Gå til innhold

Fotografering og utstyrsmani


Anbefalte innlegg

Jeg har fulgt med i fotograferingsforumet en tid, og det som slår meg er at det ser ut til å være minimal interesse for bilder og bildekritikk, det å utvikle seg som fotograf, mens det ser ut til å være en utstyrsmani uten like. Folk ramser opp alt fotoutstyret de har, ikke bare der diskusjon.no har avsatt plass til det på profilsiden, mange legger det i signaturen slik at det vises i hver eneste postering; det tilkjennegir hvor viktig det er å få fram hvilket utstyr de har.

Også gruppen med kupp på fotoutstyr viser den overdrevne interessen for fotoutstyr, det posteres ofte flere innlegg i timen. Mange kjøper seg nok masse fint utstyr og tror de er fotografer. Og jeg tror denne gruppen mennesker heller ikke tar så mange bilder for året som er på et nivå at det går an å henge det på veggen. De sitter nok kveld og fikler med utstyret og synes det er svære saker.

Jeg hadde en kompis en gang, en tysker, han spurte meg på fullt alvor hvordan jeg kunne ta så gode bilder når jeg hadde så dårlig kamera (Nikon F501)! Han hadde sjøl en av de dyreste nikonmodellen på den tid. Da jeg svarte at det er ikke kameraet som tar bilder, det er jeg, forsto han ingenting. Til jul fikk jeg en Nikon F501 manual, en stor og påkostet bok.

For meg er dette utstyrsmaniet helt feil, men mistenker at det er skapt av fotobransjen. For noen år siden leste jeg i et fotoblad der de anbefalte folk å ikke ta med for mye utstyr når de skulle på en fjelltur, de anbefalte å begrense seg til to kamerahus og fire-fem objektiver!

Godt verktøy er halve arbeidet, heter det, men det er også en sannhet at det opp gjennom årene er begått meget bra håndtverk med dårlig verktøy. Du blir ikke flinkere til å ta bilder om du har det fineste utstyret av alle. Kanskje til og med det fine utstyret tar fokus bort fra det viktigste; motivet og komposisjonen.

Og den største unoten brukere på fotoforumenene her har, er at de har et så mye større behov for å kritisere personen bak innlegget enn å diskutere saken. Men man får jo forklart hvor liten betydning de synes fotografiet og fotograferingen har.

Sammen med utstyrshysteriet synes jeg det er temmelig avslørende.

Nei folkens, kom dere ut med kameraet og kom hjem igjen med masse bilder å vise fram for folket. Alt vær er fotovær!

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Anskar! Her må jeg bare si meg helt enig med deg! En gang jeg viste frem et bilde til en venn fikk jeg denne kommentaren: "Oi! Det var et fint bilde! Du må ha et godt kamera!". Jo, takk. Jeg fikk lyst til å svære: "Ja, og David Beckham har utrolig gode fotballsko". (Det er noen år siden...).

 

Men på den annen side så må man respektere at andre har et annet syn. Om noen vil ha det dyreste kameraet og det heftigste objektivet til pynt på peisen så må de få lov til det. Og om de vil diskutere hvilket objektiv som er skarpest helt ute i hjørnet på sånn og sånn blender så la dem få lov.

 

Det viktigste er at vi alle har glede av hobbyen vår, enten det er på den ene eller andre måten!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

De med utstyrsmani plager ikke meg, kanskje for at jeg er en av dem. Jeg har hatt mye forskjellig utstyr og alt det utstyret er brukt til å fotografere med ;)

Det er alltid morro med noe nytt. Nå skal jeg ut å fotografere med Sigma 8-16mm og Tokina 11-16mm, må finne ut hva som skal beholdes og hva som skal selges/returneres.

 

En del folk her på forumet er såkalt "measurebators". Fotografi er mindre viktig for disse "fotografene", deres hobby er å sammenligne tester/data, DxOmarks, ISO støy, skarpehet osv. og diskutere om det her på akam. :yucky:

Lenke til kommentar

Det skjer da vitterligen mye fotografi på dette forumet.

 

Vi har en utfordring som heter Otkoberfesten med mange deltagere; noen mer aktive enn andre.

Det ramler inn bilder hele tiden i Månedens bilder, en tråd med større aktivitet enn kupp-trådene (og med mange fler deltagere).

 

Vi har også en månedens utfordring - der kunne jeg dog tenkt meg større aktivitet.

 

Jeg kan være enig i at det kunne vært mer aktkivtet med konstruktive kommentarer i bildekritikken, men jeg vet ikke hvordan vi skal få opp aktivitet den. Vi har diskutert dette frem og tilbake siden sommerferien, og det har ikke skjedd mye siden da.

