Gå til innhold

Har Kina kunstig lav valutakurs? Hvorfor og hvordan?


Anbefalte innlegg

Diskuterte noe som går på Kina knyttet opp mot faget samfunnsøkonomi på skolen her en dag. Hovedvekten er på valuta, valutakurser og deres rolle i verdensøkonomien. Tema er Kina. Kinas valutasystem, deres eksport/import osv.

 

Har noen spørsmål, blant annet:

Noen eksperter mener at Kina har en kunstig lav valutakurs.

1. Hvis det er tilfelle, hvorfor tror du Kina holder en lav valutakurs?

2. Hvordan påvirker det Norges velferd om yuan stiger i verdi?

3. Hvordan påvirker det Kinas velferd om yuan stiger i verdi?

 

Noen som har synspunkter på dette, veldig interessert i andres synspunkter/meninger.

 

 

(Kan legge til at dette er av egen interesse, og er ikke noe bønn om leksehjelp som en mod tydeligvis trodde. Spørsmålene hadde kun utspring i en klassediskusjon.)

Endret av -Jungeldyret
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1.

 

Kina holder en kunstig lav valutakurs fordi det gir eksportindustrien deres store fordeler. Når valutaen deres er lav, blir det billig for andre land å kjøpe varer fra Kina, og tilsvarende dyrt for kineserne å handle varer utenfra. Om du har problemer med å forstå dette, kan du tenke deg hvordan valutaen påvirker hvor morsomt det er for deg å handle varer i utlandet når f eks dollaren er lav. Hvis du får 1 dollar for hver femmer du veksler inn, kan du handle billig i USA. Men om dollarkursen er sterk og du må ut med en tikroning for hver dollar, blir det fort mindre gunstig å handle er.

 

2.

 

At valutaen i Kina er lav gjør at vi kan handle varer derfra billig, noe som er behagelig for oss på kort sikt. På lang sikt er det imidlertid uheldig at det blir store handelsubalanser i verden; at Kina eksporterer for mange ganger mer enn de importerer er ikke bærekraftig på lang sikt, og det kan gi oss kriser i økonomien. Blant annet har det bidratt til finanskrisen vi nå er inne i.

 

3.

 

Viser til svaret over, på kort sikt er det bra for kinesisk økonomi, men hvis økonomien overopphetes og det bygger seg opp store bobler som resulterer i kriser, kan det være skadelig for Kina også på lang sikt.

Lenke til kommentar
1. Hvis det er tilfelle, hvorfor tror du Kina holder en lav valutakurs?

2. Hvordan påvirker det Norges velferd om yuan stiger i verdi?

3. Hvordan påvirker det Kinas velferd om yuan stiger i verdi?

1. Besvart, for å forbedre eksportindustrien sin.

 

2. Det er negativt for Norge, men positivt for resten av verden om Yuan stiger. Norge eksporterer ikke til Kina og vi eksporterer nesten ingenting utenom olje, som vi kan eksportere så mye vi vil av uten konkurranse. Dermed betyr det bare at vi får billigere varer fra Kina om Yuan synker. For andre land som må oppretholde en vanlig økonomi, er det negativt fordi kineserene vil utkonkurere deres eksportindustri og sende dem ned i gjeld.

 

3. Besvart, over.

Endret av Camlon
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...