Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er det lov å svindle kriminelle handlinger?


Gjest member-63169

Anbefalte innlegg

Gjest member-63169

Er det lov å svindle noen som i utgangspunktet gjør noe ulovlig?

Eks selge melis til en som vil kjøpe koain av deg.

Er jo nesten som en hjelper samfunnet da.

En har jo ikke gjort noe serlig ulovlig heller, selge melis er jo ikke forbudt.

Hvis det er ulovlig, hvilken straff?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

vel går historier om en av de lokale dealerne her i byen, han ble svindla på den måten at han kjøpte 100g sjokolade. da han bruker veldig mye så sladra han faktisk til politiet, men de tok bare han, siden det var den eneste de hadde bevis mot.

 

men vil heller frykte dop dealerne, da de er gale mennesker med tilgang på våpen, osv....

Lenke til kommentar

Hvordan rettferdiggjør (forsøk på) en forbrytelse en forbrytelse til...?

 

En kunne prøvd seg med vilkåret at handlingen må være rettstridig som blir regnet som et alminnelig vilkår i strafferetten.

 

Det førte imidlertid ikke frem i Rt. 1986 s. 1013. Her ble en person dømt for forsøk påbedrageri da han førsøkte å forlede noen til å betale han 5000 kr som betaling for at han hadde betalt folkevalgte for å innvilge sjenkebevilgninger. Han hadde imidlertid ikke bestukket folkevalgte.

 

Straffebudet i straffeloven § 270 retter seg mot den som for å oppnå en uberettiget vinning, fremkaller eller utnytter en villfarelse hos en annen og derved rettsstridig forleder ham til en handling som volder tap eller fare for tap for ham. Domfeltes handlemåte, slik den er beskrevet i tiltalen og funnet bevist av byretten, fyller både de objektive og de subjektive vilkår for straffbart forsøk etter bestemmelsen. Det domfelte gjør gjeldende er at man – uten holdepunkt i lovteksten – må oppstille ytterligere et alminnelig straffbarhetsvilkår, nemlig at den handling fornærmede på sin side forledes til å foreta er lovlig eller moralsk forsvarlig. Dette er det ikke grunnlag for. Jeg ser det slik at bedrageribestemmelsen tar sikte på å ramme selve handlemåten, anvendelsen av bedragerske metoder for å oppnå en uberettiget vinning, og at straffetruselen har til oppgave å beskytte ikke bare fornærmedes interesser, men også det offentliges interesser i å slå ned på at slike metoder anvendes. Dette fremgår også av påtalereglene, jfr. straffeloven § 280, hvoretter påtalen er ubetinget offentlig når bedrageriet er grovt, og ellers betinget av begjæring fra fornærmede bare når almene hensyn ikke krever påtale. Hvorvidt en betalt bestikkelse kan kreves tilbake ved domstolenes hjelp, lar jeg stå hen; det kan iallfall ikke være avgjørende for straffbarhetsspørsmålet. Begrensningen vil i tilfelle kunne ligge i at ytelsen må ha en legal verdi på fornærmedes hånd, fordi han ellers ikke kan sies å være blitt påført tap eller fare for tap.

 

I Andenæs sin bok Formuesforbrytelsene blir eksempelet med å selge ufarlig pulver som heroin brukt som eksempel på det samme.

 

Så til trådstarter. Ja, du kunne eventuelt blitt straffet. Men selvsagt ikke for salg av narkotika, men bedrageri.

Endret av FreeCell
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...