Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hjelp til å fjerne uvane med å plukke på fingrene


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Er det noen her som har noen tips til hvordan man kan bli kvitt en uvane som det å plukke på hard hud og sår på fingrene? Fingrene/tomlene mine er ikke akkurat så veldig pene pga. av dette, hehe. :)

 

En ting er å bare ta seg sammen, og bruke viljen sin, men dette er en uvane jeg har hatt cirka hele livet mitt. I perioder så har jeg klart å holde meg, men i svake øyeblikk så begynner jeg å plukke underbevisst eller halvveis bevisst. Vanskelig å forklare.

 

Jeg VET at jeg får sår og arr-vev på fingrene, men i øyeblikket så føles det som om den harde fliken med hud burde bort, koste hva det koste vil. Etter at jeg har klart å fjerne den harde huden føles fingrene mine "rene" på en måte, til tross for at de kan se ut som blodige kjøttkaker. Og etterpå, etter selve fjerninga av den harde huden, så blir de stygge fingrene en større bekymring og jeg angrer. HVER eneste gang.

 

Dette er åpenbart en mental/psykisk greie, men jeg anser ikke problemet for å være så stort at jeg burde oppsøke profesjonell hjelp. Heh :p

Jeg tror at jeg trenger en slags klassisk conditioning til å lære meg av med å føle denne trangen, men usikker på hvilken måte å få til dette på.

 

Noen som kan hjelpe meg? Tips og triks? :)

 

Anonym poster: 4f9020819cb5c758b1b3fc5ff964a0d6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

"Jeg" har samme problemet, dvs samboeren har. Hun plukker og biter på negler, neglebånd og ujevnheter i ansiktet i ett sett.

 

En ting er at det ikke ser pent ut, en annen ting er at hun kommer og klager til meg nå det ikke ser pent ut (+dårlig humør), og det tredje er at det er utrolig irriterende å sitte ved siden av henne i sofaen og høre på neglebitingen og plukkingen.

 

Hadde hun tillatt det hadde jeg kjøpt en støtlenke med fjernkontroll.

Lenke til kommentar

Jeg holder på med akkurat det samme. Rev av huden på leppene før, det holdt jeg på med fra jeg gikk i barnehage til i fjor. Jeg klarte å slutte fordi jeg innså hvor utrolig stygt det så ut. Lilla "sår" på leppene, i tillegg til at det blødde og gjorde vondt. Erstatta det med enda mer plukking på fingrene. De gangene jeg plukker mindre er når jeg har plukket for mye og det gjør vondt og blør, så jeg må plastre fingrene pga. såra. Da er ikke lett å bruke fingre med plaster til å plukke med på andre fingre. Hvis det er den harde huden du plukker og "må" få bort, kan du prøve å sette plaster/teip på de fingrene du plukker med. Plukker du derimot på huden uansett om den er hard eller ikke, burde du ikke dette. Fordi når jeg har hatt på plaster pga blødende og vonde sår, blir huden selvfølgelig myk og mye lettere å plukke på. Du kan også klippe neglene veldig korte, mye vanskeligere å få tak. Hvis du biter i tillegg, kan du smøre på noe som smaker vondt. Det finnes vel noe på apoteket, men jeg husker ikke hva det heter. Jeg biter ikke selv (på hud/negl).

 

Kanskje hvis du klarer å holde ut til fingrene dine ser bra ut, og faktisk legge merke til hvor mye bedre de ser ut uten alle sår. Da er det kanskje vanskeligere å begynne å plukke igjen, selv om det føles ut som om du bare "må" og der og da driter i hvordan det kommer til å se ut etterpå. Det var dette jeg gjorde med leppene. Når huden hadde grodd ordentlig og leppene faktisk hadde en jevn farge, så det jo så mye bedre ut. Da var det lettere å la være å fortsette med å plukke på dem. Noe som også hjalp meg var at folk rundt med sa ifra hvis jeg automatisk tok hånda opp til leppa for å plukke når jeg holdt på med noe annet, f.eks se på tv, være på data osv. (Jeg plukket aldri ute blant folk, men med fingrene er det lettere å gjøre det i skjul, for jeg synes dette er flaut og ikke vil at noen skal se det).

 

Jeg vet ikke om du fikk noe ut av dette, men det er i alle fall noen små tips som har funket litt for meg. Anonym poster: ff33a456d78d1b10949d6fdb70a7d65c

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Prøv å gå konstant med hansker i noen måneder, da vil du hvertfall ikke ha problemer med at du begynner å plukke uten at du aktivt velger å gjøre det. Om du er frista til å ta av hanskene for å plukke så kan du prøve og kjenne litt på følelsen og forestille deg at den er en bølge som gradvis vokser føre den dabber av og att du surfer denne bølgen. Slike følelser vil normalt dabbe av etter hvert enda du ikke gir etter for den.

Endret av georg85
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Trådstarter her.

 

 

Takk for alle svar. Ante ikke at dette faktisk var en kjent psykisk "lidelse". :p

Nå har jeg i hvert fall noe å gå etter.

