Gå til innhold

Masse spørsmål om HV


Emily1

Anbefalte innlegg

God dag, Diskusjon.no

Jeg skal ha eksamen i HVU førstkommende mandag og har noen ting som jeg lurer på... Svar på det dere kan og gidder!!

 

1.

post-305391-0-17827000-1385155004_thumb.jpg

Er dette riktig oppbygging av Forsvaret? Har hørt at det skal være med en armé og korps også, men har vi det i det norske Forsvaret?

 

2.

post-305391-0-00646400-1385155210_thumb.jpg

 

Jeg har aldri helt forstått hvordan man snakker når man skal kontakte hverandre i Samband, altså de tallene. "9-1 kaller 9-2". Noe slikt? Hvem er 9? Hvem er 1, 2, 3 og 4?

Et ekspedisjonsord: "Kvitter så langt".
Skal man da gi en oppdatering på hvordan det går? Eller hva menes med det?

3.

Jeg sliter veldig i Primus. Det vi kan lese om det ligger her:

http://www.rekruttbatteriet.com/archives/1524

Jeg synes likevel det er veldig mye og tungtvindt, spesielt det etter "oppfyring", så jeg lurer på om noen vet om en bedre og forklarende side? Gjerne med navn på alle delene på primusen.

4.

post-305391-0-23889100-1385155794_thumb.jpg

5-dukeren!
Hvordan blir kneppene? Skal man kneppe 1 over 3'erne? Isåfall, dobbelknepp eller stormknepp?
Og skal man bruke pålestikk eller slippstikk?

Et annet spm: på opphengingspunktene... Skal man ta det lille tauet som ligger nederst, og putte den gjennom hullet til alle tre dukene eller er det noen regel der også? Instruktørene hos oss var veldig strenge på det iallfall.

Noen tips og triks for å klare å kneppe telt raskest mulig?? ;)


5.

  • Hvordan ser monogrammet til HMK, HMD og de andre medlemmene av Kongefamilien ut?
  • Hvordan ser et kommandoflagg ut? (både innenlands og utenlandsk)

 

6.

HVA er viktig å vite når man skal bruke kart & kompass i militæret?

Dette er hva jeg har:

post-305391-0-15371400-1385156126_thumb.jpg


7.

Jeg trooor jeg kan SLO(sluttet orden). Det løytnanten pleier å si er iallfall som jeg husker:
"Tropp! Ut! Hvil, hvil. På stedet. Giv akt. Iverksett. Venstre om, høyre om, helt om. Tre av!"

 

 

 

 

MELDING SLUTT.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan svare på noe i alle fall

 

1.

Oppbygningen din ser riktig ut. Armé og korps er ikke meg bekjent, men så har jeg ikke satt meg så veldig inn i det heller.

 

2.

"9" er callsignet til "høyeste befal". Kompanisjefen vår var i alle fall "9", nk komp var "9.1", om jeg ikke husker feil.

Callsignet ellers er bygd opp etter hvilket kompani, tropp og lag du er i.

Jeg var for eksempel "4.1.D". "4" for hvilket kompani jeg var i, "1" for hvilken tropp jeg var i, og "D" hvilket lag jeg var i. "4.1" var troppsjef, og "4.1.1" var nk tropp.

Man kaller hverandre med f.esk

"4.1.D, dette er 4.1, over"

"4.1.D svarer, over"

osv

 

3.

Jeg har ikke noen sider som står bedre forklart, men om du har tilgang på en primus så er det egentlig bare å sette seg ned og prøve, det er slik jeg i alle fall lærte best. Husker at jeg ikke forstod en dritt i starten, men da jeg fikk satt meg ned og fikla litt med den forstod jeg plutselig hvor lett det faktisk er :p

Endret av stizzen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

4.

Duk 1 skal ligge øverst, dobbeltknepp med dukene under.

Stormknepp i veggene.

Tauet festes i alle dukene, i riktig rekkefølge gjennom(du ser det når du setter det opp)

 

Hvordan man fester tauet i trær osv hadde vi en egen teknikk på, som gjorde at vi kunne dra ut en pinne så løsnet det etter det jeg husker.

 

Kneppe raskt?

