Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Dobbel så dyr regning fra uærlig elektriker! Trenger hjelp!


matshap

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg lurte på om noen her inne kunne hjelpe meg med en sak.

I månedskiftet august-september hadde jeg elektrikere fra Argon Elektro hos meg for å gjøre en jobb. Jeg trudde i utgangspunktet at det ville være en liten jobb som bare skulle ta noen timer, men det viste seg at alt av det elektriske i hele leiligheten måtte byttes ettersom alt av ledninger ikke var jordet.

Jeg skjønte jo at dette ville bli en kostbar avfære så jeg spurte ''Hva vil dette koste?''.

Elektrikeren ringte til sin overordnede og fortalte alt som måtte gjøres. Etter de hadde diskutert kom elektrikeren tilbake til meg og sa ''Det vil koste 30.000kr + moms. Da er alt inkludert''. Jeg spurte om det gjalt matriale osv og han sa ja.

Så sa jeg at jeg egentlig ikke har så mye penger, men at jeg skal prøve å skaffe det på et vis. For å forsikre meg så spurte jeg han: ''Det vil ikke bli noe dyrere enn 30.000 + moms?''. Han svarte ''Nei, men om det skulle bli det, så gir vi beskjed.''

 

Etter det gjorde elektrikerene jobben, uten å si noe mer om prisen. Jeg klarte å få meg et lån på 40.000kr i banken og ventet på at regningen skulle komme. Da jeg fikk den på fredag i forrige uke var den på over 66.000kr! Jeg har ringt han som gav elektrikeren prisen (elektrikerens overordnede) og snakket med han, men han mente at de ikke hadde gitt meg noe pristilbud, i tillegg ble han veldig forbannet. Han var villig til å gi meg 1.400kr i rabatt, ikke mer! Jeg spurte om jeg kunne få dele opp betaltingen, og det eneste tilbudet jeg fikk da var at jeg måtte betale 40.000kr nå, så resterende + renter til 15.november.

Ettersom jeg er student og bare får 6500kr i mnd i stipend, så har jeg ikke sjangs å skaffe den summen til den datoen.

 

Han jeg bor med var i leiligheten og overhørte samtalen jeg hadde med elektrikeren angående prisen, så jeg har ett vitne. Etter det jeg har forstått er en muntlig avtale like binnende som en skriftlig en og jeg forstod dette som en muntlig avtale.

 

Hva er mine rettigheter i denne saken?

Er det en sak jeg kan vinne eller blir jeg bare nødt å betale de 66.000kr?

 

Hilsen en frustrert og fattig student.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg hadde pusset opp kjøkkenet og dermed koblet fra alt av det elektriske på kjøkkenet. Jobben jeg ville de skulle gjøre når jeg tok kontakt med de var at de bare skulle koble på alt av det elektriske på kjøkkenet igjen, samt legge noen nye stikkontakter og montere 2 lysarmatur under overskapene. De sa at siden alt av de gamle ledningene ikke var jordet, så kunne de ikke koble seg på de ledningene med nye og jordete ledninger. Det var ikke lovlig sa de. Kjøkkenet, stuen og badet var koblet via samme ledningsnett så derfor måtte de bytte alt der, og de ekstra stikkontaktene jeg ønsket var på soverommene, så derfor måtte de bytte alt av ledninger der. Det var hvertfall slik jeg forstod det.

Lenke til kommentar

Høres fortsatt merkelig ut. Det stemmer at det skal være jording på kjøkkenet og badet, men det hadde holdt å legge opp ny jord kun dit, og latt stue og soverommene være ujordet. Dersom du bestiller nye stikk i et rom som ikke har jordede stikk fra før, er det ikke noe problem (og selvsagt lovlig) å sette opp nye stikk uten jord her. Du kan ikke blande jordede og ikke-jordede stikk i samme rom.

 

På den lyse siden må det sies at du nå har fått et elektrisk anlegg som tilfredsstiller dagens krav, men jeg skjønner at det ikke var dette du tenkte deg, og at det ble dyrere enn du tenkte. Fikk du byttet sikringer til jordfeilautomater med det samme?

Lenke til kommentar

I følge håndverksloven kan de ikke legge mer en 10-15% mer på originalprisen du får oppgitt.

