Gå til innhold

Netbook med HDMI og som takler 720/1080p avspilling


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er ute etter en billig bærbar PC som jeg skal bruke til surfing, men også avspilling av HD-materiale (720/1080p) via HDMI til TV så det er viktig at den takler dette smertefritt. Vil dagens netbook'er klare dette? Har prøvd å velge netbook med HDMI i prisguiden men det likte den visst ikke...

 

Vel, netbooks - pga. dems små formfaktorer er begrenset i forhold til hvor sterke CPUer de kan ha som regel.

 

Du har egentllig 2 "strategier" her for å få h.264 i 1080p til å spille av smertefritt. Jeg anntar h.264 format da det er mest brukt disse dager, plus at det er mest krevende - og dermed om du kan spille av det så kan du også takle andre formater uansett.

 

Du kan enten ha en sterk CPU for software decoding - og da snakker vi om du må ha rundt 2-2,2Ghz core2duo dualcore eller tilsvarende minimum (noe du som regel finner på midrange vanlig størrelse laptops men skjeldent eller aldri på rimelige netbooks)

 

eller

 

du må ha støtte for hardware decoding. Hardware decoding gjøres enten i hovedkort chipsettet, skjermkortet, eller CPUen IGP (dersom din CPU har det). Skjermkort har netbooks "aldri" så det kan vi utelukke. En IGP vil du kunne få i f.eks. Intel i3 prosessorer - men jeg tviler på at det finnes mange (om noen i det hele tatt) netbooks som bruker en såpass krevende prosessor - dette er jeg dog ikke 100% sikker på.

 

Siste løsningen er hardware decoding via chipset i hovedkort - og her finnes det heldigvis en løsning osm er godt kompatibel med netbooks - Nvidia sitt "ion" chipset. Dette brukes samme med atom prosessorer i mange netbooks og støtter hardware decoding av de aller fleste populære formater slik at selv om atom prosessoren er alt for treg til å gjøre det selv så vil det spille av smooth.

 

Kort sagt - om alt dette ble litt vel teknisk så ville jeg annbefale deg i å se deg om etter en netbook som bruker nvidia Ion chipset. Der vil du ha gode muligheter for HD avspilling og eller ha de vanlige fordelene som andre netbooks som bruker atom platformen har. Heldigivs koster det ikke voldomst mye mer med dette over de mer standard hovedkort chipsettene, men noen hundringser ekstra over standardmodellene må du nok regne med.

 

Her har du noen eksempler på modeller som er netbooks med ion chipset:

 

http://www.ionnetbook.com/

http://www.nvidia.com/object/IO_73301.html

Det er mulig det finnes flere enn dette, men det kan du evt. søke frem selv :)

 

EDIT: Det er verdt å nevne at det er et langt mindre problem å spille av HD på mer standard formfaktor maskiner. F.eks. vil alle laptops med en i3 prosessor takle alt av HD med største letthet - både med hardware decoding og ved å også dessuten ha nok rå CPUkraft til å software decode dersom man skulle trenge det. Det er kombinasjonen av HD og netbook formfaktor som er litt mer vrien. På ikke netbook maskiner er det veldig vanlig at du har hardware decoding nå på neten alle maksiner enten via IGP i prosessoren (som i Intel i3) eller via skjermkortet (så og si alle nyere modeller, inkludert de mer rimelige utgavene).

 

Spør om det er noe som er uklart :)

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...