Gå til innhold

Religiøsitet og Gener


Anbefalte innlegg

Nå det påstås at man har funnet "gud genet" altså et gen som gjør man motaglig for religiøsietet.

 

Men hvordan forklarer man Nordmenn og Norsk-Amerikanere

 

Nordmenn er en av de minst religiøse gruppe mennesker, antall ikke religiøse varierer fra 60-90% utifra hvem og når og hvordan man spør.

Mens Norsk-Amerikanre, altså amerikanere med nesten bare eller en stor del Norske gener, er høyt religiøse, ikke bare religiøse men ofte fantiske og fundamentalske.

 

Hvorfor er dette, vi vet at usa er en gro bunn for fundamentalske trosrettinger.

Så hvofor er nordmen kjenerelt lite religøse mens Genetiske nordmenn som er amerkanske borgere er veldig religiøse

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tviler på at det finnes et "gud gen" :p "default" innstillingen for mennesker er å være ateist. Det som hjernevasker folk flest er at de blir indoktrinert av sine foreldre.

 

Tror også at lav IQ spiller en rolle, ettersom at de med lav IQ er mindre kritisk til religion, mens de med normal / høy IQ ser tydeligere at det er ekstremt ulogisk å tro at det finnes en eller flere overnaturlige vesener i himmelen som vi skal tilbe.

 

Bildet viser forskjellige lands gjennomsnittlige IQ i forhold til prosent religiøse.

post-214994-1275151339,9288_thumb.jpg

Endret av thael
Lenke til kommentar

Er det sjekket for en eventuell tredje variabel i den undersøkelsen? Jeg tror man skal være litt forsiktig med å sette for mye lit til slike undersøkelser.

 

In 2008, intelligence researcher Helmuth Nyborg examined whether IQ relates to denomination and income, using representative data from the National Longitudinal Study of Youth, which includes intelligence tests on a representative selection of American youth, where they have also replied to questions about religious belief. His results, published in the scientific journal Intelligence demonstrated that on average, Atheists scored 1.95 IQ points higher than Agnostics, 3.82 points higher than Liberal persuasions, and 5.89 IQ points higher than Dogmatic persuasions. [4] "I'm not saying that believing in God makes you dumber. My hypothesis is that people with a low intelligence are more easily drawn toward religions, which give answers that are certain, while people with a high intelligence are more skeptical," says the professor.[5]

 

 

Nyborg also co-authored a study with Richard Lynn, emeritus professor of psychology at the University of Ulster, which compared religious belief and average national IQs in 137 countries. [6] The study analysed the issue from several viewpoints. Firstly, using data from a U.S. study of 6,825 adolescents, the authors found that atheists scored 6 g-IQ points higher than those adhering to a religion.

 

Secondly, the authors investigated the link between religiosity and intelligence on a country level. Among the sample of 137 countries, only 23 (17%) had more than 20% of atheists, which constituted “virtually all the higher IQ countries.” The authors reported a correlation of 0.60 between atheism rates and level of intelligence, which is “highly statistically significant.” This portion of the study uses the same data set as Lynn's work IQ and the Wealth of Nations.

 

Commenting on the study in The Daily Telegraph, Lynn said "Why should fewer academics believe in God than the general population? I believe it is simply a matter of the IQ. Academics have higher IQs than the general population. Several Gallup poll studies of the general population have shown that those with higher IQs tend not to believe in God," [7]

Lenke til kommentar

Høres seriøst nok ut fra sitatene, men likevel må man være sikker på at man tar høyde for f.eks en mulig tredje variabel som påvirker både IQ og religion. Man må også se på om utvalget man har målt på er repesentativt. (USA-undersøkelsen kan f.eks være mer typisk for den amerikanske kulturen enn for vår). Jeg sier ikke at jeg avviser funnene, men at man skal være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner basert på det. (Men det er ikke noe nytt at det er en korrelasjon mellom mindre religiøs tro og høyere utdanning).