 

De er også pliktet til å gi beskjed om de velger løsninger som gir store ekstrautgifter for kunden. Feks er der arbeid som tar ekstra lang tid og øker prisen på jobben betraktelig, skal de gi beskjed og få tillatelse fra deg før de starter. De kan feks ikke legge inn ekstra kurs til rom og slikt til mange tusen kroner selv om de har lyst til det.

De kan anbefale deg å utføre jobben, men det er du som bestemmer og de kan ikke bare ta seg til rette.

 

Feks, jeg har akkurat pussa opp kjøkkenet, men de gjorde ikke noe med resten av leiligheten selv om kontaktene i stue osv ikke er jordet.

 

 

Feks, du fikk et prisoverslag på 30 000 + moms, noe som skulle bli 37500 med mine mattekunnskaper,

når de så legger over 20 000 på dette igjen, blir det mer en de 10-15% de har lov til.

 

Sjekk her for litt lover og regler.

http://forbrukerportalen.no/temaer/handtverkertjenester/viewNG?section=betaling_for_arbeidet#betaling_for_arbeidet

Lenke til kommentar

Fikk du byttet sikringer til jordfeilautomater med det samme?

 

Ja, de byttet alt av sikringer fra den gamle til den nye typen.

 

 

Muntlig avtale er like bindende som skriftlig, men problemet ligger jo i beviset, dersom det blir ord mot ord. Det at du har et vitne burde hjelpe bra, men nå høres det ut som om elektrikeren og sjefen hans nekter begge to på det overslaget..?

 

Jeg vet ikke med elektrikeren, har ikke snakket med han selv, men jeg regner med han er på parti med sjefen sin. Sjefen hans nekter for overslaget ja.

 

Burde jeg ta saken til forbrukerrådet eller noe slikt?

Lenke til kommentar

Det de burde ha gjort er jo å legge ny kabel eller to til kjøkken på en feks 16A + en 20 eller 25A til koketopp.

 

Da hadde du fått en 16A til kjøkkenet til lys, oppvaskmaskin og diverse + evt innbyggingsovn + en kraftig 20 eller 25A til de nye koketoppene eller en ny ovn.

 

Jeg har gjort dette på mitt kjøkken, resten av det elektriske er urørt utenom en liten jordet kabel til badet så jeg får en stikkontakt og kan montere ny lampe der da gamle ikke hadde jord.

 

Har du noen epost med feks beskrivelse av jobben du i utgangspunktet ville gjøre, som viser at elektrikeren har blitt vel ivrig i tjenesten?

Lenke til kommentar

Har du noen epost med feks beskrivelse av jobben du i utgangspunktet ville gjøre, som viser at elektrikeren har blitt vel ivrig i tjenesten?

 

Nei, har ingen epost :-/ Alt ble tatt muntlig. Det er greit at de gjorde det de gjorde, så lenge de hadde holdt seg til den avtalte prisen på 30.000kr + moms.

Lenke til kommentar

Jeg har selv jobbet som elektriker og selv om jeg har vært lite involvert i prisforslag (jeg har stort sett bare gjort jobben og så har sjefen ordna med regning) hørtes 60.000 veldig mye ut. Jeg regner med at dette er snakk om en leilighet og derfor har du neppe spesielt mange sikringer. Har du 5-6 sikringer ville nok neppe firmaet mitt tatt mer enn 10.000 for sikringsskapet inkl arbeidet.

 

Hvor lenge holdt firmaet på? Var det fler enn en elektriker som holdt på hos deg?

Har du fått en samsvarserklæring på arbeidet som har blitt gjort (sånn at du har en liste over det?)

 

Men bare det faktum at de lovet deg 30k og sa at de skulle si i fra om det ble mer er jo helt for jævlig.

 

Jeg kan veldig lite om forbrukerrett og slikt, men da jeg jobbet hjemme hos en kunde engang spurte han meg hvor mye jeg trodde det ville kosta å bytte ut hele sikringsskapet. Jeg sa ca 7-8k. Han fortalte meg da at et firma hadde tilbudt seg å bytte ut sikringsskapet til naboen hans for 15.000 (noe den gamle kroken på 80 år hadde godtatt). Naboene hjalp henne med en klage og de fikk jekka ned prisen til 10k.

