Gå til innhold

Hva er lykke?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For meg er vel lykke tett linka til "arbeid".

Dvs. utført arbeide så man er ajour.

Sitte dønn still med nytrakta kaffe, en rullings, høre på Bach-kantater eller Vivaldi og samtidig vite at man ikke forsømmer noe.

Sikkert forferdelig gammeldags betraktning, men for meg er det lykke.

Lenke til kommentar
Det er meget individuelt hvilke aktiviteter mennesker velger å føle lykke som følge av. Men generelt er "lykke" noe som oppstår når kjemiske stoffer frigjøres i hjernen. (De samme stoffene finnes i narkotika.)

 

LeD

Jada...

Og feks appelsiner og piller med c-vitaminer gjør samme nytten.

Been there, done that. Funker ikke akkurat sånn kanskje!?

 

Om du virkelig har det slik at du velger hvilke aktiviteter du får en lykkefølelse av går du etter min mening glipp av ganske mye.

 

Men det er selvfølgelig mulig innlegget ditt var en flipp...

Lenke til kommentar
Men generelt er "lykke" noe som oppstår når kjemiske stoffer frigjøres i hjernen. (De samme stoffene finnes i narkotika.)

Stemmer ikke det da? Og er det ikke sånn at hjernen blir mer og mer "imun" mot de stoffene, slik at du trenger "større doser" for å bli like lykkelig som mindre greide før. Det betyr jo at gamlinger som er virkelig sure og fæle har hatt en god oppvekst. :wink:

Lenke til kommentar

Og feks appelsiner og piller med c-vitaminer gjør samme nytten.  

 

Nei. Disse produktene inneholder ingen slike stoffer.

 

Om du virkelig har det slik at du velger hvilke aktiviteter du får en lykkefølelse av går du etter min mening glipp av ganske mye.

 

I stor grad gjør man jo det, men kanskje ikke så direkte som du tolket det? Dersom du f.eks. blir lykkelig av at favorittlaget ditt vinner en fotballkamp, er det jo fordi du valgt å bruke mye tid på denne interessen. Blir du lykkelig av å lykkes i et arbeid, er det fordi du har valgt å bruke mye tid på dette arbeidet.

 

Det er programmert inn i hjernen din hva du skal bli lykkelig av. Lykkefølelsen er en "belønning" som hjernen gir til seg selv. Ved å velge hva som skal være viktig i livet ditt, velger du hva som skal gi deg lykkefølelse.

 

En god del programvare følger med ved fødselen. Å søke kontakt med sunne og fruktbare individer av det motsatte kjønn med tanke på reproduksjon, oppfatter hjernen til de aller fleste som ønsket adferd som skal belønnes. Men man kan velge å ikke føle lykke av dette, f.eks. ved å programmere inn i hjernen sin at "gud synes at se.x er synd."

 

Man velger selvsagt ikke i øyeblikket at "denne aktiviteten skal jeg føle lykke av", men valg man foretar på litt lengre sikt er med på å programmere inn i hjernen hvilke aktiviteter som skal belønnes med lykke. Disse valgene er ikke nødvendigvis bevisste heller.

 

LeD

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...