Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

hvilke problemstillinger reises dersom en angir egen arbeidsgivers ulovligheter til konkurrerende bedrift og tar betalt av den konkurrerende bedriften


rocketmaster

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Se for dere to bedrifter med relativt god økonomi og som konkurrerer i samme marked.

 

Den ene bedriften gjennomfører noen markedsgrep og sikrer seg avtaler slik at den ekspanderer i markedet. Dette går på bekostning av den andre bedriften som taper tilsvarende mengde markedsandeler.

 

En ansatt i bedriften som ekspanderer registrerer at bedriften "tar noen snarveier og jukser" for å kunne levere i henhold til de nye avtalene. herunder:

 

1. Forhold som grenser til korrupsjon eller er korrupsjonsliknende

2. bryer lover, regler og forskrifter som betyr at de kan være mer kostnadseffektive enn konkurrentens virksomhet.

3. setter ansattte i bedriften i en posisjon som gjør at det lønner seg å ikke si noe (varsle)... ellers.. (samt lar enkelte få goder som tilsier at det lønner seg å lukke øyne og ører)

 

 

Den samme ansatte (i bedriften som ekspanderer) ser at dersom den konkurerende bedriften får kjennskap til ett eller fler av forholdene vil dem muligens kunne både rapportere forholdene til de rette instanser som vil kunne komme med nødvendige reaksjoner. Videre vil bedriften muligens kunne saksøke den ekspanderende bedriften for blant annet brudd på konkurranseregler eller liknende og at de har jukset seg frem i markedet.

 

Av tilsvarende saker som har vært i media den siste tiden er forholdet der SAS måtte betale erstatning til Norwegian pga spionasje i Norwegians booking system. (De benyttet et felles bookingsystem), men SAS kikket i følge dommen Norwegian i kortene og skaffet seg på dette viset informasjon om konkurenten.

Eksempelet over er ikke identisk og størrelsene målt i Kroner har vesentlige forskjeller.

 

 

Den samme ansatte som nevnt tidigere (i den ekspanderende bedriften) vurderer å informere den andre (tapende) bedriften om forholdene. Samtidig ser han at dette kan få konsekvenser for både bedriften han er ansatt i og personlige konsekvenser i form av at han i verste fall kan miste jobben både fordi bedriften da kan miste kontrakter/avtaler og han frykter at dersom bedriften finner ut at det er han som har videreformidlet informasjon om forholdene vil de neppe være nådige med hans posisjon.

 

Så poenget:

Dersom denne ansatte anonymt tar kontakt med "den tapende" konkurrerende bedrift og forklarer at han sitter med informasjon om forhold som nevnt tidligere (uten å spesifisere disse nærmere). Vil det da være urimelig og/eller ulovlig å kreve en økonomisk kompensasjon som motytelse for å overlevere informasjonen?

 

1. kompensasjonen dekker evt. fremtidig lønnstap som han påfører seg selv. Sannsynligvis vil det være best å slutte i bedriten.

 

2. kompensasjonen må antas gitt som en slags belønning for å overleverer informasjonen. Den tapende bedrift vil jo både kunne kreve erstatning fra den andre bedriften, samt ha mulighet til å få tilbake sine markedsandeler (og muligens mere). Bedriften vil således kunne nyte økonomisk godt av å få tilgang på informasjonen.

 

 

Vil denne ansatte møte noen juridiske problemstillinger i denne situasjonen? En ting er å vasle "den tapende" bedrift om forhold. Jeg antar at det ikke vil være lovstridig, men er jo litt usikker.

 

Hva med forholdet med å motta penger for å overlevere slik informasjon til konurrenten?

 

 

Takker på forhånd for spennende betraktninger som måtte komme - og gjerne med henvisning til lover og tilsvarende saker om en skulle kjenne til dette :-)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg kan ikke arbeidsrett, men jeg slenger ut "lojalitet i arbeidsforhold" som hjemmelsgrunnlag for øvrige diskutanter i denne tråden. Betalt angiveri er forresten en morsom problemstilling. Her kan krav til arbeids- og kontraktsrettslig lojalitet, whistleblowing og taushetsplikt alle spille inn og sikkert trekke i ulike retninger. Den for uttale seg om dette den som kan.

Endret av Frank_K
Lenke til kommentar

Liten respons på dette foreløpig :-)

 

Frank_K: jeg leser innlegget ditt med interesse.

 

Selvføgelig er lojalitet i arbeidsforhold interessant, men dette var ikke hovedpoenget med innlegget.

 

Problemstillingen er fremdeles om den ansatte gjør noe i strid med loven ved å ta seg betalt for å overlevere denne type informasjon til den konkurrerende bedriften.

