Gå til innhold

angrefrist for privatkjøp av båt


Anbefalte innlegg

For 11 uker siden kjøpte jeg en båt og har vært fornøyd med det. Men da jeg kom hjem fra en ukes ferie viste det seg at den har tatt inn store mengder vann. Jeg lurer på om jeg har rett til å forlange å heve kjøpet?

 

Det ble ikke skrevet kontrakt annet enn at den kjøpes i den standen den står.

Grunnen til at den har tatt inn vann er sannsynligvis at en lensepumpe har gått i stå, trass i at den var og alltid har vært i god stand -og selvfølgelig blitt rutinemessig sjekket med få dagers mellomrom.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

kort og godt så blir svaret nei.

 

en brukt båt er akkurat det. brukt... du har også hatt båten i 11 uker. som da er langt over det som kan forventes være en rimelig angrefrist.

 

du kan forsøke å reklamere mot selger under kjøpsloven for å få utbedret feilen... men som du sier du ble gjort klar over at båten ble solgt "som den står" så det kan bli vanskelig.

 

*EDIT* skriveleif

Endret av stich_it
Lenke til kommentar

For kjøp mellom private gjelder kjøpsloven. Kjøpsloven har en egen regel om kjøp "som den står":

 

§ 19. Ting solgt « som den er ». Auksjonssalg.

 

(1) Selv om tingen er solgt « som den er » eller med liknende alminnelig forbehold, foreligger mangel når (a) tingen ikke svarer til opplysninger som selgeren har gitt om tingen, dens egenskaper eller bruk og som kan antas å ha innvirket på kjøpet,

(b) selgeren ved kjøpet har forsømt å gi opplysning om vesentlige forhold ved tingen eller dens bruk som han måtte kjenne til og som kjøperen hadde grunn til å rekne med å få, såframt unnlatelsen kan antas å ha innvirket på kjøpet, eller

© tingen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å rekne med etter kjøpesummens størrelse og forholdene ellers.

 

Etter bokstav A foreligger mangel hvis selger har løyet. Hvis selger har sagt at noe fungerer, og det ikke fungerer allikevel er det en mangel (forutsatt at det kan ha hatt noe å si for kjøpet -- ikke at det har hatt noe å si, men at det kan ha hatt noe å si).

 

Etter bokstav B foreligger mangel hvis selger ikke har gitt opplysninger som han kjente eller måtte kjenne til (grovt uaktsomt å ikke vite om det), og som kan ha hatt noe å si for kjøpet.

 

De to ovenfor oppsummeres gjerne i følgende huskeregel: "Det du vet må du si, og det du sier må være sant".

 

Etter bokstav C, som er en snever unntaksregel, er det mangel hvis det viser seg at tingen er i vesentlig dårligere stand enn man hadde grunn til å regne med. Bestemmelsen må ses i sammenheng med undersøkelsesplikten etter § 20 og § 31, og gir selger et visst ansvar for skjulte feil og mangler.

 

Det er alltid et krav, jf § 21, at mangelen forelå på kjøpstidspunktet. Det virker i utgangspunktet som om dette er noe som har oppstått senere, og en konkret mangelsvurdering blir derfor vanskelig.

 

Heving kan allikevel være et alternativ, etter ulovfestet kontraktsrett. Heving er et meget sterkt virkemiddel, og et grunnvilkår er at den ene part har gjort seg skyldig i vesentlig kontraktsbrudd. Det er ingen holdepunkter i TS' innlegg som tilsier at det er noe vesentlig kontraktsbrudd her.

 

Oppsummering: Uten å vite hva selger har sagt (og ikke sagt), ei heller noe om kjøpesummen, og hva som ble sagt rundt kjøpekontrakten, er det ikke noe vurderingsgrunnlag for en mangelsvurdering.

 

Det er heller ikke noe vurderingsgrunnlag for heving av kjøpekontrakten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...