Gå til innhold

hvilken hybrid til macro og backpacking


Anbefalte innlegg

Hei

Jeg har ikke fulgt med i timen den siste tiden også lurer min mor på litt hjelp til å velge kamera.

 

Hun vil gjerne ha ett oppsett som egner seg til macrofotografering samtidig som det blir resiekamera til land som for eks Thailand. Hun er ikke så stor selv så derfor tenker jeg speilløst for å få ett kamera som både er enklere å ha med seg og ikke minst enklere å holde, samtidig som man får mulighet til å skifte ut optikk. I førsteomgang så bør det ikke være så dyrt. rundt 4000 som maks. Så kan hun kjøpe mere utstyr etterhvert. Men ett turobjektiv med gode macromuligheter eller også ett eget macroobjektiv. pluss ett hus er det hun trenger. Gjerne forslag på brukt man kan kikke etter. Noen forslag?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For å sitere en i en annen tråd:

I en test av kameraer til under 5500,- i nyeste Digital Foto kåret de Samsung NX11 til vinner, Canon EOS 550D var og med i testen.

Samsungkameraet ser ut som et speilrefleks, men det er av typen speilløst kamera.

Mener jeg har sett NX11 til under 3000,- nå nylig på nettet.

 

Dette ser ut som om det er et kamera som gir god støyhåndtering i forhold til pris. :)

 

https://prisguiden.no/produkt/samsung-nx11-145412

Lenke til kommentar

Når du tenker kompakt, så tenker du kanskje kompakt hus og kompakt optikk?

 

Olympus E-PM1 med 14-42mm passer muligens da.

 

Eneste ulempe med µ-4/3 er at det finnes kun et makro-objektiv for tiden - Panasonic Leica 45mm f/2.8 som koster masse. Men er et nydelig objektiv. Olympus kommer med en 60mm Macro senere i år; men jeg vet ikke hva den vil koste.

Lenke til kommentar

Alle de nye speiløse kan gi bra macro muligheter, men et godt objektiv koster noe.

 

Et tips er å sjekke eksisterende tråder først. Dersom macro er viktig ville jeg begynt med å spørre etter slike objektiver, deretter valgt system.

 

m34 har bra objektivutvalg, NEX er mest kompakt i forhold til sensorstr, har dårlig Sony objektivutvalg men kan bruke 1000-talls gamle objektiver, Samsung gir mye for penga, Nikon har en knøtteliten sensor men ok billedkvalitet og kompakte objektiver,

Lenke til kommentar

For 4000 får du ikke det du er på jakt etter. Derimot kan du få en Canon G12 eller Nikon P7100 som begge er bra kameraer. G12 har en ganske bra makrofunksjon, P7100 er jeg ikke sikker på. Jeg ville også vurdert Panasonic FZ150 som har mye zoom og ganske bra bildekvalitet.

 

Hvis det må være et systemkamera og ekte makro er det verre. Men hva mener du egentlig med makro? Mener du bare nærbilder som litt blomster osv kan det godt hende en standardzoom vil gjøre nytten. Snakker du om insekter og gjenstander som er mindre enn 5 cm trenger du et ekte makroobjektiv og havner langt over budsjett. Tror du en normalzoom holder vil jeg anbefale Olympus E-PL3 som kommer på rundt 4300 i rimeligste nettbutikk inklusiv 14-42 zoom.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det jeg også har sett meg ut er Olympus Pen serien som mye for pengene og en del på bruktmarkedet også, dog er det noen som tror de får mere for ett brukt enn de koster i butikken.

 

Ett gammelt manuelt macroobjektiv på adapter trenger jo ikke å være så dyrt. Det går jo på bekostning av kompakthet men det får holde i starten med mindre det var mulig å finne en bruktpakke til en fornuftig pris. Trenger nok ikke fult 1:1 men ikke så alt for langt unna. Men hvordan er Olympusene å bruke på manuell focus. Så litt på sony nex, det har en focus peaking funksjon som ikke virket så dum.

Lenke til kommentar

En NEX ( 3, C3, 5, 5n eller 7) med 30 mm macro. Da har du ett bra normalobjektiv med 1:1 macro.

En feks Nex-3 får du til 2499,- og objektivet til 1998,-

Kjøper du ett Nex kamera brukt, så klarer du å få prisen samlet under 4000,-

 

Fikk selv en utstillingsmodell av Nex-3 til 1499,- og kjøpte 30 mm ved siden av og kom da innenfor budsjettet ditt.

30mm er skarp og fin, og funger fint som walkaroundobjektiv, og du har samtidig fulle makromuligheter.

Lenke til kommentar

Trenger nok ikke fult 1:1 men ikke så alt for langt unna.

 

Det er mange muligheter, NEX som karabin foreslår er også et bra alternativ. Siden du sier makro er prioritert ville jeg prioritert å få noe med vridbar skjerm som er velidg nyttig nede ved bakken. Derfor forslaget om E-PL3 som er det eneste kompakte MFT-kameraet med vridbar skjerm.

 

Nex har også vridbar skjerm, blant annet på den opprinnelige NEX-5 som du kanskje kan finne rimelig, men selv om NEX-husene er små er normalzoomen ganske stor. Jeg ville heller hatt NEX for manuell fokus enn E-PL3 pga bedre skjerm, men med forstørrelse av skjermen får du bra nøyaktighet uansett. Men min erfaring med forstørret skjermbilde og makro er at stativ nesten er nødvendig og det hjelper lite med lite kamera hvis man må drasse på et stativ. Men det gjelder jo makro generelt også (at stativ er fordel).

 

Peaking har jeg ikke prøvd, men ser at mange sier det er genialt for rask og litt grov foksuering, men ikke nødvendigvis eksakt nok for finjusteringer.

Lenke til kommentar

Peaking har jeg ikke prøvd, men ser at mange sier det er genialt for rask og litt grov foksuering, men ikke nødvendigvis eksakt nok for finjusteringer.

 

Enig. Jeg har brukt focus peaking på et NEX-5N med en del gamle MF objektiver. Det er relativt raskt og for mange tilfeller "godt nok". Det er alikevel IMO milevis unna en god mattskive/prismer eller rammesøker i nøyaktighet og hurtighet. Jeg synes peakingen indikerer for stort DoF, dvs at det fremstår som at mye utenfor fokusplan indikeres som i fokus.

Lenke til kommentar

Hovedfordelen med speilrefleks/hybrid er stor sensorstørrelse og derav lite ISO-støy og liten dybdeskarphet.

For de fleste makrobilder har man nok lys til å slippe å skru opp ISO, og man trenger ofte mer dybdeskarphet. De fleste kompaktkamera gir i dag gode makrobilder.

 

Jeg har både EOS 40D og hybridkameraene NX100 og NX11 pluss diverse linser og blits, og irriterer meg på alt ekstra jeg må dra med meg for å få både tele, vidvinkel og makro.

For turbruk er det ofte enklere (og billigere) med et hybridkamera med vidvinkelzoom, og et kompaktkamera for tele og makro. Alternativ kun hybridkamera eller kun et bedre kompaktkamera.

 

Tar man andre typer bilder (fugler, sport, portrett mm) bør man nok dessverre velge stort og tungt utstyr).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...