Trening, trening og mer trening ;)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

1: rekkefølgen er rett, men tallene for antall mann i en avdeling virker høye. Mer realistisk er 30-40 mann i en tropp, 100-120 i et kompani, og 350-500 (3-4 kompanier, noe bataljonsstab) i en bataljon -det er i alle fall på det nivået det ligger i Hæren i dag. Arme og Korps er betegnelser man stort sett bare hører om i forbindelse med store amerikanske/britiske avdelinger, de ligger over divisjon igjen. Arme er vel størst, tror jeg...

 

2: 9 er ledestasjonen på nett, sjefen over de andre, KOmmandoplass. 9 alene referer til "avdelingen i fellesskap" -den som til enhver tid har sambandsvakt/er vakthavende offiser. Tall eller bokstaver etter 9 kan referere til enkeltpersoner, f.eks. 9-1 for områdesjef, 9-2 for område-NK, 9-S for sanitetsbefal/sanitetslag.

På samme måte vil 1 sannsynligvis være Tropp 1; 1-1 kan enten være troppssjef tropp 1, eller Tropp 1, lag 1 -der er det rom for forvirring. Derfor brukes gjerne bokstaver på lagene, eksempelvis 1A.

 

SambandsOperasjonsInstruksen (TBF: SOI -funker på engelsk også; Signal Operating Instructions), og kallesignalene kan variere fra avdeling til avdeling, og fra oppdrag til oppdrag, men 9 er bestandig øverstkommanderende.

 

98/9-8 (gjentas vanligvis to ganger) er en spesialkode for å kalle opp alle underavdelingene samtidig, slik:

98,98, dette er 9, over

-1 svarer, over

-2 svarer, over

-3 svarer, over

98,98, dette er 9 (melding leses opp)

1, mottatt, over

2, mottatt, over

3, mottatt, over

9 slutt

 

Du kan også komme borti begrepet "høyere 9", eller "9 høyere" -det betyr kommandoleddet over din avdeling. Hvis du er i et HV-område, så vil din 9 være ditt område-KO, og "9 høyere" være leddet over, altså Distrikts-KO.

 

"Kvitter så langt" betyr at du skal svare på om du har fått med deg det som er sagt til nå av en lengre melding, før han fortsetter å lese opp resten. Du kan også få et "les tilbake" til slutt, for å dobbelsjekke at du har notert alt riktig. Spesielt nyttig med kartreferanser...

 

Regla jeg har lært om PRC'en er BAMF -hvor F'en står for frekvens (i motsetning til din squelch).

 

3: Forklaringen er veldig grundig, og dermed lang. For å gjøre den litt kortere: Fyll tanken max 3/4 full - steng ventilen - pump opp trykk (15-20pump) - fyll rødsprit i skåla under brenneren - tenn på rødspriten - vent til den slokker - åpne ventilen og fyr opp brenneren -juster flammen. Rens dysa ved å åpne ventilen helt (mot klokka/mot venstre) ved behov, og rett før du slokker primusen ved å vri mot høyre. Langtekkelig å forklare, men med nok praktisk øvelse blir det mye enklere å forstå og huske.

 

6: Usikker på hvor mye dere har lært, så det blir fort feil å begynne med noe alt for avansert...

Om dere har lært om misvisning, men du ikke husker når det skal legges til eller trekkes fra; se nederst på kartet. Der er både geografisk og magnetisk nord tegnet inn; for å korrigere for misvisning må nåla (og dermed linjene inni kompasshuset når du tar ut kursen) peke mot magnetisk nord, som er enten til høyre (øst) eller venstre (vest) for rutenettets nordpol. Om dere ikke har lært om misvisning enda, så kommer det nok senere...

 

Rutenettet viser egentlig ikke lengde- og breddegrader; de peker riktignok i omtrent samme retning, men nummereringen er forskjellig; det vanlige UTM-systemet viser hvor mange km nord for, eller øst for, et bestemt punkt du er. Det er flere forskjellige koordinatsystemer på samme kart; UTM-rutenett i blått (og et annet UTM-rutenett i rødt/magenta, for å gjøre det enda mer innviklet...) og lengde/breddegrader i sort tekst -men bare det blå rutenettet er tegnet inn, de sorte/røde tallene er bare skrevet/markert langs kantene av kartet, så for å bruke dem trenger du linjal.

 

Du har notert at 1 cm = 500 meter; husk også at en rute=2cm=1km.

