Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Spm om soting


Gjest medlem-98070

Anbefalte innlegg

Gjest medlem-98070

Har hørt en million ganger at det bare er lov å sote bak B-stolpen, så slapp av, jeg skal ikke spørre om det.

 

Jeg vil sote bare bakruta, og få det til å bli så proft som mulig.

 

1. Hvordan oppgis graden av soting, er det vanlig å operere med %?

 

2. Hvor mye soting er lovlig på bakruta? Finnes det en grense? Jeg har hørt at du må kunne se f.eks blålys gjennom bakruta, men om jeg soter ruta maksimalt bak, hvordan lar dette seg gjøre?

 

3. Hvor mye soting anbefaler dere? Skal være så svart som mulig, men jeg vil kunne se gjennom ruta uten problemer. Etter hvert vil jeg også sote bakrutene på siden i tilsvarende mengde.

 

4. Når du går til et verksted/glassmester og ber de om å gjøre det, hvordan gjør de det? Bruker de film? Finnes det andre måter å gjøre det på?

 

5. Hvis jeg kjøper film på f.eks Torshov og gjør det selv, er det umulig å få det fint, slik at det holder over lang tid også? Det er en fin bil, så jeg vil ikke ødelegge med å montere noe som blir jalla. Har sett mange "verdenskart" før og det er jo ikke akkurat fint.

 

Det er en svart bmw 5, så tenker at soting er et must, men trenger tips til å få dette til best mulig, og hvor mye jeg må regne med å legge ut i første omgang (bare for bakruta).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hvis du vil ha det fint og ikke har særlig med erfaring fra før ville jeg hørt med noen firmaer rundt der du bor etter pris, bakrute er ikke enkelt å få til pent da den er veldig buet. jeg har selv 25% soting eller noe sånn, og det er ypperlig i solskinn, men vanskelig å se ut gjennom når det er mørkt.

Lenke til kommentar

Vet ikke hvordan prosentforholdene er her på Glasservice i Alta, men de har i hvert fall tre nivåer. Jeg har nivå #2 rundt hele bilen - inkl. rutene foran (minus frontrute, seff).

Det eneste som er irriterende med å ha ei veldig mørk bakrute, er at det blir litt sketchy å rygge i mørke partier på vinteren. Ellers er jeg blitt fullstendig avhengig av å ha nedtonede ruter. Som å alltid ha lyse solbriller på seg. Knall ;-)

Bakruta di skal nok være bra kållsvart for at det skal få noen konsekvenser mht. politi og kontroll.

 

Edit:

Kan jo legge til at å sote rutene er en liten kunst.

Jeg har gjort det sjøl (ved hjelp av en kompis som har peil) å det ble ganske bra. Vi tok av alle rutene før vi la på filmen, noe som gjør jobben lettere. Det gjør de forresten også på Glasservice her i bygda.

Jeg kjøpte solfilm med sortskjær. Altså ingen fargeskjær. Det styggeste jeg vet er solfilm med blåskjær som man får på enkelte bensinstasjoner.

DSC00020.jpg

Slik ble resultatet på min bil.

Endret av kenzuke
Lenke til kommentar

Jeg proffsota alle 7 rutene mine på Audien på Hamar, de tok 5050,-

Et annet firma der skulle ha 9200,- for 7 ruter.

 

Har rundt 20% gjennomsyn utenfra på den, veldig fint og behagelig. Ser det jeg trenger og ser nesten like mye i mørket. Avhenger mye på hvilken kvalitet det er på solfilmen.

 

 

Mekonomen sin veldig mørke solfilm, ser man ikke mye igjennom i mørket, har det på Volvoen :p

Endret av Espein
Lenke til kommentar
Gjest medlem-98070

kenzuke: det ble fett!

 

Jeg har hørt at all form for film på rutene foran er ulovlig, pga det skal være mulig å knuse rute under vann elns.

 

Kjøretøyforskriften §31.1.3

 

3. Vindu skal være tilstrekkelig solid og godt gjennomsiktig fra begge sider. Det må være slik utført at gjenstander som sees gjennom det ikke blir forvrengt. Det samme gjelder for vindskjerm som fører skal se gjennom.

Som solfilter godtas svakt farget glass som ikke gir større reduksjon av lysgjennomslipp enn angitt i den amerikanske standarden ASA Z-26.1 - 1966, July 15 1966. Andre former for solfilter som f.eks. påsprøytet eller påklebet film tillates ikke på noen del av vinduene som fører skal ha sikt gjennom (frontvindu og sidevinduer foran). Utrykningskjøretøys blå lys skal i alle tilfelle kunne ses gjennom bakvindu i motorvogn hvor innvendig speil kreves.

Kanter som fører eller passasjerer kan komme i kontakt med skal være slik utført eller beskyttet at unødig fare unngås.

 

._.

 

Er så utorlig driti ut å bruke flere tusen på soting, og så blir jeg stoppet og må fjerne det, eller blir tatt på EU-kontroll. Så må være sikker på at det er lov! av det jeg har hørt så er eneste alternativ å bytte rutene foran til ferdigsota, slik at sotinga er inni glasset på en måte.

 

Vil ha maks soting bak, men er et vanskelig valg å ta... det er helt klart kulest å se en bil som er helt svart i rutene, men kan ikke forestille meg at det er no digg å ikke kunne se gjennom rutene :S

Lenke til kommentar

For oss som har litt eldre bil er det jo lettvint å bare reise på høggern å kjøpe et par ekstra sideruter forran som en kan bytte til hvis en blir stoppa i kontroll. men har du ny bil kan det bli litt værre ja. Da ville jeg hvertfall tatt lett soting da de ofte ikke er så pirkete på det, men jeg synes det blir litt styggt med forskjellig soting på fram og bakre siderute..