 

Jeg forstår at mange vil ha meninger om moralen i en slik problemstilling. Kall gjene den ansatte grådig, grisk, illojal, Judas, umoralsk, kynisk osv. Dersom dette skulle være den gjengse oppfatning av personen betyr dette allikevel ikke at han har brutt noen lover. Dersom man skulle velge å angripe den ansattes person må det også huskes på at han i dette tilfellet også er satt i en vanskelig situasjon av sin egen arbeidsgiver der den øverste ledelse og eiere har et svært avslappet fohold til lover og regler. Det kan drøftes om den ansatte burde gjøre seg til varsler, men med den kunnskapen han sitter på om sine egne eieres forhold til lover og regler tviler den ansatte på om han vil nå veldig langt med dette. Dessuten vil det være slik at dersom bedriften skulle komme med noen sag former for sanksjoner/avstraffelser av den ansatte vil han sannsynligvis måtte bringe forholdene inn for domstolen. Sanksjoner (som f.eks. å ikke forfremme, ingen lønnsøkning etc.) vil være vanskelig å dokumentere i en domstol og dersom en havner i domstolen mot arbeidsgiver er som oftest de fleste broer brent og et videre samarbeid vil for de fleste være svært vanskelig.

 

Arbeidsgiver kan riktignok måtte betale noe i erstatning, lønn i en periode eller tilsvarende, men da har jo den ansatte påført seg selv ulempene og belastningene ved å ta saken for domstolen.

 

Snarveien ville jo kunne være å få betalt for angiveri av en konkurrerende bedrift, avslutte sitt ansettelsesforhold i bedriften og komme seg videre inn i en annen jobb i andre bedrifter f.eks.

 

Problemstillingen henger fremdeles i luften: vil den ansatte og/eller den konkurrerende bedrift gjøre seg skyldig i straffbare forhold dersom en betaler for angiveri ?

 

:-)

Lenke til kommentar

Betalt angiveri på denne måten er da vel korrupsjon, såvidt jeg ser det?

 

 

Jeg har vært innom tanken på at det kan rammes av korrupsjonsbestemmelsene, men i så fall hvilke?

 

Alternativt: dersom en vurderer dette som en konsulent-tjeneste, vil det i allefall være rimelig å ta betalt for tjenesten, men å definere dette som en konsulent-tjeneste er muligens litt i gråsonen også? :-)

Lenke til kommentar

Liten respons på dette foreløpig :-)

 

Frank_K: jeg leser innlegget ditt med interesse.

 

Selvføgelig er lojalitet i arbeidsforhold interessant, men dette var ikke hovedpoenget med innlegget.

Jeg tror du misforstår. Lojalitet i arbeids- og kontraktsforhold er ikke en henvisning til moralen, men til en rettslig norm. Handlinger i strid med denne lojalitetsplikten innebærer brudd på gjeldende rett.

 

Et eksempel: Man inntar ofte konkurranseklausuler i arbeidskontrakter, for å unngå at arbeidstaker tar arbeid hos en konkurrent/starter for seg selv. Men slike klausuler er ikke nødvendige så lenge arbeidstaker jobber hos arbeidsgiver - bare etter han har sluttet. Under arbeidsforholdet følger en plikt til å ikke opptre i konkurranse med arbeidsgiver av den ulovfestede lojalitetsnorm i arbeidsforhold. Brudd på denne kan eventuelt medføre erstatningsplikt etter alminnelige regler. Normen er altså god som lov, selv om den ikke er lovfestet noe sted.

 

Straff kan også tenkes - vern for bedriftshemmeligheter følger f.eks. av straffeloven § 294 nr. 2 og nr. 3. Korrupsjonsstraff kan tenkes etter § 276 a (man har mottatt "utilbørlig fordel"). Man reddes neppe av å kalle dette varsling etter arbeidsmiljøloven § 2-4, som etter annet ledd bare omfatter "forsvarlig" varsling. Det er det neppe når man varsler til privat, konkurrerende bedrift, og attpåtil tar betalt for dette.

Endret av Frank_K
Lenke til kommentar

Frank_K:

 

Da forstår jeg hva du legger i lojalitet i arbeids- og kontraktsforhold :-) , men:

 

1.Dersom denne personens ansettelsesforhold opphører før informasjonen overleveres og en evt. får betalt for dette, vil en da kunne si en ikke har opptrådt i konkurranse med arbeidsgiver? (Forutsetter også at det ikke er noen konkurranseklausuler i ansettelsesforholdet)

 

2. Jeg tenker meg at straffelovens $ 294 nr.2 og 3 ikke kan gjøres gjeldende, da forholdene det rapporteres om er lovstridige... altså ikke en bedriiftshemmelighet i den forstand at man avslører for eksempel ingredienser og fremstillingsmetoder for produksjon av et produkt ?

 

3. Korrupsjonsstraff etter 276 a som du nevner er kanskje mest relevant?

 

 

Den ansatte vil jo også sette den konkurrerende bedriften (tapende bedriten) i en veldig spesiell situasjon dersom han tilbyr informasjon om ulovlige forhold i en bedrift mot betaling. Kanskje det finnes noen lover som kan anvendes mot å opprette denne type kontakt også??

Lenke til kommentar

Ser denne problemstillingen er noe komplisert her :-)

 

Korrupsjon, straff i forb. med vern av bedriftshemmeligheter og lojalitet i arbeids og kontraktssforhold er nevnt.

 

Noen som kjenner til noen tilsvarende forhold som har medført noen form for reaksjoner?

 

(Jeg antar at dette er ting som kan skje mellom bedrifter fra tid til annen, men forholdene holdes vel oftest godt skjult og kommer sjelden frem i lyset, men en skulle jo tro at det fantes noen eksempler allikevel :-) )

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...