Gå til innhold

Måndens anbefalinger til Selvbygg (Januar)


Anbefalte innlegg

Måndens Selvbygg Januar 2010

(Denne tråden vil oppdateres månedlig, og nye oppsett vil legges til fortløpende)

 

Regler for tråden:

 

Alle forslag til selvbygg skal postes etter formen:

{size=5}#[nummer], [Navn] ([månde]){/size}

Bruksområde: [kort sammendrag av bruksområde hva oppsettet egner seg til og begrensninger]

Prisklasse: [ca pris fra-til]

Hardware: [sammendrag av hardware. Produkt navn, nr, og kort relevante specs]

(frem til hit bør være 10 linjer eller mindre)

 

Utdypning:

En lengre utdypning av oppsettet, fritt frem. Det er anbefalt å ha med en drøfting av maskinvare, kan godt være kort.

 

 

Forslagene til selvbygg vil generelt være kabinett med innmat, men kan også inneholde anbefaling til eksterne enheter som skjerm, mus, tastatur, headset, etc. Det er anbefalt å linke til prisguide.no som referanse til pris på delene, men man kan også linke til ferdige handlelister i nettbutikker.

 

Det er fritt frem å kommentere selvbygg-oppsett, komme med spørsmål om dem, og diskutere dem her i tråden. Dersom et oppsett blir mye kommentert eller diskutert anbefales det at det lages en egen tråd for oppsettet som det linkes til fra posten til oppsettet i denne tråden så vi kan holde tråden ryddig. Det samme gjelder dersom den som poster et selvbygg-oppsett ønsker å få hjelp av andre her i tråden til å utvikle oppsettet sitt og ønsker større mengder feedback.

 

Denne posten vil inneholde en liste over alle aktive anbefalinger til selvbygg og vil bli tømt den 1. hver månde for å fjerne utdaterte forslag. Forgie måndes post vil da bli postet i tråden og referert til fra denne som en logg bakover. For å slippe å lage alle anbefalinger på nytt hver månde kan eiere av oppsett bare oppdatere posten sin til den nye månden og PMe meg eller poste i tråden at det har blitt gjort med link til posten. Dersom jeg mener et oppsett er så utdatert at det er irrelevant for den nye månden vil jeg protestere i tråden og ta en kort diskusjon på det.

 

For å unngå uoversiktlig tråd vil jeg også insistere at folk begrenser seg rundt bruk av QUOTE funksjonen. Bare sitèr det som er relevant for svaret ditt, og bare dersom det kan oppstå tvil om hva du svarer på eller snakker om. Grove brudd (sitater av fulle sitater og sitat av hele forgie post) blir rapportert. Om du må sitere større mengder teksts kan du bruke spoiler {spoiler}{quote}*større mengde teksts{/quote}{/spoiler}.

 

Kilder for utvikling av nye oppsett:

SSD: Generell info og diskusjon. Ytelsesrelatert og benchmarks.

 

Anbefalinger til selvbygg:

 

#1. Silent Death (Januar 2010).

Bruksområde: All-round, hovedfokus generell bruk. Student hobby-gamer, som kan brukes til bilde/musikk/video-redigering, 3d-modellering og rendring (men er ikke egnet til mer enn hobby-bruk av disse). Gaming opp til 1680x1050 ca medium innstillinger (varierer med spilltittel). Lynrask til "kontorbruk" og generell windows bruk. Kan overklokkes moderat relativt lett.

Pris: ca 7000kr. Uten skjerm og eksterne enheter.

Hardware: Coolermaster Sileo 500 (kabinett), Corsair VX 550W, Gigabyte GA-790XTA-UD4 AM3, Phenom II x4 945 95W 3,0Ghz, Kingston ValueRAM DDR3-1333 4GB, ATI HD5770 1GB, Lagring: Intel x25-V 40GB SSD + Western Digital Caviar Green 500-1500GB.

 

#2. The Panther (Januar 2010)

Bruksområde: Generell bruk og HTPC, stille. Media kan hentes/spilles av over lokalt nettverk. Veldig rask i generell bruk (Nettleser, windows programmer, office, medieavspilling, etc).

Pris: ca 3400kr. 4000kr med DVD-brenner og stille og god CPU-kjøler (maskinen vil da være praktisk talt lydløs).

 

Hardware: Ace Clubs 2 µATX (kabinett) med 500W PSU, Noctua NF-R8 (kabinettvifte), Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H med Integrert Radeon HD4200 (med lyd over HDMI), Athlon II x2 240 (2,8Ghz), Kingston ValueRAM DDR3 1333hmz 4GB, Intel x25-V 40GB (SSD).

