Gå til innhold

FourThirds eller Nikon/Canon? Anbefaling ønskes.


Anbefalte innlegg

Jeg har for øyeblikket følgende kameraspesifikt utstyr:

Olympus E-500

Zuiko Digital ED 70-300mm 1:4.0-5.6

Zuiko Digital ED 40-150mm 1:4.0-5.6

Zuiko Digital 17.5-45mm 1:3.5-5.6

Olympus FL-36R trådløs blits

Olympus RM-1 fjernkontroll

3-4 batterier

 

Jeg har lenge tenkt på å finne meg et bedre kamerahus, da E-500 hverken har innebygd støtte for trådløs blits eller er kompatibelt med batterigrep. Jeg har også planer om å finne meg et godt lyssterkt normalobjektiv til portrett- og innendørsfoto. Fotograferingen er på hobbybasis.

 

Jeg har, helt siden jeg kjøpte kameraet i 2006, "irritert" meg over at jeg gikk for Olympus. Misforstå meg riktig: jeg er knakende fornøyd med kvaliteten og har ingenting vesentlig å utsette på kameraet. Ut i fra hva jeg har hørt og lest så er kvaliteten på Olympus sine hus, objektiver og tilbehør absolutt på høyde med de andre, om ikke enda bedre.

 

Det som "irriterer" er at jeg på daværende tidspunkt ikke tenkte godt nok over eller var klar over at tilgangen på tilbehør og utstyr er vesentlig lavere og at prisen er høyere. Jeg lot meg bare rive med av et knakende godt kit-tilbud med 2 objektiver, og siden det var utstillingshuset, så fikk jeg med en del ekstrautstyr på kjøpet. I tillegg så var det dette kamerahuset som passet best i hendene mine. Jeg så den gang ikke noe som helst behov for å utvide objektivsamlingen videre. Det var før jeg ble bitt av basillen.

 

Av de i min nærmeste omkrets som driver med foto, så er jeg så den eneste av oss med Olympus. Av de resterende så er de jevnt fordelt på Nikon og Canon, og de kan således utveksle tips og erfaringer, samt låne objektiver og utstyr fra hverandre. Muligeten til å få lånt et objektiv for å teste det, før man bestemmer seg om man skal kjøpe selv, er da også tilstede.

 

Dilemmaet mitt blir da følgende:

Skal jeg gå for Olympus E-3 eller E-30 og finne meg et godt FourThirds-objektiv? Regner med å måtte ut med rundt 15.000,-

+ har allerede en del tilbehør som kan brukes

+ er godt kjent med kameraet og dets funksjoner og menyer

+ ymse cash-back-kampanjer ved kjøp av kamerahus

- tilgjengeligheten til objektiver i FourThirds-format er vesentlig lavere enn i andre formater og også dyrere

- mindre tilbehør og ekstrautstyr tilgjengelig

 

...eller...

 

Starte helt på nytt med enten Canon eller Nikon?

+ mye mere utbredt og har derfor bedre tilgang til objektiver og alskens utstyr, både nytt og brukt

- må kjøpe alt utstyr på nytt (bortsett fra filter, vesker, stativ etc)

- må lære meg kameraet på nytt

 

Hva ville dere ha gjort? Hvorfor velgere dere som dere gjør?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg mistenker at en E-30 med 14-54mm er det rimeligste alternativer for deg.

 

For å oppnå tilsvarende kvalitet hos Canon må du velge EOS 50D (eller 7D) med EF-S 17-55mm f/2.8 IS. Hos Nikon vil det være D90 eller D300s med 17-55mm f/2.8 (den tror jeg ikke har VR).

 

For å erstatte 40-150mm'en, så blir det vanskelig og finne noe fornuftig som er like god optisk hos Canon og Nikon uten å gå opp i pris. EF 70-200mm f/4 vil være naturlig å tenke på i Canon leiren. Nikon's 70-300mm f/4-5.6 VR har fått en del skryt.

 

For å erstatte 70-300mm, så er det vel kun Sigma's 120-400mm f/4.5-400mm som vil gi deg samme rekkevidden.

 

Det som er viktig å se her er at for både bytte system og få en forbedret bildekvalitet (særlig i normalområdet), det blir en del dyrere.

 

edit:

Hvis jeg hadde vært i din situasjon, så hadde jeg kjøpt E-30 med ZD 14-54mm og ZD 9-18mm, alternativt E-30 med ZD-12-60mm.

 

Så kan du se på mens kompisene brenner penger på overgangen til fullformat ;)

Endret av tomsi42
Lenke til kommentar

Prøv å sette opp alternativene fra Canon og Nikon sammen med de aktuelle objektivene deres, Pentax og Sony også for den saks skyld. Hvilke objektiver til de andre formatene ønsker du å gå til anskaffelse av der det ikke finnes ekvivalenter til Olympus eller der det er dyrere for Olympus? Er det snakk om fastobjektiver eller zoom, vid eller tele? Brukt, tredjepart, eller nytt fra kameraprodusent? Jeg sier ikke at dette ikke forekommer, men det er interessant å høre hvilke kombinasjoner du har sett for deg, for jeg antar du har sjekket hva som er tilgjengelig og aktuelt. Da jeg gjorde den øvelsen så jeg at jeg ville endt opp med å kjøpe nesten alle objektivene fra Tamron, Sigma og Tokina om jeg ikke valgte Olympus, og da utelukket Canon og Nikon seg selv egentlig, siden de har ustabiliserte hus (i etterkant har Sigma og Tamron lansert stadig flere stabiliserte objektiver). Jeg mener Pentax er et langt mer interessant alternativ da, siden de har det mest interessante kameraet for tiden, og i tillegg har en del interessante objektiver selv.