 

edit: Jeg glemte å nevne at vi har et eget underforum for våre fototreff - der avtaler vi treff og oppretter bildetreff-tråder i ettertid der v viser frem dagens fangst.

Endret av tomsi42
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg vil heller oppfordre folk til å legge ut mindre bilder på nettet, og istedenfor prate om utstyr. Selv de mest drøvtygde Canon vs. Nikon-debattene er mer interessante enn de generiske bildene de fleste legger ut.

Er det så ille da? Jeg synes det har blitt et mer variert utvalg i det siste, og det er mer interessant å se på bildene i BK enn å diskutere Canon/Nikon nok en gang.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Sånn er det, og sånn vil det alltid være. Leste et sitat av Edward Weston her forleden, fra 1927.

 

“The fact is that relatively few photographers ever master their medium. Instead they allow the medium to master them and go on an endless squirrel cage chase from new lens to new paper to new developer to new gadget, never staying with one piece of equipment long enough to learn its full capacities, becoming lost in a maze of technical information that is of little or no use since they don’t know what to do with it”.

 

Likevel oppgraderer jeg utstyret mitt, på samme måte som jeg oppgraderer alt annet i livet mitt. For meg handler det om bruksglede, og jeg betaler fint litt ekstra for det (og ikke bare når det gjelder fotoutstyr). Jeg brukte en liten netbook før jeg fikk iPad, etter det har den støvet ned og blitt solgt. iPad koster litt mer og gjør mindre, men er lettere, kjappere, vifteløs, slår seg på på et blunk. Jeg betaler heller en del ekstra tid og penger på god mat istedenfor å kjøpe nudler og Fjordland. Når jeg skal ha ny bil, kjøper jeg ikke bare den som får meg fra A til B, det handler også litt om komfort og, igjen, bruksglede.

 

På samme måte kjøper jeg nye greier til den etterhvert store utstyrsamlingen min. Jeg kunne sikkert fått fine bilder med 1000D og kitobjektivet, men så har jeg ikke lyst til det. Jeg har ikke lyst til å måtte forholde meg til et uskarpt objektiv. Jeg har ikke lyst til å forholde meg til f5.6 på 55mm, eller laber ISO, eller leketøy-kropp, eller manglende kontrollhjul. Jeg begynte med 300D og kitobjektiv, og det var frustrerende helt til jeg kjøpte 50mm f1.8. Endelig gikk det an å ta bilder uten at blitsen ville opp til stadighet. Bildene ble skarpere, som et resultat av bedre konstruksjon og mulighet for høyere lukkertider/lavere ISO (på 300D var ISO 400 ganske grusomt). Det ble rett og slett gøyere å fotografere.

 

Det er det som går igjen i utstyrskjøpet mitt. Trenger jeg 85mm f1.2? Absolutt ikke. Bruker jeg den ofte? Niks. Er det fornuftig bruk av noe som koster 17.000kr nytt? På ingen som helst måte. Blir jeg overstadig begeistret over bildene den produserer? Jepp. Får den begeistringen meg til å ta flere bilder? Jepp. Og, det viktigste med hele innlegget, ville jeg fått det samme resultatet fra f.eks. 17-85mm@85mm/f5.6? Niks.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Jeg er tildels enig med Anskar.

Men jeg synes ikke man skal dra alle under en kam her, det leveres mye bra bilder på diskusjon.no, og langt ifra alle er like opptatte av å ha det nyeste og beste.

Faktisk må jeg si at de som leverer best bilder her langtifra er de med det nyeste og 'beste'.

 

Tror dette er noe man vil finne overalt idag, folk har mer penger og det er lagt opp til at det er normalt å kjøpe diverse gadgets og alltid ha det nyeste. Dette blir mer og mer en normal, og det er 'ok' å betale 50.000,- for utstyr som aldri ser lyset fra sola.

 

Edit: En kommentar jeg ofte får når jeg er ute med kamera m/påmontert blits: 'Oi, det var ett stort kamera. Du tar sikkert bra bilder med det der'.

Endret av egilh
Lenke til kommentar

For meg er det sluttresultatet, bildet, som er mest interessant, ikke hvordan det er blitt til. Og så synes jeg det er viktig at det ferdige produktet blir vist fram. Kun da har fotograferingen en hensikt.

For meg har utstyr blitt mindre og mindre viktig; det som opptar meg på utstyrfronten er at det gir meg mulighetene til å få bildene jeg må ha. F.eks nå er jeg straks på vei til Jordal Amfi for å skyte hockey; dette er ytterst vanskelig å få til uten f/2.8 objektiv eller bedre, veldig høy ISO og ekstremt bra fokussystem. Så enten man liker det eller ikke, så betyr utstyr en hel del; men enig i at det er sluttresultatet som er interessant.

