Gå til innhold

Fallskjermjeger - Generelle spørsmål


Bordplate

Anbefalte innlegg

Hei!

 

 

Er 16 år og hatt en stor drøm i mange år nå om å bli fallskjermjeger i førstegangstjenesten. Går VG1 nå, har trent en del styrke i ett år ca, men tenkte jeg skulle begynne å trene bevist mot opptaket til VG2; det vil si gå turer med sekk, flere kondisjonsøkter osv.

 

Noen som har vært i Fallskjermjegertroppen? Hvordan er egentlig opptaksfasen?

 

Tenkte også at når jeg begynte å trene mot Fallskjermjeger opptaket at jeg skulle inkludere øvelser som markløft, strakmark, knebøy og andre øvelser som virkelig trener "kjernen" for en sterk kropp. Noen innspill her? Trener forøvrig allerede markløft og knebøy ;)

 

 

Takker for alle svar :)

 

TRENINGSLOGG

Endret av Bordplate
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Først må jeg si at du skal ikke vite mer om selve opptaket enn det som står på fallskjermjeger.no. Når det gjelder trening anbefaler jeg at du trener alle styrkeøvelsene som er på opptaket (pushups, hangups, situps) slik at du består dem med god margin. Kondis trening er også viktig.

 

Du må også gå turer med sekk hvor du bygger opp fra ca 10 kg til 35-40 kg i ulendt og bratt tereng. Dette er serdeles viktig for å ha sjans på opptaket. Svømming er også en god treningsform som styrker hele kroppen uten og belaste og er et "must" dersom du skader deg og ikke kan trene belastende.

 

Når det gjelder vekttrening kan jeg anbefale Strong Lifts 5x5. Dette bygger eksplosiv styrke som også er viktig i tillegg til å være seig.

 

En ting som er viktig å huske på er at du trenger ikke å bli "leet 1337 spesial force HJK mann" for å ha en meningsfull tjeneste. Dette sier jeg for at mange spiller spill og da finner ut at deres kall i livet er å bli slik som på spillet. Jeg sier ikke at du nødvendigvis er sånn. :)

 

Lykke til! :)

 

edit: velkommen til forumet Bordplate :fun:

Endret av krangel.no
Lenke til kommentar

Takk for svar :) Tenkte jeg skulle følge Forsvarets eget treningsprogram der man går med sekk 1 gang i uken.

 

Spilt en del Modern Warfare og slike greier, sikkert blitt noe påvirket i den retningen, men mitt sanne "kall" fikk jeg da jeg var i Tyrkia og tok en sånn fallskjermtur etter en båt! Det var fett! :) Tenkte da at kanskje fallskjermjeger var noe for meg. Leste boka "Fallskjermjeger - Arven fra kompani Linge" og ble mer eller mindre tiltrukket av tjenesten. Primært sett ville jeg kun være med for å få mulighetne til å hoppe i fallskjerm, men oppdaget at tjenesten kunne være utrolig tøff og spennende. Har lyst til å gjøre noe innenfor militæret, en førstegangstjeneste med "litt trøkk" hadde vært fett :D

 

Men angående forsvarets treningsprogram. Har en skog rett bak meg jeg lett kan traske i med sekk. Medlem av Elexia også så om jeg bytter ut "sirkeltrening" med noen ordentlig gode, tunge baseøvelser?

Har ikke så gode muligheter til å få tatt svømmeturer heller :( Er det greit om jeg bare tar en helt ordinær treningsøkt?

Lenke til kommentar

Eneste svømmekravet til fallskjermjeger såvidt jeg husker, er diverse stup fra 3 meter, og å kunne svømme 200 meter, så du MÅ ikke trene svømming, men som krangel.no sa, så er det meget god og flott trening. Angåendes styrke, så kjør på med eget styrkeprogram, men pass på å samtidig trene push/situps/pullups og øvelsene til opptaket, og pass også på å ikke legg på deg for mye muskler, da det egentlig bare er en ulempe å være gigantisk med masse muskler på ett opptak som dette. (Vil jeg tro, men det kan godt hende at du greier det helt "fint" selv om du er en stor kar med masse muskler.)

