Gå til innhold

Lov til å ha ape i norge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvorfor skulle man ønske å holde dyr som jeg i enkelte tilfeller tror har mer intelligens enn enkelte mennesker - i fangenskap? Du har NULL mulighet til å gi dyret den fysiske og psykiske stimulans det trenger for å leve et sunt og normalt liv. Folk klarer knapt å gi papegøyer dette, de reduserer dyrene til vuggende depressive individer som spiser fjæra av seg i desperate forsøk på å finne på noe å gjøre.

 

Aper og alle andre ville dyr fortjener å leve der de skal leve. Det være regnskoger i Sør-Amerika eller Sør Øst Asia, eller savannene i Afrika.

 

Og nei, takk gud for at Norge er så oppegående at vi ikke har lov til å ha ville dyr i fangenskap.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-77do0b
DAGENS SITUASJON

I dag er det i utgangspunktet forbudt å importere eksotiske dyr til Norge. Forbudet fremkommer av dyrevernloven §30, nr. 6, og er nærmere spesifisert i forskrift. Forskriften fastslår at eksotiske pattedyr, krypdyr, padder, salamander og frosk er ulovlige å innføre og holde i Norge. Fugl er det altså lov å ha. Dyr som kanin og marsvin er ikke hjemmehørende i vårt land, og skulle logisk nok derfor egentlig vært ulovlige. Av tradisjonshensyn antas likevel i praksis at disse er lovlige. Bakgrunnen for dagens strenge regler er dels smittehensyn, dels dyrevernhensyn. Merk allikevel at det er mulig å få dispensasjon fra reglene, f.eks. hvis en er allergisk mot hund eller katt. Dispensasjonsadgangen praktiseres svært liberalt, noe DN ikke er fornøyd med.

 

ENDRINGER

Mye tyder på at reglene for import av dyr nå mykes opp på alle områder: det er allerede blitt vesentlig enklere å ta med seg katt og hund fra EU til Norge, det eneste som behøves er en vanlig veterinærattest og vaksine. Nå foreligger forslag til ny forskrift for hold og innførsel av eksotiske dyr. Bakgrunnen er at Sverige har åpnet grensene for eksotiske dyr, og smuglermarkedet blomstrer på grensen. Forslaget som foreligger vil tillate import og hold av krypdyr og amfibier og en del pattedyr. Aper, rovdyr og "farlige" dyr skal fremdeles være forbudt. Dyrebeskyttelsen Norge har kommentert og kritisert forslaget til nye forskrifter. Av dyrevernhensyn mener vi det fremdeles bør være forbudt å holde eksotiske dyr i Norge. Det er ingen god løsning å gi etter for utviklingen i kriminelle miljøer. Vår kritikk refererer seg til en rekke forskjellige forhold, og i det følgende nevnes kun de viktigste.

 

HOLD

Forslaget spesifiserer ikke nærmere hva som menes med "farlige dyr", og dette er foruroligende. Spørsmålet er om "farlig" refererer seg til farlighetsgrad i forhold til mennesker, i forhold til andre dyr, generelt eller bare i gitte situasjoner (som i fangenskap). Det er også uklart om begrepet refererer seg til dyret slik det er naturlig, eller om det viser til dyr som er manipulert av mennesker. En giftslange med utopererte tenner er f.eks. ikke farlig, men er den likevel forbudt og importere?

 

Eksotiske dyr har spesielle krav til temperatur, luftfuktighet, fôr og plass som vanskelig kan tilfredsstilles i fangenskap innendørs. Spesifiserte krav til hold av eksotiske dyr er heller ikke kommet med i forslag til nye forskrifter. Dette er betenkelig, men det er mulig at det kan innarbeides krav som er så strenge at dyreholdet i praksis begrenses. Imidlertid vil slike regler bli svært vanskelige å håndheve i private hjem. Kompetent kontrollinstans er dyrevernnemndene, som allerede sliter med lav kompetanse, mangelfulle sanksjonsmuligheter og for få folk.