 

Trikset vedr. fuktighetskrem vil kanskje funke for å mykne og gjøre huden mer glatt, ergo mindre attraktiv for plukketrangen. Plukket en del på leppene før, men ble bedre når jeg begynte å smøre dem.

 

Ja, har tenkt flere ganger, når det har gått litt tid, at nå ser fingrene mine bra ut, for å så i neste øyeblikk rive dem opp. Blir liksom masse hard hud. Hud som ikke føles som en del av fingeren. Det er ikke vondt å plukke på huden heller. Hvis det blir vondt så blir det først vondt etter at huden er revet av og huden/såret under synes og svir. Skammer meg over at jeg ikke klarer å holde meg fra å gjøre dette. Jeg som innbiller meg at jeg er så rasjonell og oppegående. :p

 

Dessverre vil nok hansketrikset fungere dårlig i praksis, i hvert fall i mitt eget tilfelle, siden jeg har datamaskin som både jobb og hobby. Fingrene mine vil derfor være hanskeløse den tiden de er mest utsatte for mine ubevisste angrep, hehe. Men det at det er noe som får meg til å stoppe opp og tenke "wtf er det jeg gjør?" ville absolutt vært gull. Men usikker på hva det kunne vært annet enn å teipet hendene med gaffateip... (overdrivelse) :p

 

Anonym poster: 4f9020819cb5c758b1b3fc5ff964a0d6

Lenke til kommentar

Trådstarter her.

Dessverre vil nok hansketrikset fungere dårlig i praksis, i hvert fall i mitt eget tilfelle, siden jeg har datamaskin som både jobb og hobby. Fingrene mine vil derfor være hanskeløse den tiden de er mest utsatte for mine ubevisste angrep, hehe. Men det at det er noe som får meg til å stoppe opp og tenke "wtf er det jeg gjør?" ville absolutt vært gull. Men usikker på hva det kunne vært annet enn å teipet hendene med gaffateip... (overdrivelse)

Anonym poster: 4f9020819cb5c758b1b3fc5ff964a0d6

 

Om det ikke er bygging av data du driver med men kun bruk av tastatur og mus så burde det fint gå og bruke noen tynne hansker. Noe lignende slike tynne hansker man ser noen damer har når de dresser seg opp for ball osv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Prøv å ta en helt normal strikk med deg overalt som du kan sitte å tulle med. Planen bør være at du alltid bør bruke fingrene dine til noe, så fort du lærer deg ubevisst å leke med strikken hver gang du ikke gjør noe annet så bør den andre "lidelsen" forsvinne. Dette vil nok gå som "habit reversal training" som vaarblomst skrev om.

Lenke til kommentar

Trådstarter her.

Trådstarter her.

Dessverre vil nok hansketrikset fungere dårlig i praksis, i hvert fall i mitt eget tilfelle,

siden jeg har datamaskin som både jobb og hobby. Fingrene mine vil derfor være hanskeløse

den tiden de er mest utsatte for mine ubevisste angrep, hehe. Men det at det er noe som får

meg til å stoppe opp og tenke "wtf er det jeg gjør?" ville absolutt vært gull. Men usikker

på hva det kunne vært annet enn å teipet hendene med gaffateip... (overdrivelse)

Anonym poster: 4f9020819cb5c758b1b3fc5ff964a0d6

Om det ikke er bygging av data du driver med men kun bruk av tastatur og mus så burde det

fint gå og bruke noen tynne hansker. Noe lignende slike tynne hansker man ser noen damer har

når de dresser seg opp for ball osv.

Hm. Interessant. Hvor får man tak i slike hansker? Vil jo helst ha noe nøytralt i så fall,

og ikke hansker ment for å brukes til finstasen, hehe. Og heller ikke slike som går halvveis

opp på armen (slike hansker jeg tenker damer bruker til ball)...

 

Jeg tror du kan se bitingen som et utrykk for at du er i kjemisk ubalanse, lignende

depresjon, der både jobben og hobbyen også er endel av den samme lidelsen.

Hva betyr "kjemisk ubalanse"? Hva vil dette si? Hvordan får man kjemien i "balanse"?

Hvordan kan jobben og hobbyen være en del av samme lidelse? Er jo ikke som om jeg bare

plukker på fingrene når jeg jobber og bedriver hobbyen. Anonym poster: 4f9020819cb5c758b1b3fc5ff964a0d6

Lenke til kommentar

 

Hva betyr "kjemisk ubalanse"? Hva vil dette si? Hvordan får man kjemien i "balanse"?

Hvordan kan jobben og hobbyen være en del av samme lidelse? Er jo ikke som om jeg bare

plukker på fingrene når jeg jobber og bedriver hobbyen. Anonym poster: 4f9020819cb5c758b1b3fc5ff964a0d6

 

Jeg tror det er lettere å få en sånn balanse hvis en en driver med noe intellektuelt krevende f.eks programmering, har for lite utendørsaktiviteter, for lite sollys og lever på Coca Cola og kaffe.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...