Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hvordan vite når man må skifte automatgirkasseolje?


Nohcho

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kan variere noe fra merke til merke og type til type (det finnes et vell av "automater"). Men om en ser vekk fra hva bilprodusentene sier, og heller ser på hva fabrikanten av girkassen sier, så virker det til å være enighet om at oljeservice (dvs gjennsomspyling, samt evt nytt filter) bør taes hver 60.000KM for å sikre lang levetid. Dog vil dette variere betydelig etter kjøremønster og belastning.

Jeg ville ha tatt kontakt med et automatgirverksted. De vil kunne gi et mer presist svar.

Lenke til kommentar

På disse E6x'ne så skal automatolja byttes ca. per 100k km. Jeg regner med at du har 6HP19 kassa. Eventuelt så er det 26 kassa. BMW sier at det er lifetimeolje på disse kassene, men det har de gått helt bort ifra etter at de fikk havarier i bøtter og spann etter 150-250 tusen km.

 

Det står ikke noe om dette i instruksjonsboka.

 

Jeg har samme som deg, bmw 520ia 04 mod med 19 kassa og bytta olja selv på en formiddag. Ble en helt ny girkasse etter bytte av olja. Min kasse begynte å rykke endel i ved girskifte, så da fikk jeg noia og byttet olja.

 

Når dette koster under en tusenlapp for olja så synes jeg det er greit å bytte det som er bunnpanna på kassa en gang i året ca.

 

Er du i tvil, send bilen til ett automatgirverksted og la dem ta en flushing på girkassa. Da blir totalt all olja byttet med ny og fersk. Det går 170 hk og 400 nm moment igjennom den olja i convertere, så den får en god del påkjenning hver meter du kjører.

 

Spør hvis du lurer på noe, jeg har skrudd mye på E60 og bmw generelt ;)

 

EDIT: Girkassa har elektronikk og sensorer som merker og regner ut hvor slitt olja er, og justerer giringen etter det for at du skal få optimal ytelse igjennom girkassa gjennom hele oljens levetid.

Endret av Jetfighter
Lenke til kommentar

Som jetfighter sier; BMW hevder lifetime for oljen i automatkassa. Det stemmer dessverre ikke med virkeligheten. Jeg hadde dog selv en BMW 523iA, 97-modell som var bereist med over 320 000 kilometer fremover-kjøring. Den hadde aldri hatt noe oljeskift på automatkassa. Men den begynte å bli litt bråere på girskiftene, og med alle skrekkhistoriene om automathavari på BMW'ene, fikk jeg tatt en flush og bytt av olja. Etter det var den langt smidigere på girskiftene.

 

Du kan være heldig og ha en automatkasse som varer evig, men for å være på den sikre siden ville jeg byttet olje rundt 100 000 - 120 000 km. Eventuelt etter 6-7 år hvilket din bil er nå. Olja er nok kullsvart og full av metallspon nå, og dens karakteristikk er nok ikke helt den samme som da den var ny.

Lenke til kommentar

Automatgearverksted?

 

Er det egne verksteder som kun driver med automatgearkasser, eller er det "vanlige" bilverksteder som har spesialisert seg litt på autmatgearkasser? Hvor finner man sånne? Er de gode på drivverk generelt, f.eks. dersom man har manuell kasse men firehjulstrekk med diverse differensialer som man lurer på om trenger oljeskift og rens?

Lenke til kommentar

Automatgearverksted?

 

Er det egne verksteder som kun driver med automatgearkasser, eller er det "vanlige" bilverksteder som har spesialisert seg litt på autmatgearkasser? Hvor finner man sånne? Er de gode på drivverk generelt, f.eks. dersom man har manuell kasse men firehjulstrekk med diverse differensialer som man lurer på om trenger oljeskift og rens?

Som Mercedes eier så benytter jeg Bergs Automatservice.

 

Er du nysgjerrig så kan du titte på nettsiden dems: http://www.bergsauto.no

 

Antar at det finnes lignende alternativer som spesialiserer seg på andre bilfabrikanter. Bergs Auto er iallefall veldig annerkjent.

Lenke til kommentar

Hei. Jeg har en BMW 520 Diesel Automat 2007, jeg har aldri tenkt på girkasseolje, men hørte noe på tv i går. Hvordan får man egentlig vite at det må skiftes??

Hei du. Som mange andre skriver her kan det være greit å følge et greit intervall bare for å være helt sikker. Better safe than sorry.

 

Vil råde deg til å følge et intervall på 60 000 km. Det er mye bedre å bytte olje oftere enn sjeldnere. Du kan aldri bytte olje for ofte. Olje er forbruksvare. Det koster ikke så mange kronene likevel, så dette er noe jeg synes alle bør unne automatkassa si.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...