Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Ny leilighet - Anskaffe peis?!


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Har kjøpt meg ny leilighet, og venter på att den skal bli ferdig bygget.

 

Vurderer og skaffe meg peis. Mest pga eg syntes det ser utrolig pent ut. Men vet ganske lite om dette siden dette blir mitt første bolig kjøp.

 

Noen som kan dele noen erfaringer med meg - om det er lurt osv?

 

Vet heller ikke om eg skulle gått for ved, gass eller eletrisk peis.

 

Takker på, forhånd for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Strøm er gjerne billigere enn kjøpeved per kWh, ja.

 

Men: Dersom man har ovner som står på 23 grader døgnet rundt uten nattsenking, kan det være at man totalt bruker mindre energi om man skrur ned eller av noen ovner, har lavere temperatur om natta og når man er på jobb, og varmer opp stua fort med vedovn når man kommer hjem fra jobb. Eller står opp på fridager.

Lenke til kommentar

Ein peis gir vanligvis dårligare varme enn ein ovn, dette fordi mykje av varmen går opp i pipa og ikkje ut i rommet.

 

Sidan leiligheita er under bygging nå så er det byggd etter byggeforskriftene frå 2010. Dette betyr at det er stillt krav til at huset skal være tett. Tette hus passer dårlig med ildsted då det er behov for tilluft.

Kjenner du til kva type skorstein du har?

Ei løysning som enkelte bruker er at dei monterer skorsteiner med luftekanaler som gir ildstedet tilluft. Alternativt må du ha luftekanaler under golvet og fram til ildstedet.

Er det ikkje slike løysninger instalert så vil du få problemer med å bruke ildstedet. I alle fall dersom du ikkje har ei svært stor leiligheit.

 

Monterer du gasspeis vil du langt på veg unngå dette problemet men då vil du også få meir utgifter i form av vedlikehold. Ein anna ulempe med gass er at du må kjøpe brenselet, med eit vanlig fyringssted så vil du kanskje kunne skaffe deg gratis brensel frå sjølvhogst?

 

Eg vil derfor anbefale at du tar kontakt med feiermesteren i din kommune eller at du oppsøker ein forhandler som spesialiserer seg på salg av ildsted. Då kan du legge fram detaljane rundt akkurat din bolig og deretter få råd om du bør ha ildsted, og eventuellt kva ildsted du bør velge.

Eit typisk problem hos mange er at dei kjøper ildsted etter kva som ser fint ut, dette utan å tenke på kor store mengder luft ildstedet treng for å fungere. Mange ender derfor opp med eit ildsted som krever meir tilluft enn det som er tilgjengelig i boligen. Resultatet blir dårlig forbrenning og problemer med at det siver røyk ut i leiligheita i staden for at den går opp pipa. Mange opplever at dei kun kan fyre opp etter at dei har åpna vinduet, og da blir det svært kaldt inne fram til ildstedet har fått skikkelig varme.

Lenke til kommentar

Vurderte tidligere å flytte vedovnen vår (altså rive gammel pipe og sette opp ny). Hørte da om pris på stålpipe, og det virka da som at standarden er pipe med innebygget lufttilførsel til ovnen.

Regner derfor med at pipa som TS har er tilpasset leiligheten.. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...