Gå til innhold

Langkjøring vs Intervaller


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er et omdiskutert tema blandt kondisjons-utøvere, og det kommer helt an på hvilken målsetning du har med treningen. "Langkjøringen" som du har er ikke lang nok til å være med i det jeg vil kalle langkjøring, som bør være opp mot og over 90-120 minutter. Da får man en rolig tur og blir veldig god til å følge dette tempoet over lenger tid, uansett om det er konkurranse eller trening. Musklene vil bli seige og holde lenge, men man vil være sjangelaus om man kommer ut i en spurt og skal prøve å følge.

 

Dette er hva vi kom frem til da vi diskuterte dette innad i skigruppen vår:

Overraskende for mange er det at det blir hevdet fra kompetent hold, at man kan nå svært langt kun med rolig trening. Altså, ikke intervalltreining i det hele tatt! Rolig jogg, nesten i subbe-tempo, én time og tre kvarter fem ganger i uken kan føre deg til høyt fysisk nivå.

 

Fordeler ved rolig trenining:

Lite skader, effektivt (treningen starter rett utenfor døra hjemme), avslappende, meditativt.

 

Ulemper ved rolig trening:

Mulighet for overbelasting(flere skritt og lengre turer), det tar lang tid(!), man får kun ett tempo i beina/kroppen og blir dermed treig(problemer med å henge på i spurter/rykk), produserer færre endorfiner som roer ned kroppen etter treningen(mindre grad av lykkerus)

 

edit: Vi fant altså ikke noe klart svar, annet enn at intervalltrening er nødvendig for hurtigheten i kroppen (som jo sier seg selv) Hadde jeg vært deg ville ikke kuttet ut intervalløktene helt, uansett om du trener for å ha det gøy, bli mindre rundt midjen eller konkurranser. Det deilig å ha den hastigheten og farten i kroppen som disse øktene gir deg, men du trenger ikke ta to stk i uken hver eneste uke!

 

PS: Her er det snakk om trening for å yte bedre i konkurranser og ikke forbrenne fett/slanke seg!

Endret av zeltex
Lenke til kommentar
Jeg sverger selv til intervaller, synes det er vanvittig kjedelig å løpe i "subbetempo" i en time. Mye deiligere å komme hjem etter 30 min intervaller og kjenne at man er helt død i kroppen :)

 

Enig!!

 

Forøvrig så pleier jeg å løpe intervaller aleine 2 ganger i uken, og med fotballaget 2 ganger i uken.

Lenke til kommentar

4 økter med intervall i uka? Det vil ikke kroppen klare lenge! (Kommer så klart an på hva slags intervaller det er snakk om) 2 økter er anbefalt maks. Er man på høyt nivå, kan man ta 3 de ukene en har harde uker! (Som det heldigvis bare er noen få uker i året)

Lenke til kommentar

Har ikkje trent noko anna enn styrke på ei stund, men brukte å kjøre 4x4 tre dagar i veka, kan ikkje sei at det medførte nokon problem for meg.

Alt over 20min der du holder eit jevnt tempo vil eg kalle langkøyring, men skal du få noko større utbytte treningsmessig må du opp i 1-2 timar.

 

Er du fotballspelar foreslår eg langkøyring på 90min (ein fotballkamp) ein gong i veka + to dagar med 4x4.

På den måten blir du seig nok til å holde ut i lengre periodar samtdidg som du har det du treng for spurten mot mål.

 

Mykje meir info om temaet på http://treningsforum.no/

Lenke til kommentar
4 økter med intervall i uka? Det vil ikke kroppen klare lenge! (Kommer så klart an på hva slags intervaller det er snakk om) 2 økter er anbefalt maks. Er man på høyt nivå, kan man ta 3 de ukene en har harde uker! (Som det heldigvis bare er noen få uker i året)

 

Når jeg løper aleine så kjører jeg nesten alltid 4x4. Med fotballaget så varierer løpinga veldig. Har nye løpsøvelser hver gang nesten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...