Gå til innhold

Avskrivinger på biler i Enkeltmannsforetak?


Anbefalte innlegg

Ang bilutleie. (Personbiler som blir brukt som yrkesbil/taxi)

 

Hvordan føres fradrag for avskrivinger? Har lest at biler hører under saldogruppe d (personbiler, maskiner og inventar mv.) Det vil si 20pst. Eller 20%.

 

Er dette 20% av kostpris årlig? Eller 20% av kostpris før MVA? Hvis en bil koster 200 000 inkl mva, får man da 40 000 i avskrivinger eller 32000? (200 000/1,25/100*20)

 

og hvordan blir avskrivningene når bilene ble kjøpt før man startet virksomheten? Må man regne ut bilens verdi ved start av virksomheten?

 

Og hvordan dokumenterer man for avskrivingene? Er kjørelogg alt man trenger?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I utgangspunktet, når enkeltmannsforetaket har fradragsrett på mva (er mva-registrert) så er avskrivninger av kostpris ekskl. mva (mva er jo allerede trukket fra i mva-regnskapet, og bilen har da ikke kostet foretaket mer enn prisen ekskl. mva). Men siden det ikke er fradragsrett for mva ved investering i personbiler, så blir kanskje dette annerledes for disse.. Har ikke så mye å bidra med, egentlig.

 

Du må gå ut fra bilens verdi ved registreringen av foretaket (eller for å være presis: den dagen bilen ble skutt inn som driftsmiddel i foretaket av eieren, noe som selvsagt ikke kan være tidligere enn opprettelsen), ja. Denne skal ikke regnes ut på noen fast måte ut fra alder etc, men settes til markedspris på det tidspunktet.

 

Usikker på hva du egentlig mener med det siste spørsmålet. Foretaket må i alle fall fylle ut bilskjema og avskrivningsskjema som vedlegg til næringsoppgaven.

Lenke til kommentar

Er det en fast regel som sier det ikke er fradragsrett på mva på personbiler? Hva med yrkesbiler? Vet at taxi eiere får kjøpe nye biler med mva fradrag, mot at de binder seg til en viss tid med bilen etc. Og de fleste taxisjåførere regner jeg med driver enkeltmannsforetak?

 

Men uansett så ble noen av bilene kjøpt til personlig bruk i starten, men har etterhvert blitt brukt til utleie nå. Det er dog kjøpt flere biler kjøpt etter foretaket var startet. Skulle så gjerne ønske det var mulig å trekke i fra moms på dette? Men regner med det ikke er noe mva-fradrag å hente.

 

Det siste er at jeg mener at man må føre en form for kjørelogg? Blir man ikke kontrollert for bilbruk og om det kvalifiserer til "avskrivinger" og ikke bare havner under standard reisefradrag for personbiler som er 3kr x 6000km max eller noe?

Lenke til kommentar

Har prøvd å sette meg litt bedre inn i dette, og bl.a. funnet denne siden:

Etter merverdiavgiftsloven § 22, første ledd nr 3, jf § 14, tredje ledd kan registrert næringsdrivende ikke føre til fradrag inngående merverdiavgift i forbindelse med kjøp, leasing eller drift av personkjøretøyer som benyttes til annet enn som salgsvare, i annen virksomhet enn yrkesmessig utleievirksomhet eller persontransportvirksomhet. Dette er en absolutt regel, og innebærer at en næringsdrivende ikke kan føre til fradrag noen del av den inngående merverdiavgiften på en personbil, annet enn til bruk som nevnt ovenfor, selv om bilen er 100% til bruk i næring.
Så for personbiler som brukes i utleievirksomhet eller persontransport (taxi) er det tydeligvis likevel fradragsrett for mva, ref. mine uthevinger. For foretak som driver enhver annen virksomhet, f.eks omreisende selgere, er det derimot ikke mva-fradrag for person-firmabiler.

 

Om det er mindre enn tre år siden bilen(e) ble kjøpt kan du søke etter denne regelen om tilbakegående avgiftsoppgjør.

 

Ja, du må dokumentere at bilene overhodet ikke brukes privat, for å unngå fordelsbeskatning. Kjørebok og/eller logg som viser hvem bilene har vært leid ut til, med km-stand, samt noe som viser når/hvor du selv har brukt bilen, og til hva, som f.eks. flytting av bil fra egen firmaadresse til utlevering til leier på flyplass, til/fra verksted e.l.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...