Gå til innhold

Hva med å fjerne MVA


Teardrop

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Skatt er et veldig innviklet felt, fordi det er så mange forhold en prøver å ta hensyn til samtidig. Det viktigste formålet må vel egentlig være å få inntekter til statskassen slik at vi kan finansiere velferdsstaten og administreringen av den.

Dersom det er det eneste målet spiller det ingen rolle hvordan du drar inn pengene egentlig, så lenge staten får tilstrekkelig mye.

 

Et annet formål med skatt er å jevne ut velferden, slik at de som er litt dårligere stilt også kan ha et greit liv. Tenk litt robin hood i denne situasjonen.

Måten man oppnår dette i dagens skatteordning er progressiv beskatning, formueskatt, luksusskatt og forbruksskatt.

 

Mva er en forbruksskatt ved at de som har mye penger å bruke også bidrar mer til felleskassen.

 

Dagens system er dyrt å drifte, og mye av grunnen er dobbelbeskatning innviklede skatteregler og fradragsmuligheter. Samlet sett gjør dette skatterett til et fantastisk pengesluk og advokatmat av dimensjoner, og på toppen av det hele kan det være veldig uoversiktlig for skatteyterne.

 

Det finnes andre løsninger som skal være mye billigere å drifte i teorien, og det innebærer gjerne bruk av flat skatt og forbruksskatt i form av mva. Om det er bedre eller dårligere trenger jeg ikke ta stilling til her, men det er absolutt annerledes enn slik vi har det i dag. Det er flere land som har flat skatt i dag, og rapportene derfra gir veldig positive signaler.

 

Du finner mye informasjon om de ulike skattemodellene på nett, både fra den ene ekstreme fløyen og den andre. Uansett valg av system vil ulike modeller gi forskjellige incentiver til de som skal betale skatt. Det kan nevnes at en negativ ting med progressiv beskatning er at man får mindre og mindre incentiv for å tjene neste krone, for staten dra mer og mer av den.

Jeg har ikke lest hele artikkelen på wikipedia om skatt, men det jeg har lest tyder på at den er godt skrevet.

Endret av valentino
Lenke til kommentar

Du kan ikke gjøre det enkelt husk på at arbeiderpartiet vill at alle skal jobbe i staten å ha samme lønn (bortsett fra Ap tampene.) Har fornuften seiret har man fjernet alle avgifter og gebyrer og tatt det inn via skatten men da har plutselig 1 mill personer som er offentlige papirflyttere vært uten jobb og måtte skaffe seg jobb i det private hvor de ikke har klart seg. Du kan ikke jobbe fra 10 til 14 med 3 timers lunsj i det private næringsliv.

 

Bare se på Hellas det samme har skjedd i Norge og hvis vi ikke har hatt olje.

 

Den eneste grunnen til vi kan ha halve arbeidsstyrken i det offentlige er på grunn av oljen.

 

Norge bør redusere de offentlige ansatte ned til rundt 25% for å få en sunn økonomi og siden man trenger lærere, leger, sykepleier og andre som faktisk gjør noe må man kvitte seg med byråkrati og papirflyttere.

 

Dessverre er de mange ansatt i det offentlige totalt udugelige se bort i fra de som faktisk jobber slik som hjemmehjelper, sykepleiere og andre med fysisk arbeid det er papirflytterene jeg snakker om de ville ikke fått jobb i det private om de sto på hode å dreit i vinkel.

 

Er klar over at det finnes de som er dyktige og seriøse i det offentlige og jobber der av ideologiske grunner og ikke lønnen dere skal ikke ta dere nær av hva jeg skriver her det er alle de andre det gjelder.

Endret av Maxopp
Lenke til kommentar

Skatt på formue og inntekt utgjør 229 mrd. kroner i 2012. Merverdiavgiftsinntekter utgjør 222 mrd. kroner.

 

Skatteprovenyet gjennom inntekts- og formuesskatt ville måtte doblet seg. Størsteparten av inntekts- og formuesskattebelastningen bæres av personlige skattytere (i 2009 sto 3 mill. personlige skattytere for 986 mrd. kr. i skattbar inntekt, selskap sto for 297 mrd. kr., kilde).

 

Det er sjelden lurt å legge alle eggene i samme kurven. Mellom 2008 og 2009 sank statsskatteprovenyet (alminnelig inntektsskatt til staten) med 23 % - tenk hvis staten utelukkende hadde denne inntektskilden. Her må du nesten tenke på staten som en bedrift: Hvor mye er stabile inntekter verdt i ulemper?

 

Man kunne etter det argumentet lagt all skatt på forbruk (alle må jo bruke penger for å leve), men egg og kurv kommer tilbake - forbruk kan varieres (også stedet man forbruker, jfr. harryhandel etc). I tillegg taler sosiale hensyn mot å beskatte forbruk alene - personer med lav inntekt (som bruker en større andel av sin inntekt på nødvendig forbruk) vil da bære en større del av skattebyrden enn personer som kan legge til side penger.

 

 

 

Når det gjelder Maxopp: Staten har cirka 150k ansatte (kilde: SSB, unntatt helseforetak, faglig teknisk tjenesteyting, og statens bygg- og anleggsvirksomhet - men disse tre siste kan vi vel anta at ikke er papirflyttere?). Det er 122k ansatte i den statlige helsesektoren (kilde). Kommunene og fylkeskommunene har cirka 500k ansatte fordelt på 400k heltids årsverk (kilde). SSB har statistikk over hva disse årsverkene går til.

 

Av interesse er kanskje de 41k barnehageårsverkene, de 126k lærerne/årsverkene i skoleverket, og de 148k årsverkene innen helse og sosial omsorg? Administrasjonen i norske kommuner består av 52k årsverk, så cirka 13 %. Ganske langt unna den millionen din. Tar vi alt annet (brannvesen, samferdsel, m.m.) og regner det som administrasjon sitter vi på 21 %.

 

Skal vi se, du ville ned til 25 % av antallet... Da sitter vi igjen med 38k statlige ansatte (sammenligningsmessig har du nå tatt hele staten unntatt Forsvaret, politiet, og domstolene/fengselsvesenet) og 100k kommunalt ansatte (skulle bli halvparten av de barnehageansatte, halvparten av lærerne, og én av syv årsverk i den kommunale helse- og sosialomsorgen). Og så sitter vi igjen med 30k ansatte i de statlige helseforetakene. Da kan du få beholde alle legene og halvparten av sykepleierne.

Endret av krikkert
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...