Gå til innhold

Styring av lift


Anbefalte innlegg

Holder på med et lite prosjekt.

 

En lift skal styres, jeg har en trykknapp (samme knapp for opp og ned, altså bare en puls) som starter liften.

Om liften står nede så vil liften kjøre opp ved trykk og vice verca.

 

Det skal være en endebryter i stoppstillingene oppe/ nede som gir signal når liften er i den aktuelle posisjonen.

 

Ytterligere så er det en nødstopp helt i hver ende av liftens vandring (dvs. liften kan fysisk kjøre litt lenger enn til endebryter).

 

Ønsker å lage en styrekrets via portkrets-logikk (And, Or, Not osv), jeg kan litt (les: begrenset kunnskap... lol ) teori om dette, men hakke snøring på hvordan jeg praktisk skal lage en krets som funker og er trygg (mtp varmgang, dimmensjonering av komponenter osv..)

 

 

Har skissert opp noe som kanskje kan gi en pekepinn på hvilke baner jeg tenker (har dog sikkert brutt alle lover og regler som finnes ved kretsdesing.. :whistle: )

 

post-205151-1261591580_thumb.png

 

Kan jo si noen ord om hvordan jeg vil ha det til å funke:

 

(Drivmotoren til liften er her byttet ut med en lyspære, men prinsippet blir jo det samme)

 

Som man ser av skissa så er det en "trykkbryter" (Start)

  1. For å få heisen til å gå ned så må "Endebryter_oppe" være lukket, ved trykk på "Start# vil da en D-flippflopp bli satt til høy.
  2. Dette skal så starte 12V kretsen "Kjører_ned" via en transistor og liften kjører ned sammtiding som "Endebryter_oppe" blir åpnet.
  3. Når liften så er kommet ned, lukkes "Endebryter_nede" og D-flippfloppen blir resatt (lav), noe som fjerner spenningen fra transistorens base, som fører til at 12V kretsen "Kjører_ned" stoppes.

 

  1. Siden liften nå er nede og "Endebryter_nede" er lukket vil et trykk på "Start" sette en annen D-flippflopp til høy, som igjen vil starte 12V-kretsen "Kjører_opp" via en transistor og heisen vil kjøre opp (sammtidig som "Endebryter_nede" åpnes).
  2. Når heisen så er kommet opp vil "Endebryter_oppe" lukkes, D-flippFloppen vil resettes (lav) og spenninga til transistorens base fjernes og 12V-kretsen "Kjører_opp" stoppes.

Nødstoppene er tenkt til å stoppe strøm gjennomgangen i begge 12V-kretsene når de lukkes ( dvs at om en av nødstoppene er aktivert så vil ikke heisen kunne kjøre verken opp eller ned).

 

 

Er jeg inne på noe som kan funke her? eller er jeg heeeelt på bærtur?

Sier ikke at noen skal lage kretsen for meg, men om noen vet om noe aktuellt lesestoff (online eller i papirformat) som kan være aktuellt så hadde det vert topp, eller om noen kan hjelpe meg videre med beregning av komponenter ol. eller gi meg en pekepinn på hvordan dette skal gjøres så hadde det vert flott.

 

:D

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det første jeg ser slik i farten er ALLT for små transistprer. 2N2219 tåler MAKSIMALT 3W, og basismotstanden er allt for liten og vil ta knekken på logikk-kretsene. Skal du styre 12V 25W lamper bør du gå over til noen solide MOSFET'er som tåler minst 5Amp. og kjøleribber. Tror det hadde lønt seg å rett og slett bruke mindre transistorer med releer istedet.

Lenke til kommentar

Skal du styre en lift som faktisk løfter ting(mennesker eller "store" gjenstander) burde du tenke igjennom hvor sikker løsningen er.

Nødstoppen din er ikke sikkrere enn svakeste ledd. Skulle f.eks. transistoren kortslutte mellom kollektor og emitter vil du aldri få av strømmen i nød. Du må enten koble nødstoppene i serie med strømkilden eller bruke et nødstopprelé.

 

Problemet ditt nå er så vidt jeg kan se, at du ikke får til å kjøre liften hvis den skulle stoppe et sted mellom endebryterene. Det kunne kanskje vært greit å ha den muligheten hvis noe uventet skulle skje.

Lenke til kommentar

Liften skal løfte en PS3 konsoll...(har så mye plass bak tv'n etter jag handla ny tv :p ) så om liften sku stoppe midt på, så er det jo ikke verre enn at man kan overstyre endebryterne med fingeren... Grunnen til nødstoppene er egentlig bare en ekstra sikkring mot at liften (om endebryterene skal ta kvelden) skal stå å stange mot enden av lineærskinna og trekke masser av strøm..

 

Ang. lampene på 12V 25W så er jo ikke disse reelle, skal jo styre en motor. Er ikke sikker på hvilke motor jeg skal bruke, så har pr. nå ikke noe data på hva den vil trekke av strøm... Eller om den skal kjøres på 12V eller 24V, som nevnt i første post, jeg lurer igrunnen på om jeg er på ca rett spor til å oppnå det jeg vil..

 

MOSFET takkler mere strøm? (=mere varme?) Noen som vet (link?) til sider\ info om hvordan men bregner transistorer ol.?

 

Hvor er det lettest å kjøpe slike komponenter uten så alt for lang leveringstid?

 

Takker for svar :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...