Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ubehagelig leilighet


Celestica

Anbefalte innlegg

Hei
Jeg flyttet inn i en leilighet for ca. to uker siden. Var på visning og var innom for å male flere ganger før jeg flyttet inn og alt virket greit i begynnelsen.
Så oppdaget jeg muselort, men har ikke sett noen faktiske mus, mistenker at jeg har hørt de men kan ikke si noe 100% sikkert. Etter det fant jeg ut at det er maur her og de begynner å bli ganske ubehagelige. Men ikke i nærheten av så ubehagelige som strømmen i vannet fra kjøkkenvasken, baderomsvasken og dusjen. Får ikke strøm hver gang (ca. 15 ganger til nå) og de første gangene var det bare svak strøm som stakk litt men på tirsdag ble det så sterkt at jeg mistet det jeg holdt i hånda og hadde vondt i flere timer etterpå og jeg har ikke turt å dusje her etter det i frykt av at jeg skal få så sterk strøm gjennom hele kroppen.

På toppen av dette så er det veldig dårlig isolert her, når det blåser ute blåser det inne og selv om varmepumpa står på 30 grader er det fortsatt iskaldt, mistenker at det er grunnen til at jeg har fått uvi nå. I skrivende stund er jeg kun våken for det er så kaldt at jeg ikke får sove selv med to lag klær, pledd og dyne i stuen hvor varmepumpen er. Soverommet er så kaldt at jeg kun sov der to netter, har tilbrakt de andre nettene på sofaen og etter strøm-i-hånden opplevelsen på tirsdag var jeg hos en venninne frem til i natt for jeg synes det er så ubehagelig å være redd for å få støt hver gang jeg skal vaske hendene.
Utleier fant en løs jording og fikset visst den men får fortsatt strøm.

Har veldig lite lyst til å bo en plass jeg har angst for å vaske hendene, ikke tør å dusje og konstant fryser. Spesielt ikke i julen...
Så det jeg lurer på er om alt dette kombinert er grunn nok til å kunne flytte ut på dagen uten å måtte vente de to mnd som står i kontrakten? Fikk ingen beskjed om noe av dette, synes det er sykt å betale 8900kr i mnd nå og hadde aldri flyttet hit om jeg hadde visst om strømmen i vannet eller at det var så dårlig isolert...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter husleieloven § 2-2 skal husrommet, dersom ikke annet er avtalt, være i "vanlig god stand". Er det leid ut "som det er" eller med annet lignende forbehold, har det likevel en mangel dersom det er i "vesentlig dårligere stand" enn leietaker har grunn til å forvente, jf. § 2-5. Dersom du var klar over (eller "måtte" være klar over) problemene da du inngikk leieavtalen, kan du ikke gjøre de gjeldende som mangel, og har du vært på befaring eller fått oppfordring til å dra på befaring, kan du ikke gjøre gjeldende det du "burde oppdaget", jf. § 2-6.

 

Dersom dette ikke er ting du burde oppdaget, så er det etter mitt skjønn klart en mangel, selv om det er leid ut aldri så mye "som det er". Strøm i vasken m.m. synes som et svært alvorlig sikkerhetsproblem, og slik du beskriver isolasjonen er det langt unna hva man i alminnelighet kan forvente. Muselort og maur er muligens også en mangel isolert sett, og er i alle fall et moment i vurderingen etter § 2-5.

Det potensielle problemet er altså "burde oppdaget", og det er vanskelig å si noe om, men om vi forutsetter at dette ikke er noe du burde oppdaget slik at det er en mangel, så beror hevingsretten din på hvorvidt huseier ønsker å rette mangelen, og eventuelt om dette kan skje uten "vesentlig ulempe" for deg eller du har annen rimelig grunn til å motsette deg retting. I praksis er det et spørsmål om hvor lang tid det vil ta å rette mangelen. Dersom manglene ikke rettes er de klart vesentlige, slik at du har hevingsadgang, jf. §§ 2-12 og 2-10.

 

Var jeg deg, ville jeg snarest sendt en hevingserklæring, og gjort det klart at den subsidiært er ment som en oppsigelse. Gjør dette før 1. desember, så slipper du enda en måned oppsigelsestid om han faktisk retter mangelen raskt nok. Han kan parere din heving med et krav om å få rette. Gjør det da klart at du ikke akter å betale for en leilighet du anser som både farlig og ubehagelig å bo i (jf. henholdsvis strøm og kulde), og at du krever prisavslag etter § 2-11. Den kan du kreve også med tilbakevirkende kraft (så lenge du reklamerer i tide), og det skal tilsvare "forholdet mellom nedsatt og avtalt leie svarer til forholdet mellom husrommets leieverdi i mangelfull og kontraktsmessig stand". Her vil det i praksis si at leien blir svært lav, da husrommet er ubeboelig.

