Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Skolekafeen - Løst og fast om skole


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Noen som har hatt Økonomi og ledelse i vgs 3. og som kan si noe om faget?

 

Har ikke faget selv, men hører fra de på trinnet som har det at det er ganske kjedelig men ikke så veldig vanskelig.

Vet du noe om markedsføring 2? Har markedsføring 1 nå, og lurer på hva som er gøyest av økonomi og ledelse og markedsføring 2.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei :)

 

Jeg lurer på hvorfor du skal ha 4 programfag i 2. vgs men bare 3 i 3.vgs?

 

Går nå første året på vgs. Har tenkt å velge r1, fysikk 1, kjemi 1 og biologi 1 til neste år. Siden jeg må gå videre med to på mitt programområde som er realfag, så vil jeg gå videre med kjemi og biologi, men er usikker på det neste faget, tenker kanskje på spansk.

 

Går det an å ha denne "realfagspakken", uten å måtte sitte hver helg med lekser osv, for å forstå det? Har noen andre hatt denne "pakken" og vil si litt om vanskelighetsgraden, og om hvordan det er å ha det?

 

Mitt ønske er å bli veterinær, så jeg trenger jallefall kjemi 1+2 eller R1/S1+2. Hvis jeg ikke kommer inn i Norge, så vil jeg studere i utlandet, og der krever de biologi og en fordel med fysikk.

Lenke til kommentar

Jeg lurer på hvorfor du skal ha 4 programfag i 2. vgs men bare 3 i 3.vgs?

 

Dette skyldes at matte er et obligatorisk fag i VG2. Når man da velger R1 eller S1 som programfag erstatter dette fellesfaget, og dermed får nok ledige timer til å ha et ekstra programfag (egentlig får man 2 for lite, derfor ender man opp med 2 timer ekstra i uken).

Lenke til kommentar

Hei og velkommen til forumet! :)

 

Årsaken til at man må ha 4 programfag på Vg2, men bare 3 på Vg3 (hvis man tar R1), er at man skal få høyt nok timetall. Det er i Kunnskapsløftet lagt opp til at alle skal ha matematikk i minst 2 år, dvs. enten 1P+2P, eller 1T+2T. Siden de som velger å ta R1, ikke har lov å ta 2T samtidig, mangler de 84 timer (3t/uke) fra dette faget og må enten ta et ekstra 140-timers programfag eller et muntlig X-fag for å få høyt nok timetall til å få vitnemål...

 

Hvor mye arbeid man som elev får med denne kombinasjonen, er selvsagt individuelt, det kan variere fra person til person. Selvsagt må man jobbe en god del også på fritiden (i alle fall hvis man skal få gode karakterer ). Allikevel er det jo mulig å ta seg en del fri, selv om man kanskje må bruke noe tid i enkelte helger, særlig hvis andre fag krever mye samtidig.

 

Selv slapp jeg imidlertid å ta 4 realfag på Vg2, fordi jeg tok eksamen i 1T+2T som privatist, og dermed fikk jeg nok timer uten ett fjerde fag, så jeg har ikke hatt biologi og har ikke så mye å si om det.

Jeg har hatt R1, Fysikk 1, Kjemi 1, og R2, Kjemi 2 og leser Fysikk 2 nå.

 

Fysikk 1 er faktisk ganske mye lesestoff, og stort sett er ikke de utregningene som er så veldig avansert. Man får kanskje aller mest bruk for å kunne snu formler, for så å gjøre vanlig ganging/deling/pluss/minus med de riktige verdiene satt inn. Kanskje ca. 1/3 av boken er mye regnestoff, men igjen er ca. halparten av dette ganske lite kompliserte utregninger.