Lenke til kommentar

Er det forresten noen ferdige Fallskjermjegere der ute som kan fortelle hva man bør øve på? Søkt litt rundt nå og det er krystallklart at kondisjonen er MYE viktigere enn brutal styrke. Eneste styrken man egentlig trenger er de på grovvuttaket og opptaksfasen (slik jeg har skjønt det).

Lenke til kommentar

Har du en fobi? I såfall, lær deg å takle den. Lær å tøre å gjør ting som skremmer deg. Lær kropp og sinn til å ALDRI gi opp, same hvor våt, kald og sliten du er. Først da har du sjans til å bli fallskjermjeger. Du må ha en form litt over middels slik at du kan bære sekken langt og klare styrkekravene osv. etter det står alt på psyken.

Lenke til kommentar

Nja, det kommer godt med når du skal ta brannmann- og jegerløft, så styrken er det kjekt å ha med seg.

 

Du bør også trene triatlon. Start med en joggetur, sykle et godt stykke til svømmehallen og svøm.

 

For å trene godt med sekk bør du ikke bruke så altfor stor belastning. Etterhvert som du blir klar for det, så kan du gjøre deg kjent med hvordan det er å ha 30kg+ på skuldrene, men jeg anbefaler deg å gå lengre turer med lettere belastning.

 

Så gjelder det å bli glad i naturen. For meg så virker det heller som at fallskjermpakker egner seg bedre for deg. Her vil du pakke fallskjermene til jegerne, men du vil også få hoppe veldig mye selv. Beleilig nok, så er det normalt sett drop-outs fra HJK-opptaket som blir fallskjermpakkere da.

Lenke til kommentar

Hei og hå! Brannmannløft sier du? Hva er det for no'? :hmm:

 

Har ingen spesielle fobier, takler det meste. Klart jeg kommer sikkert til å være nervøs om jeg skal henge og dingle fra et høyt tårn (slik FJK må for å testes for høydeskrekk), men har ingen flyskrekk eller høydeskrekk generelt.

 

Har nå forøvrig skaffet meg to treningskamerater jeg kan gå turer med! Vi planlegger allerede en liten marsj neste fredag! :D Dette blir bra vettu! Er ikke for galt å starte med kondisen heller mener jeg da. Sikkert fint å ha uansett når det kommer til neste coopers-test på skolen!

Lenke til kommentar

Først og fremst gå dypt inn i deg selv og finn ut hvorfor du vil bli FSJ - når alt kommer til alt er det din egen motivasjon det står på!

 

 

Av fysiske forbredelser burde du først og fremst gå med sekk, dessuten er det en stor fordel å kunne kart og kompass.

 

Takk for svar! Ja, er også redd for at om det står på noe vil det være motivasjonen eller psyken til å fullføre. Jeg vil bli fallskjermjeger fordi jeg vil ha en spennende, adrenalinfylt førstegangstjeneste. Jeg vil gjøre noe "meningsfylt", noe som nesten ingen andre klarer! Har en far, mor, stefar og en eks-stefar som jobber i militæret så for meg er det helt naturlig å velge noe innenfor forsvaret, etter førstegangstjenesten også.

 

Er vel bare å begynne å trene! Trene så hardt at opptaket blir en dans på roser og peace of cake! :D

Valgt friluftsliv til VG2 også. Det er et fag hvor det vil bli en del turer ut i naturen og gjennomgang av kompass og kart, håper jeg kan dra mye med meg herfra!

Lenke til kommentar

Bare for å gjøre poenget mitt helt klart:

Poenget med hele seleksjonen er å bryte deg ned fysisk og psykisk og når (Ja, det er faktisk bare et spørsmål om når) du kommer ned i kjelleren har du en grunn for å drive deg selv fremover. Tro meg, når du er på bunns er det mye annet som frister enn det du holder på med akkurat da.

Lenke til kommentar

Å ja. Alle snakker stort om dette opptaket før de faktisk er der selv. Det er stygt mange som har trent i sju brede og sju lange for dette opptaket som gir seg kort tid etter at opptaket har startet.

