Gå til innhold

Reparert MF-objektiv - Fokus går nå FORBI uendelig


Anbefalte innlegg

Jeg hadde nylig et gammelt manuellfokusobjektiv på service (en 70-210 telezoom), men oppdaget noe merkelig da jeg fikk det tilbake. Ulikt alle mine andre manuellfokusobjektiver, går det ikke an å bare skru fokusen til uendelig og ta bilde. Jeg må skru nesten 4 mm tilbake for å treffe uendelig. Objektivet har vært i ustand så lenge jeg har hatt det, så jeg har aldri fått prøvd det før nå.

 

Dette er jo litt kjedelig, siden hele poenget med slike objektiver for meg er å ta bilder når det er for mørkt til å se skikkelig, og bare stille inn på uendelig når jeg vil ha bilder av for eksempel månen eller landskapet.

 

Er dette normalt/akseptabelt? Bør verkstedet fikse det slik at objektivet fungerer slik som jeg trodde MF-objektiver skulle fungere? Eller er jeg for storforlangende her? Går slikt evt. an å justere selv når man har et D300 eller bedre (som jeg ikke har), eller gjelder det kun AF-objektiver?

Endret av Det Skumle Fjellet
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke snakk om å greie å fokusere, men det faktum at på alle manuelle objektiver jeg noensinne har prøvd, fokuserer objektivet korrekt på uendelig om du snurrer fokusringen helt til uendelig.

 

Om jeg skrur fokusringen til uendelig på dette objektivet, fokuserer kameraet altså forbi uendelig. Jeg må altså snurre litt tilbake mot "20 meter"-merkingen for å få fokusert på uendelig.

Lenke til kommentar

Hvis det er Nikon, så må ende-stoppen justeres når man har demontert objektivet!

Rett innenfor frontelementet sitter en messingring festet med 3 skruer. Den strammer den ytre fokusringen (den man holder i) til den indre fokus-helicoiden. Endestoppet er fastlagt på den ytre ringen ved fysiske ender, som må "kalibreres" eller "alignes" til den indre ringen. Disse må løsnes når man åpner objktivet, og hvis man glemmer eller ikke har peiling, så kan man plutselig fokusere forbi infinity. Nesten alle Nikon objektiv jeg kjenner til har fast infinity endestopp! Bortsett fra et fåtall med spesial linseelement som forandrer seg etter temperaturen.

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Hm, interessant... Det er et Nikon Series E 70-210 f/4. Noen idé om dette objektivet er ment å ha en fast stopp på uendelig?

 

Garantert! Jeg har åpnet mine to Series E 50mm/1.8 og 100mm/2.8 og begge har fysisk endestopp som må justeres etter å ha skrudd på det.

Ifølge Ken Rockwell er noe av det han liker best ved ALLE Nikon MF er den fysiske kalibrerte endestoppen!

Det er meget enkelt: man strammer de tre skruene, stiller skarpt på uendelig, løsner skruene (slik at den ytre ringen løper fritt uten å fokusere) og stiller nøyaktig på uendelig-merket. Så strammes skruene, og fronten skrues på igjen.

Se forøvrig min tråd om demontering av Nikon objektiv.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Bare hyggelig å kunne hjelpe!

 

Når jeg sier at skruene sitter bak frontelementet, så mener jeg litt bakenfor på siden! Man kommer til på siden av frontelementet. Du ser de tre skruene nedi der. Du trenger bare å skru av "frontringen". Nå har ikke jeg åpnet en 70-210 f/4, men prinsippet har vært likt i alle de jeg har åpnet.

Jeg gjorde akkurat denne fokus-tabben første gangen selv! Da oppdaget jeg at jeg kunne fokusere forbi uendelig, og måtte ta fra hverandre igjen og studere hvordan ting egentlig hang sammen.

Det du sikkert ikke har merket, er jo at hvis du får mer "å gå på" forbi uendelig, så mister du litt i nærgrensen! Så hvis objektivet skal kunne fokusere til 1.5 meter, så kan det sikkert nå bare gå til 3 meter f.eks. Lett å teste, og en indikator på om jeg har rett.

EDIT: Må måles med målebånd! Ikke se på fokuskalaen; den viser feil nå.

Endret av ozone
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Du vet sannelig masse om reparasjon om Nikonobjektiver! Kanskje jeg neste gang skal prøve å mekke selv fremfor å levere det inn...

 

Jeg sendte en mail til Interfoto og spurte, og fikk raskt et svar som forklarte at dette var gjort som et kompromiss fordi ellers fikk jeg ikke uendelig både på 70 og 210 mm. "Lineariteten var ikke 100% perfekt, men akseptabel".

 

Det kunne visstnok i utgangspunktet gjøres perfekt, men da måtte man ha tak i noe "innvendig shims" som de ikke kunne skaffe.

 

Jeg godtar objektivet som det er, for det virker jo egentlig helt fint (tidligere kunne det ikke fokusere lenger enn ca 20 meter). Skal sjekke det med nærgrensen, men objektivet har faktisk et slags ekstra makro-område som gir en nærgrense på 56 cm ved 70mm ihvertfall. Skal leke litt mer etter jobben, selv om drømmen om "sytalaus" månefotografering gikk i vasken.

 

:thumbs: To tomler opp til den supre hjelpen du gav (og det er den høyest mulige karakteren!).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...