 

Kompetanseproblemet er en annen grunn til at DN går mot en oppmykning av dagens regler. I dag ser vi at mangelfull og utilstrekkelig kunnskap om våre vanlige kjæledyr er en trussel mot dyrevelferden. Folk tror at en kanin kan være lykkelig når den sitter innesperret i bur hele livet uten sosial kontakt, at katten klarer seg på egen hånd. Hvordan skal de da forstå behovene til en fremmed dyreart som de aldri har hatt kontakt med før de får ett i sin egen stue? Er det sannsynlig at en gjennomsnittlig dyreeier vil ta seg tid til å studere litteratur for å lære om dyrets behov?

 

Kompetanseproblemene melder seg også for dyrevernnemndene og for praktiserende veterinærer, som aldri har støtt på eksotiske dyr tidligere hverken i løpet av studiet eller i praksis. Et spesielt problem som melder seg ved slangehold, er slangens naturlige behov for levende føde. De aller fleste slanger nekter å ta til seg død mat. Enkelte individer kan vennes til å akseptere døde dyr som mat, men ikke alle. Da har man valget: skal man tvangsfôre slangen med død mat, eller servere den levende smådyr? begge deler er forbudt etter dyrevernloven. Tvangsfôring er åpenbart ubehagelig for slangen. På den annen side er det også grusomt for dyr som kattunger, rotter og små kaniner å bli spist levende. Slangen tar seg tid med måltidet, så i tillegg til de fysiske smertene opplever byttedyrene stor angst.

 

Dyrebeskyttelsen har det siste året fått meldinger om at slangeeiere, som holder slanger ulovlig her til lands, i det siste har gått over til å mate slangene med kattunger i stedet for dyr som må kjøpes i dyrebutikk. Årsaken er at dyrebutikkene fattet mistanke når slangeeiere kom og bad om flere mus, men ikke trengte noe bur å ha dem i. Enkelte dyrebutikker selger likevel de hjelpeløse byttedyra, men noen nektet. Oppfordringen til dem som har kattunger å gi bort, er derfor: sjekk navn og adresse på den som får katten din. Gi aldri bort flere kattunger til samme person. Skriv kontrakt der du betinger deg rett til å besøke katten i dens nye hjem, og rett til å ta katten tilbake med umiddelbar virkning dersom mottager av katten senere hindrer slikt hjemmebesøk.

 

INNFØRSEL

Innførselen av dyrene er et problem i seg selv. Langvarige transporter er en enorm påkjenning for dyrene. Undersøkelser fra Interpol viser at laster med eksotiske dyr ofte skjuler smuglergods. Hvilken toller har lyst til å stikke hånden ned mellom giftslangene for å sjekke om det ligger narkotika i bunnen av reisekassen? Laster med eksotiske dyr kan også skjule innførsel av utrydningstruede dyrearter. En del eksotiske dyr, særlig slanger og fugler, er svært like artene i mellom. Selv ikke en ekspert vil alltid være sikker på identifiseringen. Smuglere kan dermed fortolle dyrene som en lovlig art, mens de egentlig tilhører en sjelden og ulovlig innført art.

 

Eksempler fra utlandet viser at dette slett ikke er så uvanlig som en skulle tro. Bildet kompletteres av kunnskapen om at smugling av utrydningstruede dyr er verdens største smuglermarked nest etter narkotika. Også lovlig innførte dyr kan ha blitt fanget inn fra frihet. Dette er i praksis umulig å kontrollere. Forfalskede identifikasjonspapirer er det ingen heksekunst å skaffe seg i korrupte regimer der veterinærmyndighetenes yrkesmoral ikke er direkte sammenlignbar med det vi er vant til... Forslaget til ny forskrift legger opp til identifikasjonsmerking av dyr, særlig med mikrochips. På krypdyr med skjell er det umulig å merke på denne måten uten å skade dyret. Undersøkelser fra England, der import og hold av eksotiske dyr har vært lovlig i lengre tid, viser at den generelle interessen for eksotiske dyr steg i befolkningen etter at importreglene ble liberalisert. Den faktiske kriminaliteten ble altså ikke redusert.

Dyrebeskyttelsen Norge

Endret av Slettet-77do0b
Lenke til kommentar
fetteren til moren min hadde ape før. den var helsikes sterk. den kunne klemme pusten ut av deg når den var stresset eller redd.

 

 

Aper (sjimpanser ihvertfall) har ekstremt sterke muskler i forhold til mennesker. Sjimpansers muskelfibre er mye mer kompakte enn menneskers, de kan være opptil 6 ganger sterkere enn et gjennomsnittlig menneske.

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...