Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Flyttet ut og la igjen masse ting. kan vi ta det?


lillepy

Anbefalte innlegg

Vi bor i kollektiv, og for ikke så lenge siden flyttet en ut. Det ligger igjen MASSE av hans ting, og nå har han visstnok flyttet langt vekk herfra... Han har egentlig rett til å bo her til den 31, (han har betalt leie denne mnd) dvs tingene hans kan være der til den tid.

Det er jo ikke lenge til den 31 og da er ikke det hans rom lenger.

(Han har ikke skrevet under på noe kontrakt. Det er bare en av oss som bor her som står på kontrakta. Vi andre bare bor her liksom.)

 

Så hva kan vi gjøre med tingene hans?

Kan vi ta de/kaste de/selge de etter den 31 sålenge han ikke kontakter oss?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvem er "vi"? Om dere har bodd i kollektivet sammen med vedkommende på lik linje som leietakere så har dere ingen eierrett eller råderett over vedkommendes eiendeler. Dette er og blir et forhold mellom utleier og tidligere leietaker. Om eiendelene er til sjenanse eller står i veien så må dere klage til utleieren deres, som så må se til at tingene blir oppbevart på en forsvarlig måte.

 

Om du, eller en av dere, har leid ut et rom til vedkommende så han man som en utleier et visst ansvar. I praksis betyr det at man har en plikt og et ansvar for å ta vare på tingene så rettmessig eier kan hente disse. Kostnader tilknyttet dette faller på rettmessig eier, men utleier har og et ansvar for at dette gjøres så billig som mulig. Mao kan man ikke leie den dyreste boden som finnes i byen og plassere tingene der. Utleier kan også kreve en rimelig godtgjørelse for arbeidet. Utleier skal så varsle leietaker om forholdet, kreve at tingene hentes og gi vedkommende en rimelig frist. Om ikke tingene blir hentet kan utleier selge tingene for å dekke pengekravet eller råde over tingene etter ønske.

 

Med andre ord, er dere leietakere på lik linje med vedkommende som har flyttet ut så kan dere ikke dele på tingene dere imellom den 01.02.2011. Er dere/du utleier kan du ikke sette tingene på trappa og gi vedkommende frist til 01.02.2011 kl 00:00 med å hente tingene.

Lenke til kommentar

takk for svar. Vi får vel kontakte han likevel og gi han en frist. Vi vil jo leie ut rommet etterhvert, og har ikke plass til å legge alt i kjelleren. Vi bor jo mange her, og det tar mye plass.

Utleier er da vel egentlig han ene som bor her sammen med oss andre. Det er han som leier huset, og vi andre leier da av han liksom.

(Vi var opprinnelig en vennegjeng som ville leie huset sammen, og har ikke noe imot at kun han ene står på kontrakta. Men så flytta en ut, og vi fikk inn en random som flyttet ut nå for en ukes tid siden/ vi kastet han ut, men han fikk lov til å bo her til den 31)

 

Men syns det var dårlig gjort av han å bare flytte langt nord uten å gi oss beskjed om noenting, bl.annet tingene hans. Han har heller ikke betalt siste strømregning :<

Lenke til kommentar

Vel, som "utleier" så er dere som nevnt ansvarlig for å oppbevare tingene på en forsvarlig måte. Deretter må dere varsle vedkommende om at tingene må hentes, og da setter dere samtidig en rimelig frist. Kostnader ved flytting og oppbevaring av ting kan dere kreve av tidligere leietaker.

 

Om vedkommende så ikke henter tingene sine etter fristen så kan dere selge tingene for å dekke utestående krav ovenfor vedkommende. I dette inngår også kostnader ved flytting og oppbevaring. Om dere ikke får dekket dette ved salg så kan dere beholde og råde over tingene selv.

Lenke til kommentar

Loven som gjelder er Husleieloven $ 10-4:

§ 10-4. Etterlatt løsøre

 

Finnes det i husrommet etterlatt løsøre som må antas å tilhøre leieren eller noen i leierens husstand, skal utleieren for leierens regning ta hånd om dette. Rent skrot kan likevel kastes umiddelbart. Medfører omsorgsplikten arbeid, kan utleieren kreve en rimelig godtgjørelse for dette.

 

Utleieren skal så vidt mulig skriftlig oppfordre leieren til å hente løsøret. Utleieren kan holde løsøret tilbake inntil kostnadene med oppbevaringen dekkes eller betryggende sikkerhet stilles.

 

Utleieren kan selge løsøret for leierens regning dersom kostnadene eller ulempene med oppbevaringen blir urimelige, eller dersom leieren venter urimelig lenge med å betale kostnadene eller med å overta løsøret. Er det grunn til å tro at salgssummen ikke vil dekke salgskostnadene, kan utleieren i stedet rå over tingen på annen hensiktsmessig måte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...