Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Grunnstipend når du er over 18år?


Anbefalte innlegg

Jeg skal tilbake og fullføre videregående utdanning til høsten, det blir da 2år på skolebenken og jeg har 2år igjen med skolerett, har nå fylt 21år.

 

Har nettopp fylt ut søknad om stipend på Lanekassen.no men veilederen ser ikke ut til å ha høyde for min situasjon, jeg ender bare opp med standard utstyrs-stipend som alle har krav på og ingenting mer.

 

 

Det jeg reagerer på er at lånekassen regner utifra min mors formue, ettersom jeg fremdeles bor hjemme sammen med mor, stefar og to søsken. Foreldrene mine er skilt og faren min forsørger ikke for meg, noe han heller ikke har gjort på mange, mange år.

 

Situasjonen både jeg og familien stusser litt over er hvorfor jeg skal miste kraven på grunnstipend når jeg er 21år og er ansvarlig for å forsørge meg selv? Faktum er at de siste 3årene har jeg vært i arbeid og til tross for at jeg fremdeles bor hjemme så blir jeg ikke lenger forsørget. Jeg må stå til ansvar for anskaffelse av mat, klær, betale nødvendige regninger, betale en liten symbolsk sum for å ha tak overhode hjemme osv osv..

 

Så på mange måter lever jeg som om jeg byr i en hybel / leilighet med veldig lav husleie. Med andre ord så forsvinner pengene fort nå som jeg skal gå på skole da jeg ikke vil ha tid eller mulighet for noe annet enn litt ekstrahjelp arbeid når skoleinnholdet ikke tar overhånd. Ergo er jeg nok avhengig av et lite studielån for å klare meg og da vil jo et grunnstipend være til god hjelp og minske behovet for et større studielån.

 

 

Men dette blir altså ikke innvilget fordi min mor tjener for godt med penger? Vi mener at dette egentlig er irrelevant for meg på 21år da jeg lever og må forsørge meg selv og på denne måten burde ikke mitt grunnlag for grunnstipend regnes utifra hva min mor tjener ettersom hun faktisk ikke har forsørget meg på 3år.

 

 

Vet noen hvordan ting fungerer for situasjoner som dette? Føler jeg havner litt utenfor det normale scenarioet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har som sagt fått oppgitt grunnen, din mor tjener nok. Selv om du er 21 og sier du forsørger deg selv, bor du under samme tak med din mor som også kanskje står for litt av forsørgelse, mat, vask osv.

 

Om man da bor hjemme med en mor som tjener nok til å forsørge deg, så ser vel ikke lånekassen noe grunn til å gi deg mer penger.

 

Jeg ser problemet, tar ikke parti med lånekassen. Kan bare kanskje tenke meg at det er noe slikt dem har tenkt. Men skader ikke å ta en telefon til lånekassen for å høre.

 

EDIT: Kan tenke meg du finner mer info her: http://www.lanekassen.no/Hovedmeny/Stipend-og-lan/vg/grunnstipend_og_lan/

 

og her: http://www.lanekassen.no/nb-NO/Hovedmeny/Stipend-og-lan/vg/Inntekt_og_formue/

Endret av p0pc0rn
Lenke til kommentar

Sånn er dessverre reglene. Hadde en lignende runde med Lånekassen når jeg gikk siste året videregående. Selv om jeg var over 18 år og bodde på hybel langt hjemmefra fikk jeg ikke grunnstipend pga. foreldrene mines inntekt(ca. 500.000 totalt, så trenger ikke være millionlønninger).

 

Lånekassens reglement tar det dermed for gitt at foreldre forsørger sine barn til tross for at de er myndige og har flyttet ut hjemmefra. Helt bort i natta spør du meg. Heldigvis hadde jeg et godt forhold til mine foreldre, og de var villige til å hjelpe meg det året.

Lenke til kommentar

Faktum er at foreldre etter norsk lov er pliktige til å forsørge sine barn gjennom videregående utdanning, uavhengig av alderen til "barnet". I praksis kan man som 18-åring flytte hjemmefra og forlange at foreldrene betaler husleia. Og ja, det er drittunger som har gjort nettopp det til tross for at de hadde tilbud om å fortsatt få bo hjemme gratis.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...