Gå til innhold

Forsvarets helsekjennelser - "karakterer" og diagnoser - hvordan endre helsekjennelse


krikkert

Anbefalte innlegg

Forsvarets helsekjennelser er et verktøy Forsvaret benytter seg av for å sortere innrullert mannskap inn i helsekategorier basert på hvordan din helsemessige funksjonsevne er.

 

Helsekjennelsen er noe annet enn IQ-testen. IQ-testen måler ditt allmenne evnenivå (AE). Den scores også mellom 1 og 9, men vil ikke bli beskrevet nærmere i dette innlegget.

 

En helsekjennelse ser f.eks. slik ut: 7969999991. Den består av ti siffer, og alle siffer er mellom 1 (0) og 9. Sifrene har følgende betydning:

 

1: Allmennfysikk. 2: Fordøyelse. 3: Øyne/syn. 4: Ører/hørsel. 5: Armfunksjon. 6: Håndfunksjon. 7: Gangfunksjon. 8: Rygg. 9: Hud. 10: Psykisk helse.

 

Tallene mellom 1 (0) og 9 betyr (tallet 8 brukes ikke):

 

0: Ikke undersøkt av lege.

1: Ikke tjenestedyktig av medisinske grunner.

2: Midlertidig tjenesteudyktig (inntil 24 måneder).

3: Kjennelse utsatt (samme som 2, men brukes på sesjon).

4: Høy grad av funksjonsnedsettelse (ikke tjenestedyktig i felt).

5: Betydelig grad av funksjonsnedsettelse.

6: Moderat grad av funksjonsnedsettelse

7: Liten grad av funksjonsnedsettelse.

9: Normalt fungerende.

 

En lytefri rekrutt har kjennelsen 9999999999. For å være tjenestedyktig må du ha 4 eller over på alle sifre. For å være feltdyktig, over 5. 4 betyr ikke feltdyktig (men kan tjenestegjøre i stabs- og støttefunksjoner).

 

Lurer du på hvordan din sykdom/diagnose slår ut? Slå opp i vedlagt PDF - Forsvarets Sanitets direktiv om medisinsk bedømmelse.Den generelle beskrivelsen av vurderingssifrene er på side 42. Syn er på side 43, synskirurgi er på side 44, hørsel på side 46, og diagnoselisten begynner på side 47.

 

Diagnoselisten har fire kolonner: Diagnosekode, hvilket tall i kjennelsen diagnosen er relevant for (1=allmennfysikk, 10=psyke), beskrivelse av diagnosen, og hvordan den skal vurderes.

 

Laktoseintoleranse, for eksempel (kode E73). Relevant for fordøyelse (siffer nummer 2), og innebærer en kjennelse på 5-7 uten behov for spesialdiett og 1-4 hvis avhengig av spesialdiett. Om du får 1, 4, 5, 6, eller 7 avhenger av hvor stor forstyrrelse dette er for din militære hverdag.

 

 

Legg merke til at systemet går ut på at det ikke er diagnosen som er avgjørende, men diagnosens effekt på din militære funksjonsevne. Det er alltid militærlegens medisinske skjønn som styrer. Vedlagte kopi av FSANs direktiv er ajour for 2010.

 

(Undertegnede er ikke lege.)

 

FSAN P6.pdf

 

Tillegg 20.05.13: Hvordan endre helsekjennelse

 

Den som ikke tjenestegjør i Forsvaret har Vernepliktsverket som sin "overordnede". Alle henvendelser skal gå dit.

 

1) Første skritt: Send brev til Vernepliktsverket der du ber om innsyn i de medisinske opplysninger som er registrert om deg.

 

2) Du vil få et brev i retur i løpet av halvannen til to uker med din militære pasientjournal. På side 1 i journalen er det noen punkter som er interessante. Det er punktene kroniske diagnoser og diagnoser som forteller deg hvilke diagnoser Forsvarets militærleger har stilt, punktet notater som er der legene noterer, og blanketten "Legeundersøkelse" som angir når og hvor du ble undersøkt.

 

3) Konferer med tilgjengelige hjelpemidler - FSANs diagnoseliste, din fastlege, eventuelle spesialister. Du må nå vurdere om det du har fått er feilaktig. Kommer du til at det ikke er grunnlag for noen endring - så er det helt OK.

 

4) Innhent dokumentasjon. Din fastlege er en naturlig produsent av slik dokumentasjon. Formålet her er å belyse hvorfor du fungerer bedre under militære omstendigheter enn vurderingssifferet skulle tilsi.

 

5) Nytt brev til Vernepliktsverket. Brevet kan ha tittelen "Søknad om endring av helsekjennelse", bør begrunnes (kort), og ha vedlagt all dokumentasjon du innhentet i punkt (4). Du trenger ikke komme med et konkret forslag til hvilket vurderingssiffer du skal ha.

 

6) Vernepliktsverket oversender forespørselen til militærlege. Det kan være at VPV mener at du bør undersøkes av militærlege/-psykolog - i så fall vil du få tilbakemelding fra dem om dette.

 

Prosessen kan (vil!) ta tid. Er saken kurant (det finnes f.eks. ikke grunnlag for diagnosen) kan prosessen ta fire måneder. Smør deg med tålmodighet.

Endret av krikkert
  • Liker 7
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Godt innlegg.

 

Bare for å si litt om F90 Hyperkinetisk forstyrrelse/ADHD. Selv om man har denne diagnosen, betyr det ikke at man automatisk blir erkjent tjenesteudyktig. Det er en kjensgjærning at mange som får denne diagnosen "vokser den av seg" ila. siste halvdel av tenårene, og dette er noe psykologer/leger er kjent med.

 

Det kan dog være nødvendig med en revurdering fra psykolog/lege, hvor man får en uttalelse om at man ikke lenger har vansker som tilsier en slik tilstand. Slike revurderinger skal man kunne få hos den psykologen/legen man ble utredet hos.

 

Har selv vært med på å foreta slike revurderinger, og jeg kjenner også til saker hvor folk som i utgangspunktet har blitt kjent tjenesteudyktige har fått gjennomslag ved anke med bakgrunn i en slik uttalelse. Forutsetningen er dog selvfølgelig at man ikke lenger har så store vansker at medikamentell behandling er nødvendig.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
  • 8 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...