Gå til innhold

Hvem var Karl Marx og hva stod han for?


ralsten

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Der er vel andre som har tatt for seg Karl Marx enn det en artikkel forfatter på wikipedia har skrevet. Karl Marx var en parantes når han levde, men ble en av "klassikerne" etter sin død.

 

Så bare kjekt med flere innspill, med ulike kilder her. Ikke alt skal "denges" ihjel med wikipedia.

Lenke til kommentar

Karl marx var vel en samfunns filosof og økonom. Han studerte først antikken i sine tidlige år, og etterhvert økonomi. Han ble etterhvert for radikal for den unge og konservative staten Tyskland, og flyttet til London.

 

Marx hadde et materialistisk historie syn. Han viste til ulike stadier i samfunnets historie. Kapitalisme, produksjonsmidler og utbytting var viktige temaer han tok opp.

 

Han er først og fremst viktig for oss, da han var en inspirasjon til den russiske revolusjon i 1917. Den retningen som etterhvert ble til kommunistisk maxist leninisme.

Lenke til kommentar

En viktig ting er at han er kjent som sosiologiens far. Han var den første som tydelig formulerte det at økonomi, politisk styresett, lover, ideologi og kultur hang sammen. Veldig få benekter dette i dag og sånn sett er de fleste marxister i streng forstand. Det han er kritisert for er primært hierarkiet(at økonomien bestemmer alt) og teorien om den siste revolusjon.

 

EDIT: Poenget er at nettopp det at delene i et gitt samfunn henger sammen gjør at sosiologiske forklaringer, det vil si å forklare f,x antall selvmord eller type religion ut i fra helheten og ikke bare subjektive meninger(sosialpsykologi), er meningsfylt.

Endret av Kasparov
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...