Gå til innhold

Islam og vold. Voldelige vers fra koranen? Kilder følger med!


Freestyle1985

Anbefalte innlegg

Jeg er en muslim som skal presentere en grundig tolkning av versene fra koranen som oppfattes som voldlige. Og jeg skal med bevis/kilder vise hva Islam sier om vold. Deretter skal vi finne ut hva disse versene menes og hvem det var ment for. Det er viktig at man setter seg inn i det, ellers kan man lett misforstå.

Før man analyserer en vers er det viktig å sette seg i disse punktene nedenfor (for å danne seg større bildet av hva som menes):

- Se konteksten

- Se meningen

- Se om versene er ”generelle” eller ”private”

- Se om det er tilskrekkelig/ fornuftig grunn eller ei

- Ikke misforstå/ misbruk

 

1. vers: ”Drep dem hvor dere påtreffer dem, og driv dem ut fra det sted (Mekka) som de har drevet dere ut. For prøvelser for troen og forfølgelse er verre en drap. Men bekjemp dem ikke ved den hellige moske, før de angriper dere der. Men hvis de angriper, så drep dem. Det er vantros lønn” (Koran 2:191)

 

Kommentar til verset: Konteksten: Forrige vers forklarer hvem er de som skal drepes.

”Kjemp for Guds sak mot dem som bekjemper dere, men gjør dere ikke skyldige i aggresjon. Gud liker ikke aggressive” (Koran: 2:190)

Verset er ikke generell: ”...Men bekjemp dem ikke ved den hellige Moske...” (Koran 2:191)

”Men hvis de gir seg, så er Gud tilgivende og nåderik” (Koran 2:192)

”Bekjemp dem til det ikke lenger finnes prøvelser for troen, og forfølgelser, og religionen tilhører Gud. Hvis de gir seg, skal det ikke være fiendskap mer, unntatt overfor dem som gjør urett” (Koran 2:193)

 

 

2. vers: ”...Så pågrip dem og drep dem der dere finner dem, og ta ingen av dem til venn eller hjelper...” (Koran 4:89)

 

Kommentar til verset: Konteksten: Forrige vers forklarer hvem er de som skal drepes.

”Hva er i veien med dere, at dere deler dere i to i synet på hyklerne? Når Gud har forstøttdem for det de har pådratt seg?...De (hyklerne) vil at dere skal være vantro som de selv er vantro, slik at dere blir like...”

(Koran 4:88-9)

 

Verset er ikke generell: ”Unntatt dem som drar hen til et folk dere har sluttet forbund med, eller de kommer til dere fordi de føler seg beklemt i hjerte ved å stride mot dere eller mot sitt eget folk...

”...Men hvis de holder seg unna dere og ikke kjemper mot dere, og tilbyr fred, så har Gud ikke anvist dere noe fremgansmåte overfor dem” (Koran 4:90)

 

” Dere vil finne andre som ønsker å leve i fred med dere og med sine egne. Hver gang de forledes til strid, bringes de til fall. Hvis de ikke holder seg unna, tilbyr fred, og legger bånd på seg, pågrip dem og drep dem der dere finner dem. Overfor disse har Vi gitt dereklar fullmakt” (Koran 4:91)

 

Folk som var ute etter å drepe Muhammed, ville at han skulle bli lik dem, og de aksepterte ikke at han var profet/troende. Profeten Muhammed fikk slike vers fordi han ble stadig angrepet i hans tid, og her menes at han skulle KUN forsvare seg. Og ikke gå rundt å drepe de han ville. Å drepe, er tidsbegrenset, stedsbegrenset, og om hvem som skulle drepes.

 

Flere vers som sier noe om saken:

” Gud forbyr dere bare ikke å vise respekt og rimelighet mot dem som ikke bekjemper dere for religionens sak, og ikke drev dere bort fra deres hjem. Gud liker dem som viser rimelighet” (Koran 60:9)

 

”Men ønsker de fred, så skal du gjøre det samme. Forlat deg på Guds! Han hører,-ser” (Koran 8:61)

 

Når man skal løse et problem, så bør den alltid løses fredelig.

”Dere som tror, søk hen til fred og harmoni alle sammen. Følg ikke satans fotspor. Han er deres erklærte fiende” (Koran 2:208)

Koranen oppfordrer alle troende mennesker til å være fredelige.

 

”En god og en ond gjerning er ikke like. Vis (det onde) tilbake med det som bedre er, og se den du lever i fiendeskap med blir som en varm venn!” (Koran 41:34)

Koranen oppfordrer oss til å kjempe for rettferdighet.

”… Den som dreper et menneske, med mindre det er for mord (på et annet menneske) eller straff for forbrytelse, skal det anses som han hadde drept hele menneskeheten…” (Koranen 5:32)

 

“Si, Sannheten kommer fra Herren! La den tro som vil, og den være vantro som vil!...” (Koran 18:29)

 

"Det er ingen tvang i religionen..." (Koran 2:256)

“Så minn dem på! Du er bare en formaner. Du har ingen makt over dem” (Koran 88:21-22)

 

Hva har Muhammed sagt om vold?

Profeten Muhammed (fvmh) sa: "En muslim er den som andre lever i fred av hans tunge og hånd"

Kilder: bukhari og muslim, og i usul al-kafi bind 2 (Profetens fortellinger og tradisjon)

 

Det er veldig viktig å legge merke til at Profeten (fvmh) sa ikke "en muslim er den som andre MUSLIMER lever..."

Han sa "som andre" og det betyr at det kan være hvem som helst uansett kjønn, religion, livssyn, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse.

"hans tunge" betyr det psykiske. Psykisk mishandling: all bruk av ord,stemme, handling som kontrollerer, skader eller krenker andre, som inkluderer: utskjelling, truing, sårende kritikk, mobbing, osv.

 

"hans hånd" betyr det fysiske. Fysisk mishandlig: skade eller kontrollere et annet menneske, som inkluderer slag, sparking, dytting, angrep med ulike gjenstander, drepe, osv.

Seksuell og familie vold er andre typer vold som går under fysisk og psykisk vold.

Konklusjon: all slags vold er uakseptabelt i Islam :-)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Interessant lesning. Rart at den vanlige gjengen her inne ikke har hivd seg over innlegget.

 

Det kan være at trådstarter ikke lenger vil diskutere her... Da han ble jaget vekk av noen rabiate kristen fantaster som mener de har ene rett på å prate bullshit... Ingen vits i å spørre når man ikke får svar vettu....

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...