 

Retter han mangelen raskt nok er det mulig du må betale leie ut oppsigelsestiden, fra mangelen blir rettet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Isolasjon er vanskelig å krangle på, dette er en standard som følger med i huset og med mindre utbedringer er påpekt må det forventes i henhold til husets byggetid og stand. Alså noe man burde være klar over.

 

Strøm i vasken er vanligvis noe en elektrikker finner raskt utav så det er bare å kreve at huseiger legger ut for en.

Lenke til kommentar

Kan ikke tenke meg at man skal måtte ligge med varmepumpe på 30 grader, dyne og 2 lag med klær er "godt nok" uansett om man har sjekket huset før eller ikke.

 

Personlig høres ikke det ikke ut som en plass mennesker burde ha lov til å bo.

 

Spørsmålet er jo også da om man stiller urimlige krav i forhold til hva som kunne vært forventet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Å leve som et normalt menneske er vel ikke mye å forlange :)

Igjen, jeg uttaler meg ikke om juss, det for noen andre kommentere, bare som en vanlig borger :)

 

Ting er relativt vet du, er ikke jurist selv.

 

Om vedkommende krever snitt temperatur på 35grader døgnet rundt eller om 15 holder er to vidt forskjellige ting, dersom det med kulde er ett stort problem er det bare å varme opp ytterligere ved eventuelle varmeovener, strømregningen blir naturligvis deretter. At det var 'kaldt' er såpass uspesifisert at det er vanskelig å forholde seg til, hvor kaldt det var kan være relativt, spørsmålet er da om problemet er mangel på oppvarming, mangel på husets evne til å holde varme eller leigeboer stiller urimlige krav.

 

Hvor kaldt det var, hva kan forventes og hva blir forventet er også faktorer som burde spille en rolle :-)

Er du morsom? Er det urimelig å krve at det skal være mulig å oppholde seg i leiligheten om vinteren?

 

Nei, men er det urimelig å spørre om hvor kaldt er det for at trådstarter syns det er for kaldt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tusen takk for svarene. :) Vet ikke hvor mange grader det er inne, men sammenlignet med de 7 som det er ute antar jeg ca. 14 + vind i stuen. I gangen, på kjøkkenet og på soverommet føles det ikke ut som mer enn maks 11. Merker ikke mye forskjell fra gangen til balkongen, litt mer vindstille inne bare. Er komfortabel med 18-20 grader, pleier å være 16 på hytta og dette er en god del kaldere.

Lenke til kommentar

Nå er vel ikke dette helt relevant ettersom dette er på jobb, men burde vel gi en pekepinn på "forventet" temperatur? (Dette kan sikkert Herr Brun mer om)

http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78340


Regler om temperatur

Det kan være svært ubehagelig når det er for varmt eller for kaldt på arbeidsplassen. Lov eller forskrifter inneholder ingen faste temperaturgrenser, men Arbeidstilsynet anbefaler at temperaturen holdes under 22°C ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Temperatur under 19°C eller over 26°C skal unngås

Endret av AllFather
Lenke til kommentar

Krysser fingrene for at jeg finner en ny plass å bo fort og at utleier forstår at jeg ikke ønsker å bo her... Kan jo nesten ikke bo en plass jeg ikke kan dusje og det er direkte vondt å vaske hendene. Dette passer ikke inn i denne tråden og er sannsynligvis et dumt spørsmål men er det uheldig å drikke vannet fra springen nå?

Lenke til kommentar

Krysser fingrene for at jeg finner en ny plass å bo fort og at utleier forstår at jeg ikke ønsker å bo her... Kan jo nesten ikke bo en plass jeg ikke kan dusje og det er direkte vondt å vaske hendene. Dette passer ikke inn i denne tråden og er sannsynligvis et dumt spørsmål men er det uheldig å drikke vannet fra springen nå?

 

Ikke med gummistøvler på :p

 

Nei, det burde gå bra.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det virkelig normalt at det ikke er mulig å få det varmere enn gjennomsnittlig ca. 11 grader innendørs når det er 7 grader ute? Hva om det blir -10 ute? :huh:

 

Det er ikke normalt nei. Selv eldgamle hus er varmere enn et telt, og selv en lavvo kan lett varmes opp til 20 + selv om det er like mange minus ute.

 

Hvis det bare er fire grader varmere inne enn ute, så er det grunn til å hevde at boligen ikke har tilstrekkelig oppvarming, eller at den ikke fungerer. Er det kun varmepumpe, kommer det merkbar varmluft fra den, er det panelovner og kanskje også vedovn i tillegg?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...