Gå til innhold

Jobbe off-shore, bo i utlandet


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Har nå en midlertidig stilling i et større norsk oljefirma. Med 99% sikkerhet vil jeg snart gå over i en fast stilling. Jeg har lekt litt med tanken med å flytte til utlandet mens jeg arbeider off-shore i 2/4-rotasjon Jeg ønsker ikke å ta dette opp med arbeidsgiver før jeg er 100% sikret fastjobb, da jeg ikke vet hvordan de ser på det selv om jeg etter hva jeg har lest har full rett til å bestemme hvor jeg vil bo.

 

Er det noen som har noen erfaringer/kjenner noen som gjør dette? Hvordan blir det f.eks med skatt? Fant frem til dette dokumentet datert år 2000 som etter hva jeg forstår bl.a sier at ansatte i den norske petroleumsindustrien skal skattelegges til Norge.

Inntekt av arbeid i offshorevirksomhet er blant de inntekter som det er særskilt hjemmel for å skattlegge i Norge også i forhold til personer som ikke anses bosatt i Norge. Den internrettslige hjemmelen for dette framgår av petroleumsskatteloven § 2. Inntekt av offshorevirksomhet er ikke omfattet av den gjeldende skatteavtalen med Spania. Retten etter petroleumsskatteloven til å skattlegge inntekt av arbeid i slik virksomhet er derfor ikke begrenset i skatteavtalen. I den nye skatteavtalen med Spania er offshorevirksomhet omfattet. Av artikkel 23 nr. 4 framgår det at sokkelstaten i utgangspunktet har retten til å skattlegge inntekt av arbeid i offshorevirksomhet dersom arbeidet er utøvet i ett eller flere tidsrom som til sammen overstiger 30 dager i løpet av en tolvmånedersperiode. Vi viser til den nevnte bestemmelsen i avtalen for de nærmere reglene om dette.

Blir reise til/fra dekket? Er det restriksjoner på land man kan bo i?

 

Takker for svar! :)

Endret av Offshore123
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Eg har jobba med fleire som bur i utlandet og jobbar offshore. Korleis det fungerer med reisekostnader og den slags er nok avhengig av kva firma det er snakk om. I vårt firma får dei dekka transport innanfor landegrensene. Dvs. at vedkomande må sjølv betale billett til Norge, td. Gardermoen, så dekkar firmaet reisa til Bergen eller Stavanger for utreise.

 

Skattemessig meiner eg dei betalte som normalt til Norge, men det kan eg ikkje bekrefte.

 

Sidan det er så mange fima involvert offshore trur eg det lettaste er å ta det opp med din arbeidsgjevar. Det er vanskeleg for oss å spå kva firma det er snakk om og kva retningslinjer dei opererer med.

Lenke til kommentar

Takk for svar!

 

Forstår at det er forskjellig praksis på dekking av reisekostnader, men skatt er vel felles. Jeg trodde vanlig praksis var å skatte til det landet man er bosatt i. Da lurer jeg på om det er noen særskilte gjeldende bestemmelser for off-shoreansatte i den norske petroleumsindustrien.

Lenke til kommentar

En annen diskusjon er jo hvor praktisk det er, det er jo faktisk uvanelig at man går 2 turer uten at man må stå igjen eller komme ut for tidlig.

 

Så er det jo tåke, helikopterproblemer, er du levrandør blir kanskje noen andre prioritet på flighten osv, for ikke å snakke om kurs. Poenget er at jeg ser hvor mye dem som bare skal til oslo stresser med booking av fly etc bare helikopteret er en time forsinket, så om du skal langt av gårde er det jo ikke bare å hoppe på 20:00 flyet isteden for 16:00 flyet som man bruker å ta.

Lenke til kommentar

I første omgang tenker jeg ikke å flytte så langt. Eksempelvis vest-Europa. Ta foreksempel Amsterdam og Bergen. Fra Amsterdam til Bergen er det fire avganger daglig med direktefly. Flytid ca. 1 t 40 min. Jeg ser helt klart poenget ditt, men fra flere europeiske byer er det faktisk bedre flytilbud til destinasjoner rundt om i Norge enn fra der jeg bor idag. Om jeg så bestemmer meg for å flytte til en plass hvor flytilbudet er dårligere er jeg også inneforstått med at dette er en del av valget jeg har tatt med å flytte ut av Norge.

 

Uansett, takk for innspill!

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Jobber i Norge jeg. Som sokkelarbeider i Norge skal du betale skatt til Norge. Jeg får dekket reise innenlands, men må selv dekke reisen til mitt bosted. Unntaket er ved pålagte kurs. Da dekker arbeidsgiver. Prøver å tilpasse kurstidene slik at jeg kombinerer dette med vanlig offshore pendelreise. Da får jeg i snitt dekket 2-3 hjemreiser i året, de andre 5-6 dekker jeg selv.

Pga lavere bo og levekostnader, representerer ikke dette noe dypt innhogg i lønna.

Vær obs på at selv om du betaler full skatt til Norge, må du passe på medlemskapet ditt i Folketrygda. Også ved flytting innen EU. Tenk deg derfor godt om før du melder flytting til folkeregister (og skattekontor).

Lykke til :-)

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
  • 2 uker senere...

Da jeg jobba offshore hadde jeg flere kolleger som bodde i Danmark, England, Skottland, og Nederland om jeg ikke husker feil. Arbeidsgiver sto for reisen, og jeg fikk beskjed om at jeg kunne bo nesten hvor jeg ville, men innenfor rimelighetens grenser. Jeg måtte kunne være i Stavanger eller Bergen typisk iløpet av en dag eller to (hadde ikke fast rotasjon..).

 

Dette er nok avhengig av firmaets praksis tenker jeg, og lite av sentrale avtaler. Kommer nok litt an på hvor uunnværlig du er også ;)

Lenke til kommentar

Hvis man blir ansatt når man bor i et europeisk land vil man få dekket reisen til lokasjon. På samme måte fikk jeg dekket reise fra Stavanger til Florø eller Bergen, da jeg var ansatt i Stavanger.

 

Nå har jeg leilighet i Barcelona, og reiser til Norge for egen kost når jeg skal på sjøen.

 

Jeg skatter selvfølgelig til Norge, og er enda bosatt i Norge skattemessig (har leilighet der òg). Er du utflyttet må du fortsatt skatte til Norge, det gjelder òg for utenlandske arbeidere på sokkelen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...