Gå til innhold

[Løst] Hva er det beste lydformatet?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

hva som er best av å kjøpe mp3 og vanlig CD? Hvilken får jeg best lyd fra?

 

Lydkvaliteten på en CD er langt bedre enn fra noen MP3-fil du får tak i. Lyden på CD bruker et såkalt tapsfritt format, dvs at det er mulig å gjenskape original data uten at man mister noe informasjon.

 

Lydkvaliteten i ei MP3-fil er langt dårligere, hovedsakelig fordi formatet IKKE er tapsfritt. Man bruker komprimering av original data (musikken) for å spare plass. Til gjengjeld får man mange låter inn i en vanlig MP3 spiller, og det tar bare noen sekunder å laste ned ei MP3-fil fra nettet.

Hvor mye informasjon (musikk) som går tapt på ei MP3-fil er avhengig av data raten (bit-raten). Høyest bit-rate gir høyest kvalitet.

 

Vanlige bit-rater for MP3-filer er fra 128 kbit/s (kalt 'dårlig' kvalitet) og oppover til 320 kbit/s (kalt 'god' kvalitet).

Til sammenligning har lyden på en CD (i følge Red Book std) en bit-rate på 1411,2 kbit/s.

 

:ohmy: GAu

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ja, men jeg tror du gikk glipp av et poeng i tråden: Hvis du vil ha en kopi på harddisken så velg et format som både høres bra ut og tar liten plass. Det er i utgangspunktet forholdsvis enkelt å gjøre om en CD til FLAC, f.eks., men filene er store. Ta en CD du kjenner godt, og rip den til flac, mp3@192 og aac@192 (f.eks.) og hør om du hører forskjellen med de beste øretelefonene du har. Hvis du gjør det bruk FLAC. Hvis ikke, bruk AAC eller MP3.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...