Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Veirett og vanskelig nabo!


lmj

Anbefalte innlegg

Vi har veirett over naboens eiendom. Vi har nå laget oss vei bort til naboens eiendom! Problemet er at de har gjerdet inne området hvor vi har veirett. De har laget porter, og bruker området til hestegjerde! Dette vanskeliggjør/umuliggjør passering når det er hester i gjerdet med traktor og redskaper. Eiendommen hvor vi skal til, brukes også som beite, og det vil være praktisk talt umulig å passere gjerdet med egne hester når de har hester i gjerdet!

 

I tillegg er strekningen hvor vi har veirett praktisk talt et gjørmehull, og vi har spurt om å få sette veimatte og grus, noe de måtte "tenke over"! Det er ikke fremkommelig til fots over dette området!

 

Spørsmålene blir da:

 

1. Kan de vanskeliggjøre/umuliggjøre passering over området hvor vi har veirett med å gjerde dette inne og sette hester på området?

 

2. Kan de nekte oss å utbedre veien slik at den er fremkommelig?

 

Hvordan kan en løse konflikten på en enklest mulig og billigst mulig måte?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dere har veirett, altså har dere rett til å passere over naboens eiendom for å komme til egen eiendom. Dette fordrer at det er en vei. Noe annet kan ikke sies å være et gyldig alternativ, jeg antar at dette er deres primærbolig(om det er en hytte langt uti skogen som dere besøker tre ganger i året kan saken diskuteres).

 

Dere kan ergo bygge så mye vei dere bare orker. Om det betyr at dere må kjøre gjennom gjerde, og skremme hester hver dag, så er ikke det ditt ansvar.

 

Foreslår at du sier dette til naboen, blir enige om hvor dere vil ha veien, og bygger veien der. Vei skal dere ha, men det går jo an å forsøke å løse problemet uten å være veldig vanskelig. Dere skal tross alt bo ved siden av hverandre en stund.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar så langt :)

 

Legger til en tegning over eiendommene, veldig forenklet, så jeg håper den er forståelig!

 

Hestegjerdet vi må passere er veldig lite, og vi må gjennom 2 porter! Så når vi skal med traktor + henger, er det slik at dette tar halve gjerdet! Det er stor sannsynlighet at hestene kan stikke ut når en skal inn med utstyret! Og for å unngå dette, må en være minst 2 personer for å passere (en for å kjøre traktor og en for å passe på portene og hestene deres)! Nå har de ennå ikke hatt hester i gjerdet når vi skulle ha passert (veien er helt ny laget), da det som sagt pr i dag er et gjørmehull, men gjerdet er mye brukt, så problemet vil nok helt sikkert oppstå!

 

Det største problemet er når vi skal igjennom med egne hester, da det helt sikkert vil bli vanskelig å passere i og med at deres hester og våre hester ikke kjenner hverandre + at deres hester selvfølgelig går løse i gjerdet! Det kan fort oppstå farlige situasjoner!

 

Så et spørsmål på tampen! Hvis vi nå lager vei med veimatte og grus, og naboen velger å bruke område til luftegård for hestene sine! Da vil det gå kun kort tid før hele veien er tråkket opp og like gjørmete. Det vil da kreves at vi årlig lager "ny" vei, for at den skal være fremkommelig! Så dette er jo en håpsløs situasjon :confused:

 

For å ta problemet ved roten! For å komme til vår eiendom MÅ vi krysse naboens! Vi har tidligere gått over deres gårdsplass, der det har vært vei fra før! Det var eierskifte på eiendommen for under et år siden! De ønsket å bytte til seg vår eiendom, men dette var uaktuelt for oss! De gav da uttrykk for at de ikke ønsket traffikk over tunet + at de parkerte sin traktorhenger fremfor inngangen til vår eiendom, slik at vi ikke fikk passere på normal måte eller med traktor! ...så jeg lukter sure miner for at de ikke fikk viljen sin og at det er grunnen til at de er lite sammarbeidsvillige! Vi måtte derved lage ny vei der vi har veirett, og da altså gjennom deres luftegårder til hestene sine! Og de lager nå vanskligheter med å gjøre vår eiendom mest mulig utilgjengelig...

post-246147-0-94876800-1349817392_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Servituttloven § 2 sier at verken eieren eller den som har en servitutt (en veirett er en servitutt) må utnytte sin rådighet over eiendommen på en måte som på en urimelig eller unødvendig måte er til skade eller ulempe for den andre. Det betyr i praksis at eieren har en plikt til å legge til rette for bruk av din veirett, mens du har en plikt til å benytte den på en skånsom måte.

 

Er det eneste som hindrer dere fra å bruke den gamle veien at fyren ikke liker å ha traktoren deres kjørende over tunet? For når han har kjøpt eiendommen med en veirett, så har han ikke så mye han skulle ha sagt på det punktet...

 

Når du skriver at veiretten "går" nøyaktig der den går - hvordan har du funnet fram til det? Har dere en avtale om veirett hvor dette er nøyaktig beskrevet? Er det noen spesiell grunn til at dere ikke kan bruke en vei som akkurat klarer å unngå hestegjerdet?

Lenke til kommentar

Takk for ennå et godt svar :)

 

Veiretten er tinglyst, men jeg vet ikke hvordan den er beskrevet! Har bestilt dokumentene i dag!

 

Det er ikke mulig å unngå gjerdet pga av terrenget! Vi kunne tidligere komme oss over til eiendommen vår via en eksisterende vei som gikk gjennom tunet, men grunneier ønsket ikke trafikk gjennom tunet og stengte av denne veien for oss. Nå skal det sies at der vi har veirett også går delvis gjennom tunet...så i våre øyne, er det mer ugunstig for dem at vi laget ny vei, men det var deres valg!

 

Nå er det også lite akuelt å bruke annen vei, da vi har påkostet ny vei.

 

Men hvordan går vi frem videre hvis de ikke ønsker å samarbeide?

 

Vi vil jo gjerne gruse opp veien! Så var det det med det gjerdet da som sperrer adkomst!

 

Vi kan vel ikke ta oss til rette og lage vei uten at det er fastsatt i rettsapperatet?

 

Noen tips for å få de på gli tas gjerne i mot :) Blir dette advokatmat, koster det jo fort mye penger!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...