Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] lure seg unna


katiemore

Anbefalte innlegg

Jeg vet at relativt mange gjør dette, men at det er relativt normalt gjør det jo ikke bedre... Lurte meg unna tollvesenet i gad. Det var ikke store summen - litt under 200 kr, men føler meg elendig og kriminell... gråter innvendig og nesten utvendig også :cry: . Ser at det er sider der folk spør andre hvordan man kan unngå å betale toll pga 200-kr grensen, og det var også der jeg fikk ideen fra, men nå som jeg har gjort det, føles det ikke riktig. Ja, det er irriterende at vi må betale så fryktelig mye toll - å kunne handle billig andre steder er jo en av fordelene vi har i Norge og det er ikke morsomt å bli forbudt det. Samtidig tenker jeg: er jeg alene om å føle meg så nedfor for å ha gjort noe slikt? Føler at det er galt å være så desperat etter å spare litt penger at man gjør noe ulovlig. Selv om det ikke oppdages føler jeg meg likevel så skyldig før å ha ljugd til en eller annen person :( Det å lure seg unna å betale de pengene føles ikke annerledes for meg enn om jeg hadde stjålet dem ut av en lommebok. Om jeg kunne gå tilbake og betale i stedet for å sitte med denne skyldfølelsen, ville jeg mer enn gjerne gjort det... Men forventer ikke noe annet enn å bli anmeldt eller lignende om jeg faktisk hadde f.eks. ringt dem og sagt ifra :(

 

Det er litt rart å spørre om deres erfaringer med dette siden det mulig er mange som ikke vil ut med slik informasjon, men hva mener dere om slik juks og har dere noen gans gjort noe som egentlig ikke er lov? Jeg vil også gjerne vite hva dere om tollgrensen?

Endret av katiemore
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tollvesenet har ranet oss Nordmenn i flere år nå så jeg tror ikke at du skal ha så dårlig samvittighet. Det er tross alt staten som taper 200 kroner og du har dermed ingen grunn til å føle deg kriminell.

 

Tusen takk for svar. Tror nok det er slik at det er veldig få som synes tollreglene er rettferdige, men det føles heller ikke riktig å lure penger unna staten :/ Jeg hadde aldri klart å jobbe for tollvesenet, mye pga det hadde hyklersk å ta betalt for at mennesker kjøper ting fra utlandet, og jeg tror ikke jeg klarer å se ned på denne oppførselen om andre ikke betaler toll (det er jo mange måter å protestere på), men tror ikke det er noe jeg selv ønsker å fortsette med (kommer altsåtil å prøve å handle under tolgrensen). Vil heller være med å påvirke reglene enn å måtte bryte dem fordi jeg ikke er fornøyd.

Endret av katiemore
Lenke til kommentar

For det første så betaler vi svært sjelden toll, men vi betaler mva på beløp over 200 kr.

 

Ellers er det helt feil å si at staten raner fra oss når vi betaler skatter og avgifter, de fleste av oss får minst tilbake det vi har betalt gjennom offentlige ytelser som sykepenger, pensjon, fri skolegang, sykehustjenester osv. Ikke minst fordi det norske samfunnet i stor grad har blitt finansiert av store oljeinntekter siden 70-tallet. Som også er grunnen til vår høye kjøpekraft, en av de beste i verden. Og staten er ikke noen diffus tredjeperson, staten den er hver og en av oss det.

 

"Tollreglene" når det gjelder beløp er relativt like i de fleste land vi kan sammenligne oss med, f.eks EU-land. Og grensene er ikke primært satt der for at staten skal ha inntekter. F.eks å øke grensen til 1 000 kr vil nødvendigvis ikke bety så mye for statens inntekter direkte, men det vil kunne bety mye for blant annet norske butikker. Norske butikker (nett og fysisk) vil da for varer opp til 1 000 kr får et 25 % prishandikap overfor utenlandske butikker, noe som klart vil påvirke omsetning og medføre at en god del arbeidsplasser forsvinner.

 

Nå må også jeg si at jeg nødvendigvis ikke har dårlig samvittighet for å omgå systemet av og til, men det er alltid greitt å se alt i sammenheng.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er nok ingen tvil om at du er kriminell TS, det begynner med småpenger, men om ikke lenge stjeler du biler og raner banker...

 

Nei, skal man se litt særiøst på det:
DU har kjøpt en vare av noen, og så betaler du for den uten å betale en 3. part som ikke har gjort noenting for pengene.

Er det egentlig noe å føle seg dårlig for?

Endret av Evelen!
  • Liker 5
Lenke til kommentar

25% Mva er en ganske* rettferdig fordelt forbruksavgift og viktig del av skatteinntektene. Privat import under 200 kr grensa er et skattehull der vi slipper unna normal mva. Et avvik fra det normale systemet. Føl dere gjerne ekstra pent behandlet når dere slipper normal mva og utnytt skattehullet med ydmykhet og takknemlighet. Konsekvensene av det lovlige hullet er at man slipper unna å delta i spleiselaget om å drive Norges funksjoner som helsevesen, skolevesen, rettsvesen etc.

 

Jeg utnytter ofte hullet selv og er takknemlig for å slippe billig unna. En heving av grensa vil bety mye for norske butikker. Jeg vet de allerede har tapt adskillige tusenlapper i omsetning på bare meg på grunn av dette og det hadde blitt adskillig flere tusenlapper dersom grensa ble hevet.

 

I rettferdighetens navn burde grensa vært 0 kr (altså ikke noe skattehull), men det er praktiske grunner til at det ikke er sånn. Det tar arbeidstid å beregne mva og kreve beløpet. Den kostnaden står lite i stil til lave beløper. Å kreve arbeid verdt 150 kr (gebyr) for å behandle en pakke til 10 kr hadde vært latterlig misbruk av arbeidstid. Derfor er det praktisk å sette grensa vesentlig høyere enn 10 kr, og høyere enn behandlingsgebyret. Men ikke så høyt som 1000 kr for da taper vi mange norske arbeidsplasser.

 

Jeg skjønner skuffelsen når man handler varer til rett over 200-lappen fordi det er der behandlingsgebyret betyr mest for slutt prisen, men man burde altså heller være takknemlig for alt under 200 kr.

 

 

(* det hadde vært ennå mer rettferdig fordelt om mva gjaldt matvarer, aviser og privat import under 200 kr)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...