Gå til innhold

Pentax diskusjonstråd: Tråden for digitale Pentaxianere.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 5 uker senere...

Hei!

 

Jeg trenger en anbefaling og etter å ha lest list i denne tråden er jeg antagelig på rett plass.

Mitt oppsett er en K20D med et kit-objektiv 18-55 mm og en Tamron 70-300 mm som "fulgte" med på kjøpet.

Fotografering har tatt seg opp i det siste og jeg er litt i villrede hva jeg skal gjøre. Tidvis får jeg bra bilder med det utstyret jeg har men generelt er jeg ikke helt fornøyd.

 

Skal jeg bytte ut min "gamle" K20D eller skal jeg kjøpe nye objektiver? Jeg fotograferer mye rart men allerhelst natur og ikke minst fugler. Jeg ser for meg en zoom fra 18-135 mm eller noe deromkring og et zoomobjektiv til 300 mm eller en fast tele på 300 mm. Alt skal sjølsagt være så lyssterkt og skarpt som mulig, men samtidig til en "fornuftig" pris. Tenker meg og en 2xTC.

Har du noen betraktniger/anbefalinger? Hvor bør jeg handle?

Hvis noen er interessert er jeg på Flickr.

Har kjøpt meg en Canon SX50 som benyttes mye for fuglebilder.

 

Tom

Lenke til kommentar

Hva gjør at du er misfornøyd? Dårlig følgefokus, treg fokus osv? selv oppgraderte jeg fra K20d til K-5 II i fjor høst og opplevde en veldig forbedring. Oppgraderer du til K-3 ser jeg for meg du vil merke veldig stor forskjell. Når det er sagt var jeg veldig fornøyd med min K20d. Det var egentlig et ganske bra kamera men nå har jo tiden tatt det igjen.

Jeg har aldri kjøpt kit-objektiv selv men såvidt jeg har skjønt er de ikke top notch.

Lenke til kommentar

Nå skal jeg ikke undervurdere at det kan være fotografen det er noe feil med, men jeg synes ikke jeg oppnår den skarpheten jeg opplever andre får til med sine bilder. Tamron-zoomen er ikke spesielt lyssterk samtidig som den gir dårlig resultat på annet enn F8 og F11. Dermed oppnår jeg ikke de lukkertidene jeg ønsker uten å gå for høy ISO. Bytte av hus kan være en mulighet. Vet du om det er mulig å bytte inn K20D'n? Eller er det å anse som et tap?

 

Hvilke objektiver benytter du?

Lenke til kommentar

Det jeg bruker mest er vel Pentax DA* 16-50 f2.8 og Sigma 10-20 f4-5.6. Ellers bruker jeg Sigma 150-500 og Sigma 30 f1.4 men disse har litt spesielle bruksområder enn de to første så de tar jeg nødvendigvis ikke med over alt.

 

Jeg bruket FotoVideo og Japan Foto når jeg kjøper i butikk. Ellers har jeg kjøpt en del brukt også.

 

DA* 16-50 kjøpte jeg sammen med K20 da jeg i sin tid kjøpte kamerahuset. Jeg kjøpte kamerahuset uten kit-objektivet.

Lenke til kommentar

Jeg vil egentlig anbefale en oppgradering av de fleste/alle delene.

 

Oppgradering fra K20D gir deg en hel ekstra "lysstyrke" i form av at flere trinn høyere ISO blir brukbart. Oppgradering av kamerahuset gir også en hel del andre nyttige ting som raskere autofokus, raskere seriebildehastighet, bedre skjerm, bedre menyer, flere funksjoner etc.

 

Dårlig skarphet skyldes nok hovedsaklig de to objektivene. Flere megapiksler og fravær av lavpassfilter hjelper bare når man kombinerer det med gromoptikk. Ingen av de to objektivene er spesielt gode.

 

De nyeste kitobjektivene er bare litt skarpere enn det gamle, men det er likevel er par grunner til at du bør kjøpe et:

- De nye er værtettet. Da har du et rimelig objektiv for regnværsbruk.

- Det er mye lettere å selge K20D med kitobjektiv enn uten.

Det er uansett ikke mange store investeringen så jeg vil anbefale en sånn.

 

Videre har vi Tamron 70-300. I hvert fall den gamle og rimelige versjonen er trasige saker optisk, særlig helt ute på 300mm.

 

Men før jeg beveger meg inn på konkrete anbefalinger, har du tenkt noe på hvor mye du vil legge i oppgraderingen?

Lenke til kommentar

Det er mye å velge mellom og jeg er heller ikke sikker påom Pentax er veien å gå. Kanksje litt som å banne i kirka, men har bl.a. kikket litt på Nikon D7100, Canon D70 og Pentax K3/K5IIs. K3 synes jeg blir for kostbar, men de andre tre er innenfor en akseptabel pris. Mao. er jeg ikke fremmed for å bytte hus og velge objektiver deretter. Pris/kvalitet ser ut til å gå i retning av Nikon D7100 med 18-105 mm som kommer på kr 9500 hos JP. Bl.a. leser jeg at akam.no holder en knapp på dette kameraet. Har sett litt på en 50-500 mm fra Sigma i tillegg og da vil alt ligge på ca. 20 tusen kroner.

 

Hva tenker gutta nå? :-)

Lenke til kommentar

Det viktigste er at du finnet er kamerahus som passer best for deg. Jeg drister meg til å påstå at bildebrikkene som sitter i de forskjellige merkene i utgangspunktet er såpass like* at faktorer som ergometri, hvor enkelt det er å bruke/finne frem i menyene osv er vel så viktige som selve bildebrikken.