 

En spennende og meningsfylt tjeneste kan du få de fleste steder, det kommer an på hvordan du ser på det selv. Du må heller ikke begå den tabben å tro at du løper fra den ene actionscenen etter den andre som fallskjermjeger. Det er fryktelig mye dritt du skal igjennom. Noen av de som røk i år var svært godt trente (idretts)utøvere, hvorav mange hadde drevet med utholdenhet siden de var små, for ikke å snakke om de 65% andre som var fast bestemt på å bli fallskjermjeger.

 

Smak litt på naturen nå når du skal ut å gå, men ikke anstreng deg for mye med sekk i starten. Det vil bare føre til unødvendige drittskader som du ikke har råd til.

Lenke til kommentar

hei bordplate!

flott tråd med mange gode kommentarer.

Jeg har søkt til opptak til sommeren. følger nå spesialjeger treningsprogrammet til punkt og prikke, og det fungerer hvertfall godt for meg:)

Har mange kamerater som har prøvd seg tidligere. Noen har røket ut tidlig, og noen kom seg nesten igjennom. De som kom langt røk ut pga. skade, og de anbefalte på det sterkeste å forberede seg godt i forveien på at man skal igjennom mye dritt som leukotape og goldshoten nevnte her tidligere, og ikke minst bli veldig vandt til å gå med ekstra tyngde på kroppen.

Ble også anbefalt å gå 2-3 24timers marsjer med sekk uten søvn og mat for å kjenne hvordan det er å være virkelig sliten. Har hørt at enkelte får litt skrekken etter å ha opplevd noe slikt, så det er greit å vite hvordan det kjennes og at man egentlig klarer å gi jernet litt mer enn det man egentlig tror:)men det er da som sagt motivasjonen spiller en stor rolle.

Jeg selv trente mye styrke for et par år siden, men fant fort ut at kondisjon og seighet gjelder hovedsaklig. Så lenge du klarer de fysiske minstekravene på styrke med god margin så vil jeg tro styrken i bunn og grunn er god nok. Men jeg har ikke vært på opptaket enda, har bare fått en pekepinn om hvordan det er. Jeg har hatt lyst til dette lenge, og det er ingenting annet jeg heller vil gjøre. Er veldig spent på opptaket og ska gi alt jeg klarer for å komme meg gjennom nåløyet. Fikk høre at jeg kunne se en film som heter GI Jane. Der får man se sånn omtrent hvordan det kan være på opptak.

 

Håper også på litt mer informasjon om hvordan jeg kan forberede meg bedre, og lykke til deg Bordplate når din tid kommer:)

Lenke til kommentar

Takk for utfyllende svar Simstraify! Virker som om det bare er å pelle seg i gang med treningen allerede nå da? :new_woot: Hadde faktisk planlagt å løpe litt langintervall i dag også så det er jo ganske kjekt.

 

Det finnes vel ingen metode å trene "seigheten" på? Jeg skal begynne å gå med sekk så fort jeg får sjansen. Har ikke noe ordentlige vintersko eller typisk turbukse, men når sommeren kryper på er det på med ordentlige marsstøvler og ut i skævven!!! Nå ble jeg hvertfall gira på å trene her altså!

 

Helt ærlig så har jeg ikke den kraftige og knallharde psyken som det sies må til. Har hatt en spessiell slapp holdning til skolen de to siste årene (dvs. 10. klasse og VG1) og har lett for å gi opp eller ta lett på ting. Jeg vet ærlig talt ikke hva som skal motivere meg gjennom opptaket, men jeg er fast bestemt på at jeg vil dette og det er noe jeg har hatt lyst til å gjøre siden jeg fikk vite om det/14-årsalderen. I tillegg sier fatter'n at: "Åja, men ****! Det er ufattelig tungt! Det er bare et fåtall som kommer gjennom der og du må gjennom de strengeste/hardeste tester!" Årh! Da får jeg hvertfall lyst til å ta bena fatt og trene som et helvette!

 

Men Simstraify; hvor lenge har du nå trent? For jo lengre man trener jo bedre stiller man? Og uten at jeg uttaler meg feil så kan man jo med trening "stole mer på formen enn motivasjonen" om dere skjønner?

 

 

EDIT Du må fortelle hvordan opptaket var når du er ferdig da! ;)

Endret av Bordplate
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...