Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Regler ved TVUNGEN Ferie


tanngarden

Anbefalte innlegg

hei

 

vet ikke helt om det er riktisg sted å sette den, men da får isåfall moderator bare flytte den.

 

Men saken er:

 

På jobben vår har vi lite å gjøre for tiden, anleggsbransjen.

 

i forrige uke fikk vi varsel på sms om at vi vil måtte ta ut 2 uker av ferien vår nå i februar/mars, stod visstnok at dette var godkjent av fagforeninga også( LO )

 

for min egen del så vil dette bli 2 uker bortkasta fri, da verken ungene eller kona har fri, ungene går i barnehage så ingen vinterferie der heller.

vil heller ha alt til sommeren/høsten i forbindele med husbygging.

 

Så det jeg egentlig lurer på, Har de lov til dette?

noen som kan regelverket rundt dette?

eller går de fri så lenge de ikke rører 3 sammenhengene uker i sommer?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette bør du undersøke med fagforening din, spesielt siden arbeidsgiveren din hevder at det har vært drøftet med dem.

 

Ellers er Ferieloven en ganske lettlest lov, se spesielt på § 6 som beskriver hvordan arbeidsgiver skal gå frem når man bestemmer ferie.

 

Se http://www.lovdata.no/all/hl-19880429-021.html for hele ferieloven.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

takk for den,..

 

men var nok ikke så mye jeg klarte åfinne der.

 

"Arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien tar til, såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette".

 

litt usikker på hvordan denne tolkes, men sier den at man skal ha beskjed ihvertfall 2mnd før ferien tas?

Endret av tanngarden
Lenke til kommentar

Ja nesten, den sier at hvis du krever det skal du ha beskjed minst 2 måneder før ferien må tas. Men merk at det ikke gjelder ved "særlige grunner", og at det videre i punkt 4) står at det kan avtales andre regler (inkludert tariffavtaler med fagforeninger).

 

Forarbeidet til loven forklarer bestemmelsen slik:

 

"[...] Først når arbeidstakeren har krevet 2 måneders forhåndsvarsel, vil unnlatelse av overholde fristen innebære pliktbrudd. Departementet understreker i denne forbindelse at en arbeidstaker vil kunne fremsette et slikt krav også etter at arbeidsgiveren har varslet feriefastsettelsen med kortere forhåndsvarsel enn 2 måneder.

 

Om virkningen av at det gis underretning om ferien med for kort frist, sies det ingenting om i gjeldende lov. I likhet med drøftingsreglen bør regelen om varselfrist i den nye lov etter departementets syn gjelde som en ordensforskrift. En arbeidstaker som mottar varsel med for kort frist, vil således ikke uten videre kunne nekte å ta ferie. Arbeidstakeren vil imidlertid etter omstendighetene kunne kreve erstatning for både økonomisk tap og for velferdstap etter regelen i utkastet § 14.

 

Gjeldende lov sier heller ikke noe om hvilke "særlige grunner" som kan gi grunnlag for feriefastsettelse med kortere varselfrist enn den arbeidsgiveren kan kreve. Etter departementets syn må det være klart at det først og fremst er driftsmessige forhold som kan begrunne dette.[...]"

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

æsj, kjipe greier det der.. Har en kollega som hadde en prat med en i LO nå, og han mente at det ikke var noe galt sånn om det blir gjort nå. for min egen del er ikke dette så veldig big deal, for jeg har mye fri til gode, tenker mer på de som kun har de 5 ukene, som da må bruke 2 nå, 3 om sommeren, og da ikke mulighet til noe rundt f.eks høstferien eller juletider..

Lenke til kommentar

Vel, sånn blir det av og til i harde tider. Det gjelder å finne seg en arbeidsgiver som vet å sette pris på at arbeidstakerne er fleksible og villige til å ta et tak i vonde perioder, og som belønner dette når bølgedalen er over. Greit at vi har et lovverk som er sterkt beskyttende overfor den svake part (her arbeidstaker), men visse ting må faktisk arbeidsgiver kunne gjøre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...