 

Skal man kjøpe objektiver fra kameraprodusenten, og ikke er spesielt interessert i å kjøpe brukt, så mener jeg Olympus har det beste utvalget. Objektiver som 7-14, 9-18, 11-22, 35/3.5, 50/2, 14-54, 12-60, og 50-200 mener jeg ikke står tilbake for noen andre objektiver hva gjelder pris/kvalitet, og i tillegg kommer de mer voldsomme 14-35, 35-100, 150/2, 90-250 og 300/2.8 for de ambisiøse. Andre har selvfølgelig også objektiver som virker som veldig gode kjøp, som Canon 70-200/4 IS og Nikon 16-85, men jeg ser ingen store hull i Olympus' tilbud utover korte f/1.4, der man må klare seg med Panasonic 25/1.4 og Sigma 30/1.4 og 50/1.4.

 

 

Hadde jeg vært deg hadde jeg oppgradert til E-620, med mindre du har gode grunner for å ville slepe på den ekstra størrelsen og vekten i E-30 eller E-3, eller ønsker den bedre søkeren sårt. Du vil få stabilisering og langt langt bedre autofokus, og som du nevner også muligheten til å bruke blitsen trådløst (slik Canon skryter av at du nå kan med 7D). Det andre alternativet hadde vært Pentax K-7 med Tamron 17-50, fordi jeg mener K-7 passer best for flest mennesker, og fordi Tamron 17-50 er veldig prisgunstig.

Lenke til kommentar

Du nevner 15.000 kroner, E-3 eller E-30 + portrettobjektiv.

 

Hva med å gå for denne pakken? E-3, 50mm, 12-60mm, 50-200mm, batterigrep osv. Ved å selge unna litt av det du ikke bruker kan du finansiere en 30mm f1.4 (evt. 25 f1.4)så burde du ha alt du trenger i lang tid fremover.

 

Hvis du vurderer å gå over til fullformat etterhvert, så for all del - selg det du har og bytt system. Men hvis ikke ekstrem ISO ytelse og andre fordeler med FF er lokkende så er det vel ikke så mye å hente.

Lenke til kommentar

Takk for masse gode tips og råd. Ser at det er en del aspekter jeg ikke har tenkt særlig igjennom og at jeg ikke har lest nok om spesifikasjonene på de forskjellige, evt. for mye og lest meg blind. E-620 hadde jeg ganske enkelt oversett.

 

Det ble til at jeg bestillte E-620 og ZD 12-60mm.

 

Kombinert med de rådene som kom her og etter å ha lest litt rundt på flere forum og entusiastsider hvor både hus og objektiv har fått god kritikk, så har jeg kommet frem til at dette er det som passer meg best akkurat nå. Jeg reiser en god del rundt omkring i inn og utland og liker å ha med meg kameraet overalt, og da er det jo en fordel at det er forholdsvis lite og lett på vekt og at jeg kan dekke nødvendig brennvidde med få objektiv.

 

E-3 og E-30 fristet en del med sin solide konstruksjon og værtetting, men jeg er gjennomgående forsiktig med utstyret mitt så jeg kom frem til at dette ikke var av vesentlig betydning. Hvis det regner så har jeg jo min egenmodifiserte paraplyinstallasjon som fungerer greit når det regner.

De er jo også større og tyngre som gir bedre grep og stabilitet for undertegnede, men når jeg ser på mitt normale bruk og behov, så kommer dette foreløpig i andre rekke. Da får jeg heller krype til korset ved et senere tidspunkt og punge ut for nytt hus igjen. Man er jo tross alt bitt av basillen, så det kan jo skje når som helst.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Da har jeg allerede mottatt og brukt utstyret en ukes tid, og jeg må si takk til de som overtalte meg til å fortsette med Olympus. Bestillingen ble registrert mandag kveld og pakken ble hentet på mitt lokale postkontor fredag samme uke.

 

E-620 hadde, om mulig, enda bedre passform enn E-500. Jeg var litt skeptisk når jeg så bilder av kamerahuset og når jeg først åpnet pakken da grepet så litt lite og kantete ut, men der tok jeg skammelig feil. Sitter som støpt.

ZD ED 12-60mm SWD overbeviser så langt på alle plan. Imponerende nærgrense, så jeg får lekt meg litt med semi-macrofotografering, før jeg eventuelt går for et dedikert objektiv til dette.

Tyngden på objektivet er heller ingen ulempe i mine øyne, og det ble egentlig en mer "riktig" plassering av tyngdepunktet etter mine preferanser.

Det hele oser av kvalitet.

 

Objektivet kaster skygge med den innebygde blitzen ved lang brennvidde, men da har jeg jo eksternblitzen på lur, så det blir nok ikke noe stort problem. Det kan bli en potensiell utfordring når jeg er på tur og reiser lett, men det vil tiden vise. Eksternblitzen er jo ikke større enn at den kan være med stort sett overalt uansett.

 

Dette blir moro!

Lenke til kommentar
Objektivet kaster skygge med den innebygde blitzen ved lang brennvidde, men da har jeg jo eksternblitzen på lur, så det blir nok ikke noe stort problem. Det kan bli en potensiell utfordring når jeg er på tur og reiser lett, men det vil tiden vise. Eksternblitzen er jo ikke større enn at den kan være med stort sett overalt uansett.

 

Dette blir moro!

 

Er det kjempekrise og hoved-blitsen ligger hjemme kan du bruke et hvitt ark eller noe sånt og holde i 45 grader foran den innebygde blitsen,det for å få rettet blitslyset litt oppover.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...