Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

[Løst] Hvordan virker en vaskemaskin


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er sant. Det står vel ikke forklart så mange steder hvordan en vaskemaskin fungerer. Har du fått dette i oppgave på en skole ?! (Forklar, er litt nyskjerrig ..)

 

Ut i fra et "automasjonssynspunkt" så inneholder jo en vaskemaskin mangt og mye interessant:

 

1. En sekvensstyring. Denne sørger for at alle de tingene som skal skje skjer på riktig tidspunkt i "vaskeprosessen". Denne kan i prinsipp være elektromekanisk eller elektronisk. De rimelige utgavene er vel elektromekaniske tidsur. Hvis sekvensstyringen ryker så vil de tingene som skal skje i vaskeprosessen ikke lengre skje, eller den starter ikke i det hele tatt.

 

2. Et reguleringssystem for vannivå. Hvis det blir for lite vann så blir ikke tøyet rent og hvis det blir for mye så kan vanner renne ut over gulvet.

 

3. Et reguleringssystem for temperatur. På de fleste vaskemaskiner så kan man stille inn på for eksempel 40, 60 eller 80 grader.

 

4. Noen vaskemaskiner har et reguleringssystem for turtall, slik at man for eksempel kan stille inn for forskjellige grader av sentrifugering.

 

5. Vaskemaskinen må ha en eller flere elektriske motorer og en form for dreieretningsvender sslik at trommelen kan dreie begge veier.

 

6. En vaskemaskin må ha en eller flere solonoideventiler for åpning og lukkiing av vanntilførsel. Dersom spolen i solonoideventilen ryker så vil ikke ventilen åpne i det hele tatt, og vaskemakinen får ikke vann.

 

7. Det må finnes en eller flere termostater i vaskemaskinen. Hvis denne ryker så kan det skje at varmeelementet ikke kommer på eller i verste tilfelle at det skjer en overheting.

 

8. Alle vaskemaskiner vil ha ett eller flere varmeelementer som sørger for tilførsel av varmeenergi til vaskeprosessen.

 

Noen flere spørsmål/uklarheter ? (Nei jeg er ikke vaskemaskinreparatør, men har vært litt borte i automasjon av ymse slag.)

 

Mener eller at vaskemaskinen må kunne være en ganske glimrende VG1/VG2 oppgave .. Er det dette som er tilfellet her ?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva man kan se etter for reparasjon ? ..

 

Det første vil jo være å vurdere feilsymptomene:

 

1. Vasker den men uten at vannet blir varmt ? Da vil man kunne undersøke om varmeelementet er brent opp. Hvis dette er ok så vil man kunne undersøke om sekvensstyringen gir spenning til varmeelementet til de rette tidspunkter.

 

2. Virker alt tilsynelatende, mend et kommer ikke vann inn i maskinen ? Da kan det være solonoideventilen for vanntilførsel som er gåen, eller det kan være sekvensstyringen.

 

3. Er vaskemaskinen helt død uten tegn til liv .. da vil man kunne undersøke om det finnes en sikring eller en sikkerhetsbryter et sted.

 

4. Går ikke trommelen rundt ? Det kan være selve elektromotoren eller startkondensatoren til denne. Det kan også være et startrele hvis slikt finnes, eller selve sekvensstyringen. En ennen mulighet er mekanisk feil, for eskempel i form av røket drivrem eller defekt lager.

 

5. En helt annen type feil er jo hvis det er overslag fra fase til jord. Det vil kunne være en farlig situasjon mht personsikkerhet, men i moderne elektriske anlegg så finnes det en jordfeilbryter som kobler ut. Hvis sikringen dropper i et moderne elektrisk anlegg, når man slår på maskinen så kan det være jordfeil eller kortslutning.

 

Dette var nå bare et par eksempler på mulige feil. Man må først og fremst vurdere "symptomene" slik som de er.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Twinflower - > Så ikke innlegget ditt. Jo det kan selvfølgelig forekomme sensorer som reagerer på lekasje (men jeg kjenner ikke til de ulike modeller vaskemaskiner.)

 

Når det gjelder sekvensstyringen eller "minnet om hvordan tingene skal fungere" så har vel "den klassiske vaskemaskinen" et elektromekanisk tidsur med en serie med brytere som styrer "det hele".

 

Kjenner ikke til om det finnes mikrprosessorbaserte vaskemaskinstyringer, men det skulle man tro. Hvis det finnes, og det gjør det nok, da kan vaskemaskinen i prinsipp programmeres på samme måte som en datamaskin.