 

Ishockey stiller muligens ekstreme krav til utstyr (grunnet hastighet på sport og ikke minst ekstremt dårlig lys; vanligvis ikke en god kombinasjon). Men for flertallet som tar bilder av mer statiske motiv, så vil alle kamera og objektiv som finnes i dag gjøre en god jobb. Der flertallet bommer er at de skal ha det heftigste for de meste ekstreme tilfellene; mens man deretter rusler rundt i naturen og tar bilder og har egentlig uendelig med tid til å sette fokus og lignende... da vil naturligvis alt utstyr som finnes duge :)

Lenke til kommentar

11857 bilder siden 15.04.2011 med Nikon D700, nesten 40 fotoshoot og da har jeg ikke tatt med bildene som er tatt med Olympus E-P3.

 

Er ikke så mye innom her, men når feks kjører en stor bildekonvertering så bytter jeg PC og surfer m.m.

 

Det går faktisk an å ha 2 tanker i hodet selv om det til tider virker som alt må være sort eller hvit...

 

Jeg kjøper utstyr ut fra hva jeg mener jeg har bruk for, over tid så ser jeg at dette har endret seg litt, så har feks denne uka bestilt 4 lysstativer fra ebay, 2 små for plassering av blits m.m. lavt på gulv og 2 som sannsynligvis erstatter 2 jeg har alt for å ha en mer kompakt løsning med 2 lysstativ hvor benene foldes oppover og er ca 48 cm lange slått sammen. Genialt når skal ut i bushen en tur.

 

Som digresjon så har jeg for å kunne skrive dette innlegget brukt tid på å sjekke antall kataloger jeg hadde og totalt antall RAW filer. Tid som selvsagt kunne brukt på bilderedigering.

 

Ha en flott helg alle sammen enten man bruker utstyret eller drømmer om noe større (ja kamera og objektiver vi snakker om fortsatt...)

Lenke til kommentar

mm, Anskar, har du hørt den om den fattige bonden og engelskmannen som var på fisketur?. Engelskmannen hadde dét flotte utstyret, og fikk ingen ting. Og bonden, som bare hadde en pinne med hyssing og meitemark.. Han fikk heller ingen ting.

 

(kanskje ikke helt rett fortalt men..)

 

Men poenget mitt er?

  • Liker 8
Lenke til kommentar

mm, Anskar, har du hørt den om den fattige bonden og engelskmannen som var på fisketur?. Engelskmannen hadde dét flotte utstyret, og fikk ingen ting. Og bonden, som bare hadde en pinne med hyssing og meitemark.. Han fikk heller ingen ting.

 

(kanskje ikke helt rett fortalt men..)

 

Men poenget mitt er?

 

Genialt !

Lenke til kommentar

Jeg syntes det er på tide å trekke frem en glimrende artikkel som ble publisert på akam.no for et års tid siden. Kort sagt tror jeg nok denne oppsummerer tankegangen til de fleste fotointeresserte: Fra amatør til fanatiker

 

Når det er sagt så mener jeg at fotografering handler om så mye mer enn kun det å ta bilder. Man er i et sosialt selskap på fototurer, en diskuterer utstyr en selv har og kommende utstyr med andre fotointeresserte, og man deler og anmelder bilder som lastes opp på nettet.

 

Jeg er helt enig i at det er et stort fokus på utstyr, og i mange tilfeller for stort fokus. De gangene venner og kjente ser på bildene mine spør de ikke hvor jeg har tatt det, hvordan eller hvilke innstillinger jeg har brukt. De spør hva slags utstyr har du, eller mest av alt "hva slags kamera har du".

Det er ingen tvil om at en del folk i dag forbinder gode bilder med godt utstyr, og at med dyrt og profesjonellt utstyr kommer gode bilder av seg selv. Fotointeresserte som har kjennskap til både kamera og de manuelle modusene vet hva som skal til for å ta gode bilder, og ikke minst hvor mye arbeid som ligger bak et godt bilde. Det gjør dessverre ikke resten av befolkningen som besitter en aldrende kompaktkamera eller fjortisen som har blitt forelsket med autoknappen siden hun fikk speilrefleks til konfirmasjonen. Generelt sett er ikke folk klar over at det er mennesket og ikke kameraet som skaper bilde. De gangene noen faktisk skryter av bildene mine er det normalt kameraet som mottar jubelropene. Med mindre det er noen med kjennskap til foto.

