Gå til innhold

Slemt å overbevise New Age kjerringer (og andre religiøse) at de tar feil?


Anbefalte innlegg

siden jeg ikke visste hva han skulle gjøre før han gjorde det, så utelukker jo det sjansene for placebo.

 

jaja, enlighten me.

 

Placebo er merkelige saker, det er sikkert.

 

Anbefaler Ben Goldacre's "Bad Science" og R Barker Bausells "Snake Oil Science".

Her får du en god innføring i statistikk, design av klinisk testing, hva placeboeffekt er og mye, mye annet på en god og underholdende måte. Som Goldacre sier; etter å ha lest disse kan du mer om klinisk testing, placebo og hvordan en skal tolke rapporter og forskningsresultater på en god måte enn en gjennomsnitts allmennpraktiker.

Du vil også skjønne en god del av det som skjedde med deg, passe motivasjon bare det ikke sant ;)

Endret av Jalla
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Læreren min blir sikkelig deppa hver gang jeg presenterer mitt verdenssyn, i allefall. Hun spør meg spørsmål som hvordan man forklarer for eksempel nær-døden opplevelser, og jeg svarer at det er en reaksjon som noen mennesker opplever i hjernen når den begynner å miste oksygen og at den samme effekten kan oppnås med blant annet Ketamine og G-simulatorer.

 

Hun reagerer med å stå der og se dum ut foran hele klassen. Syns virkelig synd på henne iblant.

 

siden jeg ikke visste hva han skulle gjøre før han gjorde det, så utelukker jo det sjansene for placebo.

 

jaja, enlighten me.

Men du visste han gjorde NOE?

Lenke til kommentar

Slik blir ikke læreren min. Han begynner å stamme, gjentar tidligere argumenter jeg har bygget ned og avslutter med å påstå at jeg ikke klarer å argumentere for livssynet mitt, selv om det er jeg som rolig og forsiktig har snakket og forklart de siste ti minuttene og han som sitter så hardt på bakbeina at de snart knekker.

Lenke til kommentar

Han sier nå faktisk at disse personene vil snakke med han om det, men ikke helt liker resultatet. Det skal være lov til å diskutere med folk som har annerledes syn enn en selv og forklare hvordan man mener de feiler.

 

Det Jehovas Vitner gjør er å prakke synet sitt på andre. Jeg tviler på at Isaach her operer på den måten, da han sier at det er i gjensidige diskusjoner.

 

Og hvis det var et svar til meg, så prakker ikke jeg synet mitt på andre, det skal ikke innføres sensur i klassedebatter fordi læreren er kristen og ikke kan få livssynet sitt utfordret. Selv om jeg ytterst sjelden gjør det, og bare når det er veldig åpen debatt. For det går hardt utover karakterene mine.

Endret av Mirzá_Rezá_Kirmán
Lenke til kommentar
Hva skjedde med respekten ovenfor andre folk og deres tro?

Jeg vil si at måten du gjør det på ikke akkurat er noe bedre enn ekstreme religiøse folk som prakker sitt livssyn på andre.

 

Hvorfor i all verden skal du prakke ditt syn på andre?

 

Fordi deres syn kan og er skadelige for dem selv og andre.

Lenke til kommentar
Absolutt E-Ton, en kikk på What's The Harm bør være en vekker for de som hevder at det ikke gjør noe at folk tror på krystallhealing, engleskoler, kiropraktikk, akupunktur, homøopati, naturopati og annet humbug.

skal titte på nettsiden senere

 

har man ikke bevist at akupunktur funker ganske bra da?

Akupunktur har vist seg å ha en viss effekt på smerte, men man får så og si samme effekten med placebonåler. Altså er det antakeligvis en kombinasjon av placebo og det at akupunktursesjonen er avslappende. Ikke er effekten så voldsomt stor heller, smertestillende gir samme eller bedre effekt. Utover det så er akupunktur virkningsløst.

 

For å nyansere litt så kan jeg også si at det finnes endel undersøkelser som tyder på at akupunktur har større effekt, bl.a. var det en doktorgradsoppgave ved UiO i fjor som viste at akupunktur fungerte bra på barselssmerter.