Endret av Tabris
Lenke til kommentar

Nå det påstås at man har funnet "gud genet" altså et gen som gjør man motaglig for religiøsietet.

Ser ikke det store problemet. Gitt at dette genet finnes, så er det som du skriver, man er mottagelig for religiøsitet. Dette er ikke det samme som at har man dette genet så blir man religiøs. Å foreklare Nordmenn og Norsk-Amerikanere blir da enkelt: samfunn, kultur og miljø (og eventuelt andre faktorer) er sterkere enn dette genet.

Endret av Crowly
Lenke til kommentar

Husker ikke kilde, men har lest at stemninga i kirka appellerer mer til enkelte enn andre. I den katolske kirka er røkelse, latin, musikk og flere ritualer med på å skape en spesiell atmosfære, som enkelte tiltrekkes av i stor grad. Dette kan jo være et slags "gud"-gen, hvor et hormon blir stimulert og man opplever en god følelse av å gå i kirka. Jeg tror religiøstiet i aller størst grad er påvirket av miljø, men at enkelte gjerne har mer annlegg for å være troende(mer usikre, behov for tilhørihet og søker kirka..). Ei jeg kjener trodde ikke på evolusjonsteorien før begynnelsen av videregående. Det lille, kristne miljøet på jæren, gav vel ikke akkurat rom for fri tenking.. Hu ble raskt ateist da hu flytta til byen. Det er vel et av mange eksempler på at religiøstitet er knytta til miljø.

Lenke til kommentar

Virkelig misliker å gå i kirken, tviler sterkt på at jeg har det genet :D

 

Tror det fleste som flyttet fra Norge og Irland flyttet over fordi det var mangel på mat, vi var ikke de første bølgene med mennesker som ble tvunget over grunnet religion, vi kom først over rundt 1800 og 1900 tallet, hovedsakelig for det meste kvekere.

 

Det finnes sikkert andre logiske forklaringer på hvorfor de nettop har blitt så "fanatiske" det kan være det at de nordmennene som dro over bosatte seg spesielt i steder som North Dakota, plasser ofte andre ikke klarte å leve, de fikk jorden fordi de var de eneste som kunne leve der.

 

30% av alle som bor i North Dakota har norske forfedre, en kan tenke seg til at de isolerte plassene ikke har fått mye påvirkning, derfor også blitt yngleplass for folk som e galen i haudet

 

Peace :tease:

Lenke til kommentar

Kan jeg få referanser til info om dette "gudegenet"?

 

Dette viser uansett bare at selv om man er genetisk eksponert for en karakteristikk så er det ikke dermed sagt at denne karakteristikken gir utslag i ens personlighet. Andre, viktigere faktorer spiller inn.

 

 

Edit:

 

... vi kom først over rundt 1800 og 1900 tallet, hovedsakelig for det meste kvekere.

Hovedsakelig for det meste så var det engelskmenn som var kvekere, ikke nordmenn ;)

Endret av cidd
Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432

Gudegen? Tror ikke det. Et gen som gjør oss mer mottagelig for ytre innflytelse og påvirkelse? Kansje. Men tviler.

Blant annet religisiøtet(?) tror jeg kan forklares fra at man blir formet fra ytre og indre påvirkelser, som har startet i fra tidlig i oppveksten.

Lenke til kommentar

Det er i så fall ikkje eit 'gudegen' per say, men eit gen som endrar ein eller fleire spesifikke eigenskapar som gjer oss meir mottakelege for eller til og med kanskje gir oss eit behov for noko overnaturleg. Mao er det ein del andre personlegheitstrekk som også følgjer med det genet.

Lenke til kommentar

Det var vel ikke religion som drev dem til USA?

Jeg vet ikke utbredt det var i Norge, men ellers i Europa var det en uforholdsmessig stor andel som reiste fordi de hadde religioner eller religionstolkninger som resten av samfunnet ikke aksepterte. Det kan også være at genet som gjør at man tiltrekkes av religion har en effekt som gjør det mer sannsynlig at man tar en avgjørelse om å reise, men jeg tipper det første er viktigst.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...