 

I Kjemi 1 er det også en god del man kan lese seg til, mens her kan det være lurt å lese litt i andre bøker om enkelte av temaene hvis man skal få god forståelse av faget. Regning er det lite av. Litt om konsentrasjoner (forhold av stoff i blandinger) og lignende. Forsøk går stort sett ut på å dryppe et par ting sammen, men det er ett unntak, man får en titrering (dryppe et stoff fra "rør" nedi beholder for å finne ut hvor mye det er av stoffet i beholderen). Siden du ikke har hatt kjemi enda får jeg ta en forklaring uten fagspråk. ;)

 

I Kjemi 2 blir også det praktiske litt mer avansert, også litt mer ting å pugge, f.eks. farger til "et metall"+"et annet stoff" eller lignende. Ikke så veldig vanskelig fag, men det kan være en fordel hvis man leser litt ekstra om enkelte tema for å få god forståelse.

 

R1 er så og si et "tegne og regne"-fag, man har om sannsynlighet og geometri, mye om grafer, og en del algebra + derivasjon (dukker opp for første gang i R1) og vektorregning (regning med "piler", lengde & retning), i R1 går de imidlertid bare flatt (med x og y-koordinater) mens hvis du hadde tatt R2 ville du fått slike som går i 3 forskjellige retninger, og de kan være litt verre å holde styr på.

Selv om det jeg nevnte kan høres mye ut, er det fullt mulig å få kontroll over i løpet av et år, men det krever jo en del innsats :)

 

Biologi er jeg som sagt ikke den rette til å uttale meg om, og i hvert fall ikke spansk...

 

Vg2 blir vel klart det tyngste året med denne koombinasjonen, men det er det jo nødt til å bli når man skal ha 1 fag mer da enn året etter...

 

Lykke til!

 

Håper dette svarte på noen av spørsmålene dine...

Lenke til kommentar

Jeg har bare to valgfag i år (VG3) og det er kjempedeilig med få bøker og mange fritimer. :) Grunnen til dette er at jeg valgte å gå på en privat skole med et "pålagt valgfag" i første og andre klasse. Altså hadde jeg 32,5 timer i uka i første og andre klasse. Derfor har jeg nå bare 25 timer (15 fellesfag + 10 valgfag). Jeg tok R1, Kjemi 1, Fysikk 1 og Geofag X (3-timersfag) i fjor. Denne komboen var veldig deilig. Fikk 6 i alle 4 faga, men hadde likevel nok av fritid. Tipset er å følge godt med i timene. Ellers skal det sies at jeg tar ting veldig lett, men de aller fleste på min skole har i alle fall nok av fritid. Er kanskje lettere for oss å ha "fritid" når vi bor på hverandre på internat. I år har jeg R2 og FY2, og det skal sies at jeg har veldig lite fritid i dagene før en R2 eller FY2-prøve. ;)

Lenke til kommentar

Hvordan vet du det???

 

Hvordan endte nå dette? :p

Jeg var 99 % sikker på at fristen var 1.mars 23:59, og det stemte, så det var ikke noe problem (derfor ble jeg også litt overrasket da noen sa det var kvelden før.) Litt rart at det nøyaktige tidspunktet ikke informeres bedre om. De regner vel med at folk søker i god tid før... For de som synes jeg tok en unødvendig sjanse: det er faktisk mulig å levere skriftlig søknad på dagen 1. mars, selv etter at den elektroniske fristen har gått ut, og det visste jeg... :p

Endret av Nycolan
Lenke til kommentar

Stemmer det at karakter 5 og 0,5 relafagspoeng er mer verdt en karakter 6?

Er det ikke sånn at man ganger snittet med 10? For eksempel hvis man får 5 i snitt blir det 50, og deretter skal man legge på realfagspoengene til snittet. Da blir snittet 50,5. Om en femmer kan "regnes som en 6er" dersom man teller med realfagspoengene den gir, kommer derfor an på hvor mange fag det er på kortet. Er det for eksempel 10 fag vil forskjellen mellom en 5'er og 6'er være 0,1 på snittet, og 1 på snittet*10, altså dobbelt så mye som realfagstillegget gir. Derfor må man vel ha 20 fag på karakterkortet før en 5'er + realfagspoeng kan tilsvare en 6'er, og så vidt jeg vet er det ingen som har så mange fag..

 

EDIT: Mulig jeg er på jordet her, så noen får rette meg hvis det er feil.. :p

Endret av Nycolan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...