Lenke til kommentar
Fordi deres syn kan og er skadelige for dem selv og andre.

 

Hvis det er snakk om å få en ekstremt religiøs fanatiker til å unngå å kjøre en selvmordsbomb execution style blant sivile, så for all del, men ved helt vanlig fredelige folk med sin private tro ser jeg ikke poenget i å "overbevise" de om at de tar "feil".

 

La nå folk tro hva de vil uten å måtte risikere at folk skal prakke på de sitt livssyn som de mest sannsynlig driter hardt i.

Lenke til kommentar

Viss de tror det er greit å gi sin kreft syke unge skummet melk for at det skal bli friskt i stede for ekte medisin så skader de andre, viss de spiser tørkete blader i stede for å ta antibiotka skader de seg selv, dette er folk må rettes på, det er ikke bare snakk om selvmords bombere, det er utrolig mange folk med rare ideer i hode som må rettes på før de gjør noe som skader seg selv eller andre

Lenke til kommentar

Selvsagt, dette er jo hårreisende holdninger. Men for meg virket denne tråden i mer retning av at tro i henhold til feks Jesus og Gud, at det var dette som var helt på trynet. Men om det er snakk om holdninger (i forbindelse med religion) som går utover andre, er vi selvfølgelig enige, og dette bør selvfølgelig tas tak i.

 

Men å overkjøre en stakkars kristen som ikke gjør en flue fortred blir bare for dumt.

Lenke til kommentar

Ikke om han bevisst går inn i en diskusjon om sitt livssyn med deg. Hva er denne ideen om at religiøse skal skjermes for skarpe argument? De må da høste det de sår, enten det er sure eller søte epler. Vil de ikke bli overkjørt, så ikke stå midt i veien. Sitt hjemme med likesinnede istedenfor.

Lenke til kommentar

Skulle gjerne likt å sett samtalene du har hatt med folk og "knust" deres livsyn. Om de ikke tror hardere på det enn at en hvilken som helst tulling kan komme å si imot dem så tror de virkelig ikke hardt nok på det.

 

Selv så liker jeg tanken bak "law of attraction" og jeg skulle gjerne likt å sett hva du har å si som liksom skal få meg til å slutte å tro på det.

 

Ellers så kan jeg nevne at jeg aldri har vært en troende person(før jeg leste om "law of attraction") og at jeg selv har funnet mye glede i å diskutere med, å prøve å motbevise troende. Men jeg ser absolutt fordelene med å tro på noe. Det er greit å ha noe å støtte seg til. Jeg klarer bare ikke å tro på at det finnes en mann i skyene som styrer livet mitt. Da har jeg mer tro på at kun jeg setter mine egne begrensninger, og at jeg skaper min egen virkelighet gjennom tankene mine. Høres kanskje far-fetched ut, men jeg finner iallefall livet litt lettere å håndtere som agnostiker i forhold til mitt tidligere liv som atheist :)

Lenke til kommentar

"Loven om tiltrekning" er så tåpelig at enhver som tenker over det må forstå at det bare er tull og vas. Tror du at hjernen din sender ut "negativ" og "positiv" energi som påvirker virkeligheten? Tror du at fattige er fattige fordi de tenker negativt? Tror du at folk som blir drept i bilulykker blir det fordi de ikke var positive nok?

 

Det er selvsagt noe i at om du smiler til verden så smiler verden til deg, men å gå derifra til at tankene dine påvirker kosmos og følgelig at positive tanker fører til at rikdom og lykke vil komme drivende på ei fjøl er både banalt og farlig.

 

Dette er en idé amerikanske svindlere har kommet opp med, godt hjulpet av Oprah som hyller enhver form for alternativ livsveiledning, uansett hvor sprøtt og galt det er.

Lenke til kommentar
Skulle gjerne likt å sett samtalene du har hatt med folk og "knust" deres livsyn. Om de ikke tror hardere på det enn at en hvilken som helst tulling kan komme å si imot dem så tror de virkelig ikke hardt nok på det.

kan vel si at jeg bruker den sokratiske metoden; jeg prøver på en måte å få dem til å overbevise seg selv ved å peke ut feil, motsetninger og stille spørsmål ved sine egne oppfatninger og argumenter - samtidig som jeg presenterer andre mulige forklaringer og synsvinkler.