 

En av grunnene til at det er så mye fokus på utstyr blant fotointeresserte i dag er nok også at vi er fler og mange svært gode fotografer i 2011. Bare det å kunne leve av fotografering er en utfordring for de som er gode nok til å skille seg ut blant mengden med gode fotografier. Kall det gjerne en påstand, men jeg tror det er langt vanskeligere å være en profesjonell fotograf i dag av den enkle grunn at vi har internett som trekker alle fotografer inn i søkelyset. Bare her på akam er det mennesker som leverer fantastiske bilder, og en rundtur på flickr og 500px. Man ser fantastiske bilder og en titt i EXIF dataene gjør at man sekunder senere sjekker opp om dette objektivet er i min prisklasse. Man blir inspirert av det andre gjør, og ønsker å komme opp til en brøkdel av han/hennes nivå med samme objektiv.

 

Ingen vil at kameraet eller objektivet skal være flaskehalsen. Man vil ikke at kameraet skal sette noen begrensninger, heller være et fullverdig verktøy som gjør prossen med å ta bilder både bedre og lettere. Det å eie et speilreflekskamera har aldri vært billigere, og tilgangen på brukt utstyr er også enormt. Man spytter mye penger inn i hobbyen sin enten det er golf, fotball, foto, bil eller sykkel. Da jeg kjørte alpint på et aktivt nivå brukte mine foreldre rundt 100 000 på nytt utstyr hver eneste år. Hvorfor tenker kanskje noen? I en konkurranse er det kun tideler skiller vinneren mot taperen. Da vil de 100 000 være avgjørende. På samme måte som et objektiv til 10 000 fremfor et til 2000 vil ha sine fordeler. Marginale, men store nok til å skille seg ut.

 

Man ønsker at sluttresultatet skal være best mulig. Det er ikke tilfeldig hva slags utstyr man tar med, hvilke moduser man bruker eller hvilket bildebehandlingsprogram man bruker. Iblant vil man oppnå en effekt som kun er mulig med et knippe utstyr, eller kun et objektiv er godt nok til å mestre forholdene. Eldste versjon av photoshop fungerer enda, men det er ikke uten grunn at man i dag velger CS5. Svært få av oss på forumet lever av å ta bilder, og foto er for de fleste en hobby vi driver med på fritiden. Ikke mange har stiler eller spesialisert seg i enkelte felt. En dag er gatefotografering det som frister, landskap en annen og sport den tredje dagen. Den fjerde dagen er kjerringa eller barna det som en vil ta bilde av. Med en så bred smak er man også nødt til å ha en bred utstyrspark som gjør at man i hver eneste situasjon kan gjøre det beste utifra forholdene og motivet. Man tar ikke nødvendigvis et bilde for å dokumentere forholdene nøyaktig slik det er, men for å sette sitt eget preg på det man ser.

 

Avslutningsvis er det ikke tvil om at det er mye snakk om utstyr her på fotoforumet. Samtidig er det viktig å huske på at det er mange nybegynnere som ønsker veiledning til sitt første kjøp av kamera og objektiv. Noen er også innom forumet de gangene de skal ha noe nytt. Blant de som faktisk er en del av den aktive kjernen er det ikke mangel på bildetagingfronten. Det er månedstrådene er godt eksempel på. For ikke å snakke om artiklene som oppsummerer månedstrådene. De viser at brukerne på forumet virkelig klarer å mestre sitt dyre utstyr.

 

Lesernes februarbilder

Augustbildene

Septemberbildene

Marsbildene

I tillegg til et utvalg her , er det imponerende å se i trådene som hver måned kommer på forumet

 

what-the-duck-better-photos.gif

Endret av FredrikV.
  • Liker 8
Lenke til kommentar

 

Samtidig er det viktig å huske på at det er mange nybegynnere som ønsker veiledning til sitt første kjøp av kamera og objektiv. Noen er også innom forumet de gangene de skal ha noe nytt.

 

 

98% av "trafikken" på dette forumet havner i denne kategorien. De resterende 2% prøver "å leve" av fotografering - og sliter.... ;)

Lenke til kommentar

Problemet med dette forumet fra mitt ståsted er at det er fint lite svar å få på litt mer avanserte spørsmål. Når man klarer å kjøre en tråd over flere sider med hvilket øye ?! man tar bilder med så sliter jeg seriøst å se hva det i det hele tatt har med å ta bilder, motiver, lyssetting osv

Lenke til kommentar

Problemet med dette forumet fra mitt ståsted er at det er fint lite svar å få på litt mer avanserte spørsmål. Når man klarer å kjøre en tråd over flere sider med hvilket øye ?! man tar bilder med så sliter jeg seriøst å se hva det i det hele tatt har med å ta bilder, motiver, lyssetting osv

Du har rett i at dette er amatørenes tumleplass.

Men om du sammenlikner innleggene her med dem du finner i kommentarfeltet i våre dagsaviser, synes jeg diskusjon.no kommer godt fra det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...