Gå til innhold

Hvordan får jeg copyright på et manus?


Anbefalte innlegg

Heisan, jeg er en ganske stor film entusiast. Og jeg har tenkt og hive meg på film manus siden det er selve skapingen som jeg interiserer meg mest i. Men når jeg har laget et manus og skall vise det til personer så vil jeg helst ha copyright på manuset.. Man vet jo aldri om det er ett bra manus.

 

Enkelt og greit, hvor får jeg copyright?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har automatisk rettighetene til ditt åndsverk. Ingen grunn til å skrive noe. Har du skrevet det, så har du rettighetene til det ifølge både norsk og internasjonal lov.

 

Som en forsikring så kan du sende manuset til deg selv i posten. Da har du en kopi av manuset i en uåpnet frankert og datostemplet konvolutt. Så om noen stjeler manuset ditt og utgir seg for å være forfatteren så har du uomtvistelige bevis på at det er ditt verk.

Lenke til kommentar

Per internasjonal lov er alt du lager ditt eie så fremst det har gått fra ide til ferdig produkt. Derimot må du bevise dette, så der har du et par alternativer.

 

1. Send original manuset i rekommandert post til deg selv, signer det ut og la konvolutten ligge uåpnet med dato og det hele. Da har du en ganske fast tid når manuset ble fullført fra din side. Denne er ofte referert som "poor man's copyright" i enkelte kretser. Nettopp det Thlom sier :)

 

2. Last opp manuset til WGA West's hjemmesider og lagre det der. Dette koster vel 20$ og varer i 5 år. Etter den tid må du laste det opp igjen for å registrere det.

 

Derimot når du er fersk i gamet bør du bare få det sett og sett så mye som mulig, jo mer eksponering jo bedre, du trenger alt omdømme du kan komme over uansett. Om du ikke skal vise det til noe fordi du er redd for å få det stjålet så vil du heller ikke få noe eksponering...

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...