Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Analyse av Olaf Bulls "Metope"


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette diktet er hentet fra Olaf Bulls diktsamling Metope (1927). Det er et av hans mest kjente dikt.

Det omhandler et kjærlighetsforhold mellom to personer. Temaer som kommer frem i diktet er: kjærlighet, lengsel, nostalgi, melankoli, skjebne og eksistens. Tittelen "Metope" er en metafor på det å forevige noe, da metope er en relieffutsmykning på et gresk tempel. Diktet er av tradisjonell form.

 

Det handler om hvordan noe som er, plutselig kan slutte å være. Det handler om å eksistere i hverandre og fra hverandre. Dikteren skildrer at kjærlighet ikke kan vare for evig.

 

I første strofe kommer det tydelig fram at mannen ønsker å forevige kjærligheten til denne kvinnen gjennom et dikt.

 

I andre strofe og tredje skildrer han hvordan han oppfatter det å være sammen med denne kvinnen, og det er tydelig at han nyter det. Kjærligheten er, for ham, komplett. Han skildrer følelser i flertall, noe som viser at han mener at de to er blitt til en.

 

I fjerde, femte, sjette og syvende strofe skildrer kvinnen livet. Hvordan hun oppfatter tilværelsen, og hvordan hun kommer til å savne det når hun er borte. Dette bringer frem melankolien, for hun tenker på at det som nå er, det skal ikke være. Og at kjærligheten ikke varer evig. Her kommer budskapet i diktet godt frem.

 

I siste strofe kommer det frem at kvinnen nå er død og at mannen føler på nostalgien.

 

Dette diktet er av tradisjonell form. Diktet er delt inn i åtte strofer, med ni versjelinjer i hver strofe. Det er delt inn i tre deler: I første del skildrer dikteren/mannspersonen, deretter skildrer kvinnen (fra 4-7 vers), så skildrer igjen mannspersonen. Det er mye rim og rytme i dette diktet, noe som også er typisk for den tradisjonelle formen.

 

Dette var veldig fort gjort, så beklager at det ikke er mer utdypende. Håper det kan være til hjelp!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...