 

 

*Jeg tar ikke ansvar for selvbygg-oppsettene som postes her i tråden, men vil ikke poste ting som jeg vet har kjente problemer eller er inkompatible*

Endret av GullLars
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

#1. Silent Death (Januar 2010).

Bruksområde: All-round, hovedfokus generell bruk. Student hobby-gamer, kan brukes til bilde/musikk/video-redigering, 3d-modellering og rendring (men er ikke egnet til mer enn hobby-bruk av disse). Gaming opp til 1680x1050 medium detaljer (kan high, men avhengig av spilltittel og eyecandy). Lynrask til "kontorbruk" og generell windows bruk.

Pris: ca 7000kr. Uten skjerm og eksterne enheter. Gode og nyeste generasjon komponenter.

 

Hardware: Coolermaster Sileo 500 (kabinett), Corsair VX 550W, Gigabyte GA-790XTA-UD4 AM3, Phenom II x4 945 95W 3,0Ghz, Kingston ValueRAM DDR3-1333 4GB, ATI HD5770 1GB, Lagring: Intel x25-V 40GB SSD + Western Digital Caviar Green 500-1500GB.

 

Utdypning av oppsettet, drøfting av komponenter, og forslag til relevante oppgraderinger/forandringer er i en egen tråd. Den kan dere finne HER (link). Der er også link til enhetene i prisguide.

Kommentarer og korte spørsmål kan godt tas i denne tråden. Dypere eller lenger diskusjon og forslag til forandringer tas i egen tråd.

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

Pycnopodia, jeg forstår din skepsis. Hadde du sjekket linken til tråden for oppsettet og lest utviddet info tror jeg derimot den hadde forsvunnet.

Denne SSDen koster ca 900kr, og totalprisen på oppsettet er 7000kr.

Her er et sitat fra drøftingen av delene til oppsettet, dette er delen som omhandler valget av SSD:

Intel x25-V 40GB SSD er den delen i denne maskinen som leverer mest for pengene. Plasser windows og programmer på denne og opplev en ytelse som ikke var mulig å få for 3+ år siden uansett budsjett. Som demonstrasjon er dette en video der Anvil åpner 50 programmer samtidig fra sin x25-V på ca 10 sekunder:

For mer info om og diskusjon av SSDer benytt denne tråden.

Lenke til kommentar

Nå har jeg ikke lest lenkene men jeg mener fremdeles at jeg heller ville ha kjøpt et 5850-kort som koster 900kr mer, enn en 40Gb systemdisk. Spillbar fps og god grafikk er verdt å vente på, tviler på det er mange gamere som vil foretrekke å spille med kraftig redusert grafikk og framerate slik at de kan vente noen sekunder mindre..

Lenke til kommentar

Selv ser jeg på SSD-disk som noe av det siste jeg ville ha oppgradert i en budsjett-PC i dag. Det SSD'en kommer på bekostning av kunne vært 4Gb ram, dobbelt så mange cpu'kjerner eller betraktelig bedre grafikkort. Har vanskelig for å se for meg bruksområder hvor SSD-disken ville vært å foretrekke overfor disse andre godene, men et slikt bruksområde kunne vært for å spille World of Warcraft. Der ville en merke forskjellen godt.

 

Mitt inntrykk er at den brukergruppen som denne maskinen ville vært "skreddersydd" for er ganske liten, de aller fleste ville hatt bedre nytte av bedre skjermkort eller 4kjerne cpu enn SSD-disk?

Lenke til kommentar
SSD-disk i en budsjett PC? Ville ikke heller ha oppgradert, CPU, RAM eller grafikkort enn å kjøpe en rask harddisk til Windows? "Jeg har 5-10 FPS ja, men det loader litt fortere enn ellers!"

 

 

En rask disk + "treg cpu" utgjør en sinsykt mye bedre opplevd hastighet i daglig bruk en en maskin med tradisjonell HDD + kraftig CPU.

____________________

 

 

God tiltak GullLars!

 

____________________

Når cpu likevel ikke er god nok til å virkelig spille i høy oppløsning er vel ATI HD5770 1GB muligens litt bortkastede penger?

Endret av Corporal Clegg
Lenke til kommentar
Mitt inntrykk er at den brukergruppen som denne maskinen ville vært "skreddersydd" for er ganske liten, de aller fleste ville hatt bedre nytte av bedre skjermkort eller 4kjerne cpu enn SSD-disk?

