Gå til innhold

Overkvalifisert som lærer med doktorgrad?


marradi

Anbefalte innlegg

Hei,


Jeg stiller følgende spørsmål:


Om du har lærerutdanning og får tilbud om å skrive doktorgrad/PhD, diskvalifiserer du deg da fra senere å kunne jobbe som lærer i barneskolen/grunnskolen?


Dette er en problemstilling som min samboer er stilt ovenfor nå.


Jeg forstår at en barneskole ikke kan ansette en med PhD og gi henne høyere lønn, det er har jeg full forståelse for, men er det mulig å søke jobb uten å ta med doktorgraden, og bli ansett kun basert på lærerutdanningen din?


Jeg ser lett for meg hvor firkantet dette systemet er og at dette faktisk ikke går an, selv om det i utgangspunktet høres helt latterlig ut. Kan ikke uten videre la være å ta det med i CV'en heller da du må forklare 4 år som mangler.


Har sett noe juridisk skriv som sier at man ikke kan se bort i fra overkvalifiserte kandidater, men jeg trenger å få noen gode svar. Min samboer vil nok si fra seg doktorgraden hvis det innebærer at hun ikke senere kan jobbe på barneskole.


Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ser ikke hvorfor de skulle spørre om hennes 4 år uten jobb/utdanning, men skulle de det må det da gå an å si hun har vært hjemmeværende e.l

Selvfølgelig spør man dersom det mangler fire år på CV-en. Det er helt naturlig.

 

Det er ikke uvanlig at arbeidsgivere ikke vil ha folk som er overkvalifisert, blant annet fordi de er redde for at vedkommende fort vil hoppe videre til noe annet. Men hvordan det blir i akkurat dette tilfellet er det vanskelig for meg å svare på.

Lenke til kommentar

Det er nok ikkje så mykje solig jus om emnet, men offentlige virksomheiter skal følge kvalifikasjonsprinsippet. Dette betyr at arbeidsgiver er forplikta til å ansette den best kvalifiserte søkaren. Ein kan derfor ikkje sjå vekk ifrå søkere som er "overkvalifiserte" for stillinga så lenge dei er kvalifiserte.

 

Det er klart at det kan være eit problem for arbeidsgiver at overkvalifiserte søkere berre vil ha jobben for å få opplæring og arbeidserfaring. Då vil det være stor fare for at søkaren slutter i jobben etter at dei har fått opplæring, men før dei rekk å bli konstruktive bidragsytere.

Her er det fristande å dra paralleller til arbeidsgivere som ikkje vil ansette yngre damer då desse "plutselig" kan bli gravide og gå ut i fødselspermisjon i eit rett etter at bedrifta har brukt tid og middler på å gi dei opplæring. Det sistnemnte er sjølvsagt utvilsomt eit brudd på diskrimineringslova.

 

Det største problemet her er at sjølv om arbeidsgiver ikkje får eliminere ein søker som er overkvalifisert, så kan det være vanskelig å bevise at det er dette som var grunnen til at jobben gikk til ein anna søker. Dersom du er den einaste søkaren og du ikkje får jobben, så er det grei skuring å vise til brudd på kvalifikasjonsprinsippet, men ellers kan det være vanskelig.

 

 

Men når dette er sagt så treng ikkje det å være overkvalifisert å være eit problem. Dersom ein er litt offansiv og tar dette opp med arbeidsgiver så vil det hjelpe mykje. Så lenge du har ein oppriktig intensjon om å få (og holde på) den stillinga som du er overkvalifisert til, så er det ikkje så vanskelig å formiddle dette til arbeidsgiver.

Det største problemet som overkvalifiserte søkere har er ofte at dei priser seg ut av markedet ved å kreve ei lønn som står i stil med utdanninga dei har, og ikkje utifrå dei kvalifikasjonane som jobben i realiteten krever.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...