Gå til innhold

Liten dybdeskarphet


Anbefalte innlegg

Har forstått det slik at FX kameraer gir mindre dybdeskarphet enn DX git samme blenderåpning. Om dette stemmer, er det noen av dere som kan driste dere utpå å mene noe om hvor stor forskjellen er? Kan en feks si at f1.8 på dx gir samme dybdeskarphet som f2.8 på FX?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

F/1.8 på DX på samme fokusavstand og det samme utsnittet (og dermed høyere brennvidde) gir ca samme dybdeskarphet som på f/2.8 på FX.

 

Dette fordi 50mm f/1.8 har ca. samme blenderåpning som 85mm f/2.8 - nemlig 50mm/1.8 = ca. 28mm, og 85mm/2.8 = ca 30mm - og 28mm og 30mm er ca. det samme.

 

Mer om emnet i denne tråden.

 

 

Dybdeskarphet kommer av blenderåpning (ikke å forveksle med blendertall) og fokusavstand. Ikke sensorstørrelse. (Kommer litt an på hva man mener med "samme dybdeskarphet" når man sammenligner dybdeskarphet på to bilder med forskjellig utsnitt.)

 

Grunnen til at mange sier at større sensor "gir mindre dybdeskarphet" er at når man tar bilde med samme utsnitt, så må man opp i brennvidde på den større sensoren for å beholde samme utsnitt, og hvis man beholder samme fokusavstand og blendertall, så blir det større blenderåpning (på grunn av høyere brennvidde og samme blendertall), og den større blenderåpningen gir den mindre dybdeskarpheten.

 

 

 

Edit:

Og forresten gir dybdeskarphetskalkulatorene IKKE noen absolutte sannheter angående "tykkelsen" på dybdeskarphet og hyperfokalavstand - de leverer noen tall basert på noen standard "synseparametre".

 

Hvis man (for eksempel) pikselpeeper i 100% og kun regner det som "skarpt" så vil tallene fra kalkulatoren ikke gjelde, med mindre man velger en mye mindre "Circle of confusion" som stemmer overens med det en selv "synes" er skarpt.

 

Hvis man derimot synes omvendt, og for eksempel skal ha et bilde i 600x400 piksler og attpåtil ikke er kresen, så vil man få MYE mer "dybdeskarphet" enn det kalkulatoren sier.

Endret av Trondster
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fin artikkel! I småpirkavdelingen skriver de "blenderåpning" når de egentlig mener "blendertall", men det er detaljer. ;)

 

(Edit: Og eneste grunnen til at jeg gidder å nevne det er at akkurat i denne tråden og i denne sammenhengen er det nemlig et poeng med akkurat denne lille detaljen - i de fleste andre sammenhengene betyr det nemlig underforstått "blendertall" når man sier både "blender" og "blenderåpning". ;) )

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...