Gå til innhold

Ta bilde rett mot sola. Speilreflex vs kompakt.


Anbefalte innlegg

Jeg er fersk på det med digital fotografering. Men jeg har et Nikon D50 kamera, og et Fujifilm finepix HS10. Når jeg tar bilder med D50, rett mot sola, så blir bildene fine. Jeg peker kameraet slik at sola blir med i bildet. Jeg har alltid hørt at det å peke kameraet rett mot sola kan skade bildebrikken. Nå er jo D50 et speilreflex kamera. Så sola treffer jo speilet i stedet. Og sola blir bare et kort glimt på bildebrikken. Når det gjelder HS10, så er jo det et kompakt kamera. Og jeg ser bildet via bildebrikken, på en skjerm. Når jeg da tar et bilde i retning mot sola, så vil jo sollyset treffe bildebrikken hele tiden. For der er det jo ikke noe speil/lukker i mellom. Jeg har prøvd å ta noen bilder med sola rett inn på HS10, og det ser jo ikke så bra ut. Da i solnedgang. Fullt sollys, tør jeg ikke. Da jeg er redd bildebrikken ryker/smelter. Spørsmålet er da, stemmer dette? Kan man rette kameraet, rett mot sola, uten å få skader? Risikerer man å brenne i stykker noe? På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I motsetning til f.eks et forstørrelsesglass, så slipper ikke et kameraobjektiv gjennom alt lyset som treffer det - en god del blir jo borte i blenderen.

 

Jeg har selv prøvd ved 70mm f/4.5 mot håndflaten min, og det ble ikke varmt engang, selv om man får et tilsynelatende intenst lyspunkt.

Lenke til kommentar

Ja, men når man brenner med et forstørrelses glass/lupe, så brenner man med krysnings punktet. Altså der allt lyset møtes i ett punkt, etter at det har gått igjennom linsa. Lyset vil vel aldri treffe bildebrikken på den måten? Det har vel krysset før den når den? Altså det som gjør at bildet blir opp ned, når man ser igjennom en lupe/linse. Men uansett, så kam det kansje bli varmt?Ellers holder jeg alltid kamera unna sola over lengre tid. Svart plast suger jo til seg varme.

 

Ja, når det er fint vær og varmt, så tar jeg ofte bilder av og med sola. Det for å gi intrykk av at det er varmt og hett. Steikende sol liksom. Så som bilder fra en badestrand, og annet.

Lenke til kommentar

Ja, da er det vel ikke så farlig da. Jeg bare legger merke til at HS10 får noen rare effekter i bildet. Dette har jeg også opplevd med video kameraer. Nesten som du ser mønsteret fra bildebrikken i bildet. Med noen rare farge roser i bildet, der hvor sola er(solnedganger). Det blir med på bildet i HS10. Men ikke med D50 kameraet. Der blir det jo bare et kort lysglimt på bildebrikken. Men uansett, jeg lar ikke linsa peke direkte mot sola i lang tid. Får kansje holde meg til speilrefleks for slike bilder.

Lenke til kommentar

Disse sensorartefaktene kalles "blooming". De oppstår når enkeltdioder i sensoren blir "overladet" og spenningen "renner over" til nabodioder. Det henger sammen med hvordan CCD-brikker leses av, og skjer ikke på CMOS.

 

Her er et eksempel fra en D70 (samme sensor som D50):

201672257_9PHbv-L.jpg

Lenke til kommentar

Det er ikke noe á la dette du tenker på:

201672139_fSdgX-L.jpg

 

Dette er et ganske ekstremt tilfelle av "flare", som kan arte seg på mange forskjellige måter - det er i tilfelle en rent optisk effket, som oppstår inne i objektivet og ikke har noe med elektronikken å gjøre.

Lenke til kommentar

Ja, det ligner mere på det jeg har opplevd. Ellers kan man se noe av det samme i dette video bildet. Det er fra et VX2000 video kamera. Ellers trodde jeg ikke flares kunne oppstå i sånne rare mønstre. D50 gir ikke slike flares som HS10. Men det er vel en annen type optikk da.

post-131923-1279791604,0771_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...