Jeg er ute etter en maskin til rundt denne prisklassen. Bruksområde blir å se filmer, surfe, skrive et dokument i ny og ne, samt holde på endel i Photoshop. Kommer nok til å spille et spill i ny og ne, men har ingen krav til at det må være best grafikk på alt.

 

Hvilken fordel vil jeg ha av et bedre skjermkort eller bedre CPU kontra en SSD disk?

 

Slik jeg ser det, vil det være enklere å oppgradere CPU/GPU/RAM enn selve systemdisken om behovet skulle melde seg?

 

Flott tiltak av trådstarter forresten!

Lenke til kommentar

Corporal Clegg, CPUen er mer enn kraftig nokk til å dra hvilken som helst oppløsning, det er skjermkortet det står på når man snakker om oppløsning. i3 530 blir ikke (en nevneverdig) flaskehals for gaming med et 5770, eller 5850 heller for den saks skyld med mindre man spiller på lav oppløsning for å prøve 100+ FPS. I såfall vil litt klokking igjen fjerne CPU som flaskehals.

 

Som Clegg nevner føles en maskin med svak CPU og SSD MYE raskere enn en maskin med harddisk som systemdisk og kraftig CPU ved daglig bruk (filmer, musikk, surfing, arbeid med dokumenter, osv). 2,0Ghz C2D + x25-V vil føles raskere enn en 4,0 Ghz i7 920 + velociraptor for nevnte oppgaver.

 

Savage, det du oppgir her er praktisk talt stereotypen bruk Silent Death er ment for. Med mindre du jobber mange timer hver dag med photoshop på veldig store bilder vil dette være det oppsettet som vil gi deg best brukeropplevelse for pengene. I motsettning til hva Pycnopodia har inntrykk av tror jeg det er en betydelig brukergruppe som vil passe godt for dette oppsettet, eventuelt med mindre justeringer.

Og ja, det er mindre jobb å bytte CPU/GPU/RAM enn å installere en SSD i ettertid, men det vil sansynligvis koste mer å bytte CPU/GPU.

Putter man i en SSD i ettertid må man installere OS på nytt (eller i alle fall burde gjøre det).

 

 

Om det er fler spørsmål rundt dette spesifike oppsettet kan det gjerne tas i tråden jeg lagde til det. De som er interreserte i dette oppsettet eller vurderer å kjøpe det kan gjerne ta en diskusjon i den dedikerte tråden for å finne ut om det er et godt valg for dem. Link til tråden

 

Det er fritt frem for andre å poste oppsett her i tråden dersom man har noen gode. Om man ønsker å utvikle et nytt oppsett med hjelp fra andre så start en egen tråd i "Hjelp til kjøp og salg av PC" og post link til tråden her.

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

Tror jeg hadde ventet med SSD-disken og sett om maskinen føltes så treg med en vanlig harddisk at jeg ville legge i 900kr ekstra på en ny systemdisk. En budsjett-PC er godt nok for de fleste, og det samme er en normal harddisk.

 

Savage, Oppsettet ser bra ut bortsett fra SSD-disken som jeg mener er malplassert der. Skal du rendre eller spille kunne du fått langt mer for pengene, og har du et budsjett så ville jeg tenkt meg nøye gjennom før jeg brukte en betydelig andel av budsjettet på harddisken. Årsaken er at maskinen vil oppleves som rask uten SSD-harddisk også, og jeg tror at de som er av den kresne typen og ikke føler dette er nok de har gjerne et romsligere budsjett også.

Lenke til kommentar

Pycnopodia, har du brukt en maskin med en god SSD? Det kan jeg ikke tro.

Jeg har en maskin som er en smule raskere enn overnevnte, men ikke mye. Likevel opplever jeg gang etter gang, i nesten samtlige oppgaver, å vente på harddisken. Den er uten tvil aller største flaskehals i systemet, og det er i tillegg med et RAID0-oppsett.

Til bruket som er oppgitt er maskinen godt balansert. En budsjett gamer ville sett anderledes ut.

 

Til trådstarter:

Muligens at det hadde blitt ryddigere om ALL diskusjon rundt oppsettene foregikk i de respektive undertrådene, mens denne tråden var ment til å komme med forslag, eller muligens vurdere hele forslag opp mot hverandre.

Bare en tanke, da jeg av erfaring vet at en "diskusjon" vanskelig lar seg flytte til en annen tråd uten videre.