 

Jeg kjenner ikke til om det er gjort men det er i prinsipp heller ingen ting i veien for at man kan koble opp en microprosessorstyrt vaskemaskin til internett, slik at man kan fjernstyre for eksempel en vaskemaskin i Kina. Da kan man ringe til kineseren via IP telefon fra Hillevåg, Stavanger og så kan man be kineseren legge inn tøyet. Når han har gjort det så trykker man på startknappen i Stavanger, og så kan man følge med at vaskeprosessen skjer slik som den skal.

 

Som skoleoppgave så kan man for eksempel godt lage en PLS styring for en vaskemaskin, for eksempel ved hjelp av en Zelio PLS og fjernstyre det hele via logmein.com og Internett.

 

En PLS er jo som kjent en mikroprosessorbasert løsning, og den er programmerbar og "fjernstyrbar".

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Min vaskemaskin har mikroprossessor og tilogmed infrarød port for oppdatering av firmware og vaskeprogrammer :)

 

Av andre finesser angående automasjon så har den fuktighetsmåler og vekt slik at den doserer vaskemiddel etter vekten til tøyet og doserer vannet etter hvor mye vann de enkelte plaggende absorberer. Den måler også fuktigheten for å finne ut hvor lang tørketid som trengs (2i1-sak)

Lenke til kommentar

Oi! Veldig fine innlegg dere har kommet med! :thumbup:

 

Ja, vi hadde en fremføring om vaskemaskinen på skolen, og har fått vite at det temaet som vi hadde fremføring om skal være med på prøven. Vi på gruppen fant ikke særlig mye om hva som skjedde under selve vaskeprosessen, så det måtte vi utelatte, men det er mulighet for at vi kan få det på prøven. Altså hva som skjer fra en trykker på startknappen, til den er ferdig med sentrifugeringen.

 

Det første som skjer er jo at en stiller inn på hvilke grader en skal ha til den vasken, tar i litt vaskepulver og starter den. Men hva er det som skjer inne i vaskemaskinen? Den går jo bare rundt og rundt og skifter faser en del ganger. Helt i slutten har jo trommelen ganske så mange omdreininger i minuttet, altså under sentrifugeringsfasen, og det er jo på grunn av at den skal kvitte seg med mest mulig av vannet i alt tøyet som er der.

 

Men hva er det som styrer når den skal skifte fra fase 1 til fase 2, hvordan vet den hvor mye klær som er inne i den og hvor lenge den skal holde på med hver fase? Er alle de forskjellige fasene tidsinnstilt eller kommer det an på hvor mye vekt som er i selve trommelen?

Lenke til kommentar

Det kommer vel litt ann på hvor gammel vaskemaskinen er og hvordan den er laget. Twinflower beskriver jo over en vaskemaskin som er mikroprosessorbasert og som også har en reguleringssløyfe for fuktighetsregulering.

 

Hvor hurtig gjennomføringen av vakemaskinprogrammet skjer vil vel i de fleste tilfeller ligge inne med faste tider som er "programmert" inn i sekvensstyringen.

 

Det er i prinsipp ingen ting i veien for at man kan montere inn en vekt og så veie tøyet og så la sekvensene og tiden bli styrt ut i fra vekten til tøyet. Sansynligvis så er dette ikke tilfellet da en slik "veiemekanisme" vil være for dyr og for utsatt for feil.

 

Vaskemaskinen, eller i alle fall de fleste av dem kjører nok med "faste tider", av hengig av vaskeprogram.

 

Noe av hastigheten på vaskeprogrammet vil nok også avhenge av tidskonstanter i vaskeprosessen, for eksempel hvor lang tid det tar å varme opp vannet. Vaskin ved 30 grader vil således kunne skje hurtigere enn vasking ved 80 grader fordi det går hurtigere å varme vannet til kun 30 grader.

 

Det som hadde vært en ganske ok skoleoppgave det var jo å få tak i en gammel vaskemaskin, og så ta vekk den gamle sekvensstyringen og så heller bygge en nye en ved hjelp av PLS.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

.. Og jo det skjer ikke noe annet i vaskemaskinen enn at det fylles på vann og såpe, det hele kjøres opp til en tmperatur, og så roteres det fram og tilbake et antall ganger. etter hvert så skjer det sentrifugering og påfylling av nytt vann for skylling. Til sist så skjer også sentrifugering og eventuelt tørking.

 

Vaskeprosessen er kjemisk ved bruk av såpe vann og temperatur og mekanisk ved rotasjon av trommel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...