Lenke til kommentar

... ville kosta å bytte ut hele sikringsskapet. Jeg sa ca 7-8k. Han fortalte meg da at et firma hadde tilbudt seg å bytte ut sikringsskapet til naboen hans for 15.000 (noe den gamle kroken på 80 år hadde godtatt). Naboene hjalp henne med en klage og de fikk jekka ned prisen til 10k.

Spørs hva jobben omfatter, man kan ikke gi en fast pris på dette "usett". Bare sette inn rehabpakke i det gamle skapet, eller bytte overspennings- og kortslutningsvern også? Antall kurser?

Lenke til kommentar

Ikke for å spore helt av nå, men jeg sto jo å så på sikringsskapet som hadde blitt bytta. Det var ikke gjort noe mer enn å bytte ut det gamle til automatsikringer (3-modulers til og med så de var neppe de dyreste i byen), ingen overspenning eller kortslutningsvern.

Siden vi har sporet av: Høres ut som et rehab-sett til 2500 + et par timers jobb. Grei netto med 15.000 da.... Folk bruker ukevis for å spare en hundrelapp på en mobiltelefon, men med dyre ting er det ikke så nøye å innhente tilbud i forkant :-)

 

Til saken: Siden det ikke foreligger noe skriftlig avtale på omfanget av arbeidene, eller hva dette skulle komme på, er det ikke lett å si hvordan dette skal angripes. Kanskje en kontakt med forbrukerrådet ville vært en grei start? http://forbrukerportalen.no/seksjon/kontakt_forbrukerradet , her står det "På 03737 får du gratis hjelp av Forbrukerrådets jurister. De hjelper deg enten du har kjøpt katta i sekken, eller bare lurer på hvilke regler som gjelder for reklamasjoner på varer og tjenester kjøpt i Norge."

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja det er en leilighet på 71 kvm. Tror de har byttet 6 eller 7 sikringer. Husker ikke hvor lenge de holdt på, så tørr ikke uttale meg om det. De var som oftest 2 stk, en lærlig og en montør.

Ja jeg fikk en liste over ting som var gjort når jeg fikk fakturaen. Hvordan det?

 

Kan prøve å ringe de i morgen å høre hva de har å si. Frykter jeg bare blir nødt å betale. Det er så lett for de å finne på mange forskjellige unnskyldninger ettersom de gav meg prisoverslaget muntlig. Det siste de har begynt å si nå var at de 30.000kr + moms var forarbeidet, ikke utstyr osv. Det er jo helt tåpelig å si noe sånn, hvorfor i all verden skulle jeg være interessert i å vite det? Det eneste jeg bryr meg om er jo total pris.

Har vitne på at elektrikeren sa til meg 30.000kr + moms og at da var alt inkludert. Elektrikeren kommer garantert til å nekte, så det blir nok ord mot ord.

Lenke til kommentar

Dette høres jo veldig drøyt ut, å bytte alt i hele leiligheten burde da være helt unødvendig hvis det fungerte fra før og ikke var mange feil og mangler. De fleste nye regler som kommer har jo ikke tilbakevirkende kraft, så er jo ikke nødvendig å ha jordede kontakter i stue, gang, soverom osv, selv om det er anbefalt å ha det..

 

Hvor gammelt var den eksisterende installasjonen i leiligheten? Var det innfelte kontakter/brytere og ledninger, eller utenpåliggende?

 

Hvor er dette hen i Norge?

Lenke til kommentar

Ja det er en leilighet på 71 kvm. Tror de har byttet 6 eller 7 sikringer. Husker ikke hvor lenge de holdt på, så tørr ikke uttale meg om det. De var som oftest 2 stk, en lærlig og en montør.

Ja jeg fikk en liste over ting som var gjort når jeg fikk fakturaen. Hvordan det?

 

Hvis du sender meg den på PM kunne jeg prøvd å sende den til den gamle sjefen min og spørre om han kunne gitt meg et grovt overslag på pris. Om han sier at det ikke er så gærent så burde du jo fortsatt ha en form for sak ettersom de ikke har fortalt deg noe om hvor mye regningen skulle komme på. Om han mener det ran så har du jo litt mer å slå i bordet med. OBS! Jeg kan ikke love at han har tid til å se på det da.