Lenke til kommentar

Som pro_odeh sier, maskinen over er IKKE en budsjett-gamer ELLER en budsjett-rendrer. Det er en all-round maskin med hovedvekt mot kontorbruk (surfing, windows, musikk/video avspilling, kontorprogrammer), men også er i stand til gaming i akseptable instillinger til hobby-gaming, og er kraftig nokk til å brukes til bilde/musikk/video-redigering på hobby-basis.

SSDen er en del av oppsettet som ikke er diskuterbar, eventuelt kun til utviddelse til x25-M 80/160GB. Om man fjerner SSDen vil jeg ikke lenger anbefale oppsettet som "value" til nevnte bruksområde. Om du er uenig er det greit, men du vil ikke bli vektlagt tungt angående SSD før du selv har brukt en god SSD i noen uker og så prøvd maskiner med kun harddisk igjen. (metafor: man vil ikke bli tungt vektlagt rundt kjøp av motorsykkel om man kun har kjørt moped eller tråsykkel)

 

Jeg føler jeg gjentar meg selv her, og som jeg har nevnt i førsteposten under regler skal lengre diskusjoner tas i trådene til respektive oppsett dersom slike finnes (og det gjør det for aktuelle oppsett).

Den egentlige tanken for denne tråden var minimal diskusjon av selve oppsettene i denne tråden, men tillatt å poste annet enn kun oppsettene så man kan sammenligne oppsett og kommentere disse.

 

Om du ønsker å diskutere Silent Death videre så ta det i egen tråd, diskusjonen rundt om SSD er en god idè for dette oppsettet er ferdig i denne tråden.

 

Beklager om jeg høres streng ut, men jeg prøver å holde orden i tråden og stoppe den fra å skli ut. Jeg skal prøve å poste et par oppsett til i løpet av dagen så det er mer å se på. Dere andre med litt hardware-kunnskaper er velkomne til å bidra, og denne tråden forutsetter at flere vil bidra med forslag.

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

#2. The Panther (januar 2010)

Bruksområde: Generell bruk og HTPC, stille. Media kan hentes/spilles av over lokalt nettverk. Veldig rask i generell bruk (Nettleser, windows programmer, office, medieavspilling, etc).

Pris: ca 3400kr. 4000kr med DVD-brenner og stille og god CPU-kjøler (maskinen vil da være praktisk talt lydløs).

 

Hardware: Ace Clubs 2 µATX (kabinett) med 500W PSU, Noctua NF-R8 kabinettvifte, Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H med Integrert Radeon HD4200 (med lyd over HDMI), Athlon II x2 240 2,8Ghz, Kingston ValueRAM DDR3 1333hmz 4GB, Intel x25-V 40GB SSD.

 

Utdypning av oppsettet, drøfting av hardware, og alternative deler / oppgraderinger finner dere i denne tråden som er dedikert til The Panther. Venligst ta all diskusjon som kun omhandler dette oppsettet i den dedikerte tråden, kommentarer og sammenligninger til andre oppsett/pakker kan godt komme i denne tråden.

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

Jeg foreslår at overskriften for oppsettene i første post linker til de respektive undertrådene og at indeksen, slik som nå, linker til postingen i hovedtråden (eventuelt motsatt). Da blir det raskere å finne fram.

 

Pass på så du ikke gjør alt arbeidet selv nå GullLars. Men flott at du går igang oppsettene.

På tide at denne blir sticky snart.

Lenke til kommentar

Veldig bra dette her, GullLars, nå må det bli sticky så folk finner tråden. Gode ideer fra Crazymech og pro_odeh med link i overskrift og beskrivende tekst helt først i undertråden slik at folk skjønner at det er en undertråd til anbefalingene.

 

Er litt presset på jobb og familien for tiden så jeg har ikke ro til å få til så mye akkurat nå, men jeg skal i hvertfall få fulgt med litt. Kommer sterkere tilbake. Går litt svanger med en anbefaling som nok snart kommer ut. Har bare navnet klart foreløpig: Fanboy Dominator Value Extreme . Regner med at det blir en i5 cpu, he he.

Lenke til kommentar

Denne blir ikke klistret slik den er nå. Åpningsposten er altfor komplisert og uoversiktlig, samt at ingen har vist stort intiativ når det kommer til deltakelse. Jeg ønsker likevel å få denne tråden opp på topp igjen, siden den tross alt har potensiale (som med min egen før!).

 

Denne blir ikke klistret slik den er nå. Åpningsposten er altfor komplisert og uoversiktlig, samt at ingen har vist stort intiativ når det kommer til deltakelse. Jeg ønsker likevel å få denne tråden opp på topp igjen, siden den tross alt har potensiale (som med min egen før!).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...