Tom Dalhoy: Med et unntak er alle disse bildene er tatt med K20.

 

 

* så lenbge vi holder oss til samme type kamera (crop, fullformat++), segment og så videre.

Lenke til kommentar

D7100 med 18-105 er i utgangspunktet et godt kjøp selv om jeg personlig ville savnet mange av Pentax sine spesialiteter. De to objektivene Nikon 18-105 og Sigma 50-500 er vesentlig bedre enn de du har fra før, men likevel ikke kjent for skarphet ut over "normalen". En veldig generell sammenheng er at mye zoom gir dårligere optisk kvalitet. Jeg vil foreslå å supplere med et godt fastobjektiv bare for å få teften av stor blenderåpning og svært god skarphet.

 

En annen ting er at bildesensoren som sitter i topp APS-C modeller og bunn APS-C modeller er veldig like, om ikke 100% identisk. Prisdifferensieringen går hovedsaklig på ting som ergonomi, søkerprisme, topp-display, batterikapasitet, værtetting, seriebildehastigheter, autofokusegenskaper, knapper og hjul. Hvis det først og fremst er bedre bildekvalitet du er ute etter så kan de rimelige kameraene gi deg den samme forbedringen. Penger du sparer på et rimeligere kamerahus kan du for eksempel bruke på optikk.

 

Siden vi er i Pentax-tråden setter jeg opp noen eksempler basert på Pentax. Priser fra Prisguiden.

 

Stramt budsjett: totalt ca 5600 kr

Pentax K-500 (ikke værtetting, AA-batteri, men unikt god pentaprismesøker for denne prisklassen) 4500 kr

Pentax 18-55mm (ikke all verdens kvalitet) inkludert

Pentax 50-200mm (bare litt bedre enn Tamron 70-300, men på bekostning av tele) inkludert

Pentax 50mm f/1,8 1100 kr (stor blenderåpning, ganske skarp og fin)

 

Middels budsjett: totalt ca 15 600 kr

Pentax K-50 (værtett, LiIon-batteri, like god pentaprismesøker, ellers lik K-500) 8000 kr

Pentax 18-135mm WR (værtett, relativt mye zoom) inkludert

Pentax 50mm f/1,8 1100 kr (stor blenderåpning, ganske skarp og fin)

Sigma 150-500 f/5-6,3 6500 kr

 

Stort budsjett: totalt ca 35 000 kr

Pentax K-3 (best på skarphet, valgfritt lavpassfilter etc, tipp topp hastigheter, ergonomi, klassens største pentaprismesøker etc) 10 000 kr

Sigma 18-35mm f/1,8 (stor blender, vanvittig skarp, påregn ventetid. Jeg har ventet et år.) 5000 kr (vent på kampanjepris og forhåndsbestill da)

Sigma 50mm f/1,4 (stor blender, svært skarp) 3500 kr (Det kommer en ny variant i disse dager men den er dyrere og blir neppe tilgjengelig for Pentax det nærmeste året)

Pentax 60-250mm f/4 12 000 kr. Kremoptikk for telezoom. Koster dessverre mye.

Pentax 500mm f4,5 manuellfokus, går for rundt 600 dollar/5000 kr med importavgifter på bruktmarkedene om du er heldig å komme over et eksemplar. Knallgod optikk, stor blender til å være 500mm.

 

Jeg skjønner at ikke alle alternativene er like aktuelle, men det viser spennet i muligheter og går an å kombinere litt mellom alternativene for å skreddersy en kombinasjon for deg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Mye bra brukt av Pentax også, Tom Dalhoy!

Kjøpte selv et brukt Pentax K-5 med batterigrep, kit-objektiv, veske og forsjellige filter til 4K. Kjempefornøyd ;) Det som er sykt digg med værtette pentaxene er jo at du kan ta med kameraet ut i regnet eller bruke det med våte hender uten å være redd for kameraet :)

Lenke til kommentar

På fredag fikk jeg endelig kloa i Sigma 18-35mm f/1,8 Art til Pentax. Muligens som førstemann i Norge. I hvert fall en av de aller første ettersom dette var første leveranse til Norge og jeg var tidlig på ventelista. Japanerne fikk det litt før oss nordmenn. De fikk de første eksemplarene for litt over en uke siden.

 

Uansett, her er mine første erfaringer med det:

- Kjapp og tilnærmet lydløs AF. Ingen jaging.

- Meget godt bygget med herlige fokus og zoom-ringer.

- Litt stort og tungt. Gir et litt fremtungt K-5 og er litt tungt for fjelltur*

 

* Jeg gikk 9 timer topptur i går med 4 kg kameraustyr på magen og en 8 kg unge på ryggen. Da teller hvert gram man klarer å legge av hjemme. Men jeg fikk heldigvis bruk for alle tre objektivene.

 

Jeg har ikke lagt inn bildene på PCen ennå så jeg kan ikke si så mye om treffsikkerheten på fokusen og optisk kvalitet ennå, men testene lover i hvert fall svært bra. På grunn av midnattsol får jeg ikke testet det i skikkelig mørke omgivelser med nordlys og stjernehimmel ennå, men jeg håper det blir veldig bra.

 

Også verd å merke seg (eller gni inn som Canon/Nikon folket liker å kalle det) at det er først nå med Pentax-versjonen man har fått verdens første APS-C f/1,8 zoom som ikke utelukker stabilisering. :) En god utfordrer til Tamrons 24-70 f/2,8 VC på FF til en brøkdel av prisen.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...