Lenke til kommentar

Dette høres jo veldig drøyt ut, å bytte alt i hele leiligheten burde da være helt unødvendig hvis det fungerte fra før og ikke var mange feil og mangler. De fleste nye regler som kommer har jo ikke tilbakevirkende kraft, så er jo ikke nødvendig å ha jordede kontakter i stue, gang, soverom osv, selv om det er anbefalt å ha det..

 

Hvor gammelt var den eksisterende installasjonen i leiligheten? Var det innfelte kontakter/brytere og ledninger, eller utenpåliggende?

 

Hvor er dette hen i Norge?

 

Ja jeg er enig, men de begrunnet det med at de ikke kunne koble seg på det gamle ujordete nettet med et nytt jordet nett. Jeg kan ikke om lover å regler og trudde selvfølgelig at de hadde rett i det og tok det for god fisk.

Men som sagt, det er greit nok at de har gjort det de har gjort, ettersom jeg har helt nytt strømnett i hele leiligheten. Det er det at fakturaen er nesten doblet fra det de sa til meg som er problemet. Jeg har rett og slett ikke 66.000kr tilgjengelig og vil ikke få det i nærmeste framtid heller.

 

Den installasjonen som var i leiligheten regner jeg med var fra da leiligheten ble bygd, på begynnelsen av 60-tallet.

Hvis du med innfelt mener at ledningene var inne i veggen så ja. Dette er i Trondheim.

 

Hvis du sender meg den på PM kunne jeg prøvd å sende den til den gamle sjefen min og spørre om han kunne gitt meg et grovt overslag på pris. Om han sier at det ikke er så gærent så burde du jo fortsatt ha en form for sak ettersom de ikke har fortalt deg noe om hvor mye regningen skulle komme på. Om han mener det ran så har du jo litt mer å slå i bordet med. OBS! Jeg kan ikke love at han har tid til å se på det da.

 

Det kan jeg selvfølgelig gjøre. Skal bare få scannet det inn på pc'n så sender jeg det :) Takk forresten!

Lenke til kommentar

Til trådstarter:

 

I denne saken må du være tydelig overfor håndtverkeren som har utført arbeidet. Med dette mener jeg at du må bestride kravet på 60.000. Det er viktig at du gjør dette skriftlig. Skriv en e-post eller et brev om at prisen ikke er som avtalt, og vis til at dere hadde en muntlig avtalte på 30.000 kroner pluss moms.

 

Så skriver du videre at du betaler i henhold til denne avtalen, også er det viktig at du betaler 30.000 + moms til håndtverkeren.

 

Da har du oppfylt kontrakten i henhold til avtalen, og håndverkeren selv må gå rettens vei for å få de 30.000 ekstra.

Lenke til kommentar

du har vel fått en liste over hva som var avtalt skulle bli gjort i utgangspunktet, og hva som ble gjort i ettertid, dette pleier vertfall vi å gjøre hos oss. om du ikke har fått det så krever du en spesifisert faktura med timeantall osv..

 

skriv gjerne ned i en smørbrødliste her hva som er blitt gjort..

 

om du har fått denne listen kan du gå til noen andre installatører og høre hva de syns om dette, fortell gjerne hele historien din. Det høres helt tullete ut for meg at de skal trekke om i stuen osv for å sette inn jordet stikk i kjøkkene, det er dyrt for kunden og tar mye tid å trekke om igjen, og på kjøkkenet ditt og badet ditt var det nok jordet fra før.

 

Det er jævlig uvanlig å trekke om i oppholdsrom og soverom med mindre kunden ønsker dette selv pga forbruk og sikkerhet..

 

Få gjort ting skriftlig og ikke gi deg, virker som om det er noen som har driti seg ut her og gjort mer enn det som var planlagt og nå vil de ha betalt for det uten å spørre deg først..

 

skummet muligens litt fort gjennom her men det som ble gjort var utvidelse av kjøkken, bytting av innmat i sikringsskap, og så, omtrekking av de andre kursene?

 

bytting av innmat: sjefen pleier å si ca 1000,- per kurs i skapet inkl timer, + evt. overspenningsvern, ringetrafo osv, men tror han gjør jobben noe billig.

 

hilsen elektriker :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...