Gå til innhold

Virkningsgrad LED-pærer for 230V


Muffinman

Anbefalte innlegg

Jeg mistenker at faktisk effektforbruk for mange LED-pærer er høyere enn det som faktisk oppgis siden det er en liten PCB i sokkelen med trafo og/eller spenningsregulator på enheter som er beregnet for 230 volt. Vil anta at det er et tap der. Gjorde et høyst uvitenskapelig forsøk med en 5W sparepære mot en 5W led pære i samme lampa og målte effekten med en rimelig effektmåler. Kunne lese av 5.5 watt for sparepæra mens led-pæra dro opp mot 8 watt. Det tyder jo på at det er et betydelig tap i elektronikken før energien når selve led`ene, eller at selve led`ene er oppgitt med unøyaktig effektforbruk. Det hører med til historien at pæra som trakk minst strøm lyste marginalt bedre.

 

Det betyr muligens at en 3x1w GU10 spotpære i realiteten trekker noe mer strøm enn det som er oppgitt. Har flere slike i huset og jeg synes nok at kjøleribbene blir i varmeste laget i forhold til effekten som er oppgitt.

 

Det er ingen tvil om at det lønner seg å bytte ut halogenspotter på 20, 35 eller 50 watt med LED selv om effektforbruket skulle være noe høyere enn oppgitt, men å gå over fra sparepærer på 5,7 eller 11 watt vil neppe være lønnsomt om det uhøytidelige forsøket mitt skulle være i nærheten av sannheten.

 

Noen som vet noe om dette og vil dele?

Endret av Muffinman resents Alice
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det spørs også på bruksområdet. Jeg hadde ei sparepære i uteboden, men på vinteren lyser sparepæra først veldig svakt. Og så blir den laaaangsomt lysere og lysere inntil full lyseffekt etter flere minutter.

 

Den er nå byttet ut med ei LED-pære. Den gir fullt lys øyeblikkelig, akkurat det jeg trenger.

Lenke til kommentar

Til formål hvor man har lyset på kun kortvarig som f.eks. i en utebod vil det neppe lønne seg å bytte ut en glødepære med led. Med f.eks. et par minutters brukstid noen ganger i uka vil man bli gammel før besparelsen i strøm forsvarer investeringskostnaden for en LED-pære, i det minste hvis man kjøper i Norge. Enig i at sparepærer er uegnet hvor man trenger lys momentant.

 

Men nå er det virkningsgraden i pærene jeg lurer på da. Hvor mye energi trekker f.eks. en pære med 4x1W led fra nettet?

Lenke til kommentar

Jeg vi tro at det er måleinstrumentet ditt som er problemet. Det er veldig små effekter du måler, og hvis det er et litt "grovt" instrument så er det ikke sikkert at det måler nøyaktig på så lave verdier.

 

Et annet problem er at dette ikke er linjære laster, dvs at strømforsyninga i LED pæra trekker ikke lasten som en linjær sinuskurve og da klarer mange måleinstrumenter ikke å vise riktig verdi. står det f.eks. "true RMS" på måleinstrumentet ditt?

Lenke til kommentar

Jeg er fullstending klar over alt du skriver her, og måledingsen er ikke state of the art. Det er derfor jeg skriver at forsøket er høyst uvitenskapelig - og med det ikke nødvendigvis pålitelig. Ledpærer for 230v er naturligvis ikke rene resistive laster pga elektronikken/strømforskyningsenheten som nødvendigvis står inne i pæra og selve led`ene som er halvledere.

 

Det er er ute etter her er virkningsgraden til pæra inkludert denne enheten. Hvor mye effekt tapes i denne enheten i forhold til selve diodenes effekt?

Endret av Muffinman resents Alice
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...