 

Selv så liker jeg tanken bak "law of attraction" og jeg skulle gjerne likt å sett hva du har å si som liksom skal få meg til å slutte å tro på det.

skal jeg være helt ærlig så trodde jeg at law of attraction var et reelt fenomen før jeg også :) det var fordi jeg trodde teorien hadde et vitenskapelig grunnlag i kvantefysikken, hvilket det egentlig ikke har. disse som bruker the double slit experiment som bevis på at vi mennesker påvirker virkeligheten ved observere, har feiltolket eksperimentet. det er våre målingsinstrumenter som påvirker fenomenet - ikke vi. det finnes nok ingen kvantefysikere nå til dags som støtter the law of attraction, bortsett fra han gærne "vitenskapsmannen" i the secret filmen da.

 

så har du selvfølgelig alle menneskene som hevder at law of attraction har hjulpet dem. vel, for det første så er vi mennesker ufattelig flinke til å lure oss selv. vår hjerne tar inn MASSIVT mye informasjon på en gang, og det er altfor mye til at vi kan håndtere alt på ett bevisst plan. derfor har vi diverse filtre i underbevisstheten som skiller ut hva som er nyttig unyttig. det som er nyttig, får trenge gjennom til overbevisstheten. når man f.eks går rundt og tenker "jeg vil skaffe meg en jobb som bla bla bla", så kommer underbevisstheten til å justere filtrene til å plukke opp essensiell informasjon angående dette; som et resultat ser man plutselig muligheter som ikke var der før. nye dører åpner seg der det før kun var lukkede, og voila, man tror universet har "lyttet" til dine ønsker. men det var kun du som var ansvarlig ;)

 

dessuten så teller man som regel ikke intensjoner som failer... man legger mer merke til vellykkede forsøk enn

mislykkede.

 

positiv tenkning kan en komme langt med. man påvirker verden gjennom handlingene sine, ikke gjennom tankene... hvertfall ikke direkte; handlingene påvirkes i stor grad av tankene, så det å endre sine tankevaner og tankemønstre kan være til stor hjelp for noen.

Lenke til kommentar
Jeg ser at noen tror at de har knekt "ut-av-kroppen"-teorien. Forklar meg da hvorfor det finnes folk som kan beskrive objekter i rommet de lå i, gjerne objekter som ble endret i løpet av tiden de var der.

i forbindelse med nær døden opplelver o.l. eller i testede omgivelser med kredible vitner og bevis?

Lenke til kommentar
"Loven om tiltrekning" er så tåpelig at enhver som tenker over det må forstå at det bare er tull og vas. Tror du at hjernen din sender ut "negativ" og "positiv" energi som påvirker virkeligheten? Tror du at fattige er fattige fordi de tenker negativt? Tror du at folk som blir drept i bilulykker blir det fordi de ikke var positive nok?

 

Det er selvsagt noe i at om du smiler til verden så smiler verden til deg, men å gå derifra til at tankene dine påvirker kosmos og følgelig at positive tanker fører til at rikdom og lykke vil komme drivende på ei fjøl er både banalt og farlig.

 

Dette er en idé amerikanske svindlere har kommet opp med, godt hjulpet av Oprah som hyller enhver form for alternativ livsveiledning, uansett hvor sprøtt og galt det er.

 

Sorry, men ja, jeg tror folk pådrar seg alt negativt ved at de går rundt å tenker på det. Om det har noen rot i kvantefysikk kunne jeg ikke brydd meg mindre om, og jeg må si at filmen/boken drar hele konseptet alt for langt. Men det er FAKTA at tenker man positivt på livet så vil man lykkes mye mer enn om man går rundt å tenker negativt. Fokuserer man nok på det man vil SÅ VIL DET KOMME, du gir mer innstats og fokuserer mer på målet.

 

@isaac elric, Hmm... fungerer sikkert på noen det. Og jeg tviler ikke på at det er en viss sannhet i det du sier, men konseptet bak the law of attraction er såpass bra at man iallefall ikke har noe å tape med å tro på det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...