Gå til innhold

Arver 400 000. Hva bør jeg gjøre?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Jeg arver kr. 400 000, og ønsker seriøse tips om hva jeg skal gjøre.

 

Jeg har tre ulike forslag som jeg ønsker tilbakemelding på:

 

1: Betale ned studielån og forbruksgjeld. Dette vil ta meste parten av pengene, men jeg vil bli gjeldfri.

 

2: Ikke betale ned gjeld, men bruke pengene som egenkapital i et boliglån.

 

3: Investere pengene. Her trenger jeg seriøse forslag. Har selv tenkt på råvarer som sølv, gull eller ris. Aksjemarkedet? Banksparing (4 % rente i Nordax).

 

Jeg eier ikke egen bolig, men i disse tider kan det kanskej være lurt å utsette boligkjøp?

 

Håper på fornuftig tilbakemelding.

Endret av Gutten Din
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Betal ned forbrukslån. Studigjelden er ikke så dyr, så den kan du beholde. Sett av resten til bolig. Å spekulere på aksjemarkedet, ville ikke jeg gjordt med de pengene. Der bør du bruke penger, du har råd til å tape. :) 3 - 4 hundre tusen, er ikke mye penger hvis en tenker på bolig, men det er en bra start. Så de pengene ville jeg sikret godt. Er du usikker på om det kommer et krakk i verdensøkonomien, kan du jo vente noen år med å kjøpe. Da er det bedre med en lav rente i bank, enn å ta store sjanser.Tenker du på presset i boligmarkedet (mangel på boliger), så vil det ta mange år (10 - 20), før dette vil bedre seg. Så det tror jeg du kan glemme. Men gennerelt og på sikt, så er det få "ting" for forenter seg like mye, som bolig/fast eiendom.

Lenke til kommentar

Sier meg enig med de andre her, bli kvitt forbrukslånet og kjøp bolig hvis du har råd til å betjene lånet. Nå som kravet til egandel er 15% ved boligkjøp, så er det gull verdt å ha en solid egenkapital.

 

Å betale ned studielånet er nok det siste jeg ville vurdert.

Endret av derpster
Lenke til kommentar

Det de andre sier her, er et godt råd (betale ned forbruksgjeld). Prinsipielt bør man betale ned gjelden med høyest rente, og det er gjerne forbruksgjelden/kredittkort. Studielånet er i utgangspunktet billig gjeld, så det blir gjerne prioritert sist.

 

Hvis du betaler nok skatt til at du kan utnytte BSU fradraget, er det oftest det mest lønnsomme alternativet med ingen risiko. Du får høy rente, og du får 20% av sparebeløpet igjen på skatten.

Dette vil lønne seg selv om du velger å ikke kjøpe bolig noen gang. Da må du eventuelt betale tilbake skattefradraget du har fått, men du får beholde alle rentene.

 

Pass på at du ikke får problemer med arveoppgjøret, DinePenger.no har artikkelskoler om både sparing og arv, men de fleste av dem koster penger. Kan være verdt noen kroner, hvis du vil lære mer om privatøkonomi dog.

Lenke til kommentar

Det du vil.

 

Så vidt jeg kan se, så har du ikke fått dårlige råd her, men ddet er ikke mange som risikerer noe, når de forreslår.

Du får nok selv ta ansvar for det du velger.

Men jeg r ikke nervøs. Du virker aavbalansert.

Jeg tror at du uansett tennkerr først.

 

Lykke til (og kondolerer, hvis arven skyldes at du harr mistet noen)!

Lenke til kommentar

Som alle andre her seier så bør du betale ned forbrukslånet fyrst. Studielånet kan du godt la stå inntill vidare då dette er eit billig lån og personleg lån. Studielånet gir deg utsettelse i enkelte situasjoner samt at det ikkje er nokon som må ta over dette lånet (ektefelle) dersom du dør.

 

Resten av pengane kan du bruke slikt som du vil, men egenkapital til bolig kjem godt med så dette er eit godt tips.

 

Det å investere i gull og sølv gir vanligvis ikkje så stor uttelling, ofte er dette investeringer som er gjort rett og slett for å opprettholde verdien av pengane.

Lenke til kommentar

Har du 400 000 i gjeld og 400 000 i cash, eier du ingen ting. Jeg kan ikke se at det er meningsfullt å anse disse pengene som egenkapital til kjøp av bolig.

 

Eneste er jo at du har lavere rente på studielånet enn et boliglån, men likevel...

Endret av T.F.T
Lenke til kommentar

Forbrukslån har typisk rentesatser på 10-20%. Studielån har i skrivende stund flytende rente på 2,575%, og kan i tillegg gi visse skattefordeler.

Nordax sparekonto har i skrivende stund 4% innskuddsrente fra første krone, med andre ord er det gunstigere å sette pengene i banken enn å betale ned studielånet raskere enn avmålt tid, selv uten å ta hensyn til eventuelle skattefordeler vedr. studielånet.

Samtidig er det langt dyrere å betjene et forbrukslån. Det er helt vanvittig også, og husk at renters rente medfører at differansen blir enda større over tid.

 

Om man vurderer lønnsomheten uten å ta hensyn til diverse fordeler (skattefordeler og evt. annet), er det åpenbart at det er kun gunstig å opprettholde lån dersom avkastningen overskrider renteutgiftene. Om du har 10% rente på forbrukslån og samtidig sparer i fond som gir eksempelvis 12% netto avkastning, svarer det seg å beholde lånet. En slik avkastning er imidlertid lite sannsynlig, bl.a. ettersom man skatter av avkastning over en viss grense, og slik avkastning medfører som regel en vanvittig risiko. Banksparing på sin side har tilnærmet ingen risiko, blant annet fordi innskuddsrenten normalt sett er ganske proporsjonal med lånerenten.

 

Poenget er at om du skal vurdere noe annet enn nedbetaling av forbruksgjeld må du ha en temmelig drøy avkastning, og du vil fremdeles ende opp med en veldig stor risikofaktor.

Lenke til kommentar

Uten å lest noen av de andre postene:

 

1. Betal ut ALL lån av type forbrukslån, dyrt å beholde.

2. Studielån er et av de "billigste lånene du har, billig å beholde + skattefordeler

3. BSU, fyll den opp så mye du kan, skattefradrag = "mer penger til gode for deg".

4. Sett inn resterende penger på en høyrentekonto med en god rente, og ha de der i et par år så de får bygge seg opp, bruk den summen som egenkapital for egen bolig.

Lenke til kommentar

Hvilke skattefordeler?

Sorry, jeg tror jeg har blingset. Skatterfordelene jeg leste om på nettet gjaldt bosatte i Finnmark og Nord-Troms, som både får skattefradrag og redusert studiegjeld. Dette var flettet inn i teksten jeg leste, så mye for å skumme en artikkel :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...