Lenke til kommentar

Tro meg, jeg vet alt om hva som lov å ikke når det kommer til soting av sideruter framme. Jeg har faktisk gått så langt som å sende en skriftlig søknad til vegvesenet om få få dette godkjent pga overfølsomhet for skarpt sollys.

Jeg fikk en bunke med papirer i retur, men i korte trekk så stod det;

"Det er ikke lov fordi øynene bruker for lang tid på å fouksere mellom skarpt lys fra frontrute å mørkt lys fra sideruter. Bruk solbriller med skylapper"

Det jeg har gjort, er å skaffe meg en legeattest på dette, hvor det står at legen anbefaler på det sterkeste at jeg bør få ha tonede ruter - også foran - det funka fint sist jeg ble stoppa i kontroll for om lag 6 uker sia. Ble først informert om at jeg kom til å få et forelegg for ulovlig sotede ruter, og at filmen måtte skrapes av på stedet. Så viste jeg attesten som ligger ved vognkortet, å da ble alt annulert å jeg fikk kjøre videre. :-) This is not BS.

Lenke til kommentar
For oss som har litt eldre bil er det jo lettvint å bare reise på høggern å kjøpe et par ekstra sideruter forran som en kan bytte til hvis en blir stoppa i kontroll. men har du ny bil kan det bli litt værre ja. Da ville jeg hvertfall tatt lett soting da de ofte ikke er så pirkete på det, men jeg synes det blir litt styggt med forskjellig soting på fram og bakre siderute..

Fungerer sikkert fint første gangen man blir stoppet, men blir man stoppet på nytt med sota vinduer foran vanker det nok en anmeldelse. Uansett kjipt å bruke flere tusen på noe som ikke er lov og som man risikerer å fjerne i en kontroll.

 

Forresten, hvilke biler er det som det er påbudt med innvendig speil, slik at man må ha sikt ut bakruta? Er et bare personbiler (klasse B)? Flere varebiler (klasse B) kommer jo uten bakruter eller kjører rundt med (delvis) heldekt reklame på disse.

Lenke til kommentar

Jepp.. derfor jeg faktisk gikk så langt som å skaffe meg den erklæringen. Har utrolig nok opplevd å bli -annmeldt- av aspiranter fordi jeg hadde en liten banner helt øverst i frontruta. Denne banneren har ca halvparten av høyden som solpanelene har, så den forstyrret ikke sikten på noen måte.

Du kan altså havne i all slags klammeri bare du har rette bilen.

Når jeg kjører BMW'en min blir jeg stoppa hele tiden. Sist jeg ble stoppa i "rutinekontroll" kom purken ryggende opp til huset mitt og parkerte meg inne for å så komme å lyse meg i trynet med ei lommelykt. Å nei - jeg har aldri vært i klammeri med politi tidligere eller noe lignende, så de har ingen annen grunn en selve bilen. Saker som dette skjer ofte.

Kjører jeg bilen til fruen (corolla) blir jeg aldri stoppa. Aldri.

 

Har en kompis som måtte skrape av solfilmen i kontroll. 2 uker senere ble han stoppa på nytt av samme betjenten. Da hadde han lagt på ny film. Han ble ikke annmeldt, men han fikk BRA med kjeft å en rund bot.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-98070

lol, kenzuke. Tror ikke jeg skal ty til sånne drastiske midler bare for soting foran :p men fett er det...

 

Så jeg må nok satse på å finne ferdigsota ruta jeg kan bytte inn, og så nøye meg med mørkere soting bak! Synes egentlig det ser så ille ut med mørkere soting bak enn foran, da er det i det minste lovlig...

Lenke til kommentar

For å få det beste resultatet er det nok bets å levere bilen inn til noen som kan det. Men samtidig skader det ikke å prøve selv. Blir det dårlig er det jo bare til å rive av igjen.

 

Ellers synes jeg soting er et must på biler! blir så mye penere, men man lider for skjønnheten i mørket. Er utrolig hvor mye utsyn man mister når mørket faller på.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-98070

Jeg har bestemt meg for at jeg går for å prøve selv i første omgang... det er såpass ekstrem prisforskjell at jeg synes jeg bør gi det en sjanse, føler at det er en mindre risiko da om jeg blir stoppet og må fjerne det.

 

Men er det så greit og bare fjerne det etterpå, blir det ikke bare helt jævlig klissete og skittent på ruta? Jeg hadde noen store klistremerker på en eldre bil før, og etter å ha fjernet de ble det aldri som før igjen... alltid klissete og all dritten samlet seg der, fikk ikke av med høyttrykkspyler en gang.

 

btw, noen som har tips/linker til å sote selv?

Lenke til kommentar

Om du må fjerne det, så blir det helt jævlig etterpå, og du må belage deg på i hvert fall 40min med pussemidler og bannskap. Dessuten er noen solfilmer slik at de løsniner i biter, slik at du kan belage deg på 40min til for bare å plukke av de småe flakene.

Når jeg la på solfilm, så brukte vi en renvasket vindusvisker til å gni utover med, slik at man ikke fikk bobler. Bare google det, så finner du sikkert en fin guide.

 

lol, kenzuke. Tror ikke jeg skal ty til sånne drastiske midler bare for soting foran tongue.gif men fett er det...

He he, jeg gjorde jo ikke det bare for å ha lov til å ha solfilm fordi jeg synes det gjør bilen penere. Jeg hadde en periode hvor jeg plagdes med hodepine pga sollyset.

Endret av kenzuke
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...