 

Om dere har lært hvordan ta ut en kartreferanse, husk å gjøre det i rett rekkefølge. Huskeregel: BH; bredde (øst/vest) først, så høyde (nord/sør). (eller den grovere varianten: først INN i blusen/toppen, og så OPP under skjørtet. :ph34r:) Gjør du dette (å ta ut kartreferansen, ikke det andre... :green: ) i feil rekkefølge, og sender tallene over samband (dere kommer også til å lære å kode/kryptere kartreferanser etterhvert...) så ender den andre opp på helt feil sted. Forhåpentligvis blir resultatet så borti natta feil at han er nødt til å forstå at det er noe galt...

 

7: "Iverksett" er ikke noe offisielt kommandoord innen SLO -men det brukes gjerne når sjefen mener "sett i gang, gjør det dere skal gjøre, men jeg driter i hvordan dere forlater oppstillingsplassen" :p Et annet brukt ord i samme situasjon er "spredning!" Eller "tre av uten videre seremoni".

 

Den aller mest brukte regla er Tropp - Rett - Giv Akt - På Stedet Hvil - Hvil. Det betyr rett og slett at troppssjefen har tatt kommandoen over avdelingen; om det står flere tropper oppstilt kommer gjerne kompanisjefen etterpå og gjentar nesten samme regla for alle troppene samlet, bare med Kompani (eller Område, i HV...) til å begynne med.

 

I tillegg til venstre om/høyre om/helt om, så er også "vending til venstre (høyre)" og "helomvending" vanlige i bruk, men dere har antakelig ikke lært dem enda. De begynner og avslutter i hvil-og-hvil, og går over fem takter, i stedet for to i "høyre om". Alle bevegelsene for tropp-rett-høyre om-på stedet hvil-hvil utføres i rask rekkefølge på et kommandoord.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

4.

Duk 1 skal ligge øverst, dobbeltknepp med dukene under.

Stormknepp i veggene. Jamen mener du dobbeltknepp mellom 1-2 og storm mellom 1-3 og 2-3??!! Hvilke vegger?

Tauet festes i alle dukene, i riktig rekkefølge gjennom(du ser det når du setter det opp)

 

Hvordan man fester tauet i trær osv hadde vi en egen teknikk på, som gjorde at vi kunne dra ut en pinne så løsnet det etter det jeg husker.

 

Kneppe raskt?

Trening, trening og mer trening ;)Hehe, aight!

 

 

 

Men det jeg lurer på, hvordan vet jeg hvilken frekvens jeg skal ha PRC'en på?

 

 

Skulle gjerne hatt svar på de andre tingene også (kommandoflagg osv.) men går bra.

 

 

Tusen tak alle sammen :) <3

Lenke til kommentar

Men det jeg lurer på, hvordan vet jeg hvilken frekvens jeg skal ha PRC'en på?

Det står i SOI'en sammen med kallesignalene, eller du får det i alle fall opplyst på en eller annen måte før du blir sendt ut på oppdrag. Kan være flere forskjellige frekvenser, som byttes på avtalte kodeord (står også i SOI'en..), f.eks. "Iverksett LØVE".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

TAKK

8.

Hvem er general/admiral for det norske forsvaret nå egentlig? ER det han derre Haakon Bruun-Hanssen eller er det faktisk kronprins Haakon?

OG, hvor mange generaler har vi nå egentlig? 2-3 stk?!

Da jeg spurte sersjanten hos oss hvilke distinksjoner og gradsnivåer vi skulle øve på, så svarte han:

Du skal kunne hærens. Kjenne til de nye som villø viste. Og vite viktige marinegrader. Vi har jo fått en admiral som sjef nå...

 

 

hva betyr det liksom???

Lenke til kommentar

Du skal kunne hærens. Kjenne til de nye som villø viste. Og vite viktige marinegrader. Vi har jo fått en admiral som sjef nå...

 

 

hva betyr det liksom???

Det kan virke som om du trenger å vite de fleste. Men må si han var meget diffus angående marinegrader... Viktige blir vel kanskje de høyeste leddene som bla. a. admiral siden han nevnte det.

"De nye" vil jeg anta han mente f.eks visekorporal (vernepliktig) og korporal (grenader)

 

Edit: Det er flere generaler og admiraler i forsvaret, men om spørsmålet er forsvarssjef så er det korrekt med Bruun-Hanssen.

Ellers er det også riktig at Kronprins Haakon nylig ble selv general, men han er da som sagt ikke forsvarssjefen. :wee:

 

Endret av Dudeliduu
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...