Gå til innhold

Reklamasjon på batteri(mobil telefon)


jic

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg er ikke helt sikker, men tror det er 6 mnd garanti påog 2 år reklamasjonsrett på mobil batterier.

Hvordan er loven når det gjelder batteri som ikke kan byttes ut av kunden selv, de som må sendes inn til autorisert verksted som f.eks på iPhone?

 

 

Er det samme lov for begge tilfeller eller skiller det seg ut når det ikke er mulig å bytte ut batteri selv?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå blander du begrepene dine. Reklamasjonsretten er lovbestemt i (forbruker)kjøpsloven, garanti er noe produsent/selger gir utover dine lovbestemt rettigheter. Det er altså ikke noe som heter 6 måneders generell garanti på en produkttype.

 

Bransjen har i tillegg sin egen finurlige måte å tolke lovene mtp batterier og kapasiteten på disse som gjør det til en vanskelig sak å avgjøre uten at man kjenner til alle detaljene i hver enkelt sak.

 

Når det kommer til bytte av batteri der man egentlig skal levere inn tlf (Iphone) så vil jeg tro at produsent/butikk setter seg på bakbeina og nekter enhver befatning med produktet hvis du gjør dette, men egentlig så er de pliktig å ta imot telefonen din hvis de ikke kan bevise at din bruk har ført til at produktet ikke lenger fungerer etter sin hensikt.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
Bransjen har i tillegg sin egen finurlige måte å tolke lovene mtp batterier og kapasiteten på disse som gjør det til en vanskelig sak å avgjøre uten at man kjenner til alle detaljene i hver enkelt sak.

 

Bransjen bruker stadig denne paragrafen:

 

§ 18. Tidspunktet for bedømmelsen av om det foreligger en mangel

Ved bedømmelse av om tingen har en mangel, skal det tidspunktet da risikoen går over på forbrukeren, legges til grunn, selv om mangelen først viser seg senere.

Hvis ikke noe annet bevises, skal en mangel som viser seg innen seks måneder etter risikoens overgang, formodes å ha eksistert ved risikoens overgang. Dette gjelder likevel ikke dersom formodningen er uforenlig med varens eller mangelens art.

Selgeren svarer også for en mangel som oppstår senere, dersom den skyldes kontraktsbrudd fra hans eller hennes side.

 

Fram til nå har laptop batterier gått etter "innen 6mnd etter risikoens overgang", men FTU har satt bransjestandard på at pc batterier skal ha 2 års reklamasjonsrett og pc leverandørene har innrettet seg etter dette.

 

Mens med mobiltelefoner har det ikke blitt gitt noen bransjestandard på batterier, så bransjen forholder seg fortsatt til 6mnd lovverket mot kundene (fastmontert eller løst batteri). Batterier blir sett på som forbruksvare ettersom brukeren kan slite det ned med feilbruk og mange hurtigladinger. Derfor har forhandleren 6mnd bevisbyrde for alle påstander som blir gitt kundene, mens etter 6mnd ligger denne bevisbyrden på kunden (spesielt når det gjelder batteri).

 

Men dette er loven, ikke noe som bransjen dikter opp. Den som måtte komme med at batteri ikke blir slitt ved feilbruk, bør lese bruksanvisningen til det.

 

Oppsummert så er det altså 6mnd "garanti" bevisbyrde for forhandleren. Etterpå må kunden dokumentere korrekt bruk av batteriet iht bruksanvisning. Dette gjelder uansett om batteriet er fast (iPhone) eller Nokia/Sony Ericsson batteri.

Endret av Stinger169
Lenke til kommentar
Med andre ord; tar ikke batteriet lading i det hele tatt har du mulighet for å få godkjent reklamasjonen. Tar batteriet ladning men har begrenset kapasitet, vil du ikke få godkjent reklamasjonssaken.

 

Dette er stort sett korrekt. Det spørs hvor stor begrensning det er på kapasiteten. Dersom batteriet holder 1-15% strøm rett etter 6mnd, vil det kunne reise spørsmål om 2 års reklamasjonsrett (også på mobilbatteri). Reklamasjon mot leverandører pleier å føre fram i slike tilfeller. Men dersom batteriet er nærmere 2 år og holder 10%, vil man kunne si at feilbruk er årsaken til den lave kapasiteten.

 

På pc batteri er 1-15% kapasitet etter 1 1/2 år grunnlag for reklamasjon.

 

Noe man også må ta i betraktning er at telefoner er ofte utsatt for store temperaturendringer, dette spiller en stor rolle for kapasiteten på batteriet.

Endret av Stinger169
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...