Gå til innhold

Skal kjøpe PC, hvordan slipper jeg momsen? Har enkeltmannsforetak


Anbefalte innlegg

Jeg har lenge hatt et enkeltmannsforetak, men aldri brukt det til noe annet enn å få lov til å eie et norskt domene.

 

Nå har jeg lyst til å kjøpe ny PC, og kunne godt tenke meg å sluppet å betale momsen. Den koster 11000 kroner.

 

 

Jeg har søkt på nettet og funnet mange forklaringer, men de bare forvirrer meg mer og mer. Jeg har en jobb som jeg tjener mer enn 50 000 kroner på i året. Men denne jobben har ingenting å gjøre med enkeltmannsforetaket mitt. Jeg har heller ingen inntekt i dette enkeltmannsforetaket.

 

Hva må jeg gjøre for å slippe å betale momsen på PC-kjøpet?

Trenger helt konkrete beskrivelser av prosessen, hvis dette er mulig.

 

Kan jeg bare gå til PC butikken, oppgi organisasjonsnummeret mitt og få betale mindre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du må betale mva, enkelt å greit uansett om man har en "bedrift" eller ikke.

 

Men de som driver med salg får igjen momsen når de selger en var videre. For å få tilbake momsen må du altså selge for like mye eller mer enn det du kjøper.

 

La oss ta for oss en vanlig matbutikk og si de kjøper ost for 20 000 kr. På denne prisen må de betale 25% mva som gir en total verdi på 25 000 kr.

 

Mva går som vi vet til staten, og staten tjener dermed 5000 kr.

 

Men.... når du selger den osten til 30 000 kr må kundene til sammen betale 7 500 kr i mva som er 25% av 30 000 kr.

 

Av de 7 500 kr som kundene betalte i mva får du tilbake dine 5000 kr som du selv betalte i mva når du kjøpte osten mens de resterende 2500 kr som kundene betalte i mva går til staten.

 

De 2500 kr som da gikk til staten er avgiften på merverdien osten fikk, altså mva for at osten gikk opp fra 20 000 kr til 30 000 kr, resten fikk du beholde.

 

Når en butikk selger nok varer betaler man ofte nok mva til å dekke mva på diverse innkjøp som kasseapparater, PC-er, hyller, etc.

Lenke til kommentar
For å få tilbake momsen må du altså selge for like mye eller mer enn det du kjøper.(...)

 

...Av de 7 500 kr som kundene betalte i mva får du tilbake dine 5000 kr som du selv betalte i mva når du kjøpte osten mens de resterende 2500 kr som kundene betalte i mva går til staten.

 

De 2500 kr som da gikk til staten er avgiften på merverdien osten fikk, altså mva for at osten gikk opp fra 20 000 kr til 30 000 kr, resten fikk du beholde.

 

Når en butikk selger nok varer betaler man ofte nok mva til å dekke mva på diverse innkjøp som kasseapparater, PC-er, hyller, etc.

 

Om du har betalt inn mer i mva til skatteetaten enn det du skal betale av egen omsetning, så får du faktisk det overskytende betalt ut fra statskassa. Det er altså ikke nødvendig å "selge for like mye eller mer enn det du kjøper" for å få trukket fra all mva. Imidlertid, om du får betalt tilbake mva, så er jo det et tegn på at du enten a) går med dundrende underskudd, eller b) at du har store inntekter som er mva-frie.

 

Men som allerede nevnt, man må ha en omsetning på 50.000 kr for å kunne bli mva-registrert, og et "sovende" foretak uten omsetning som det trådstarter nevner hjelper ikke det grann. Det er jo mulig å leie ut seg selv som selvstendig næringsdrivende "konsulent" i stedet for å motta lønn, men det har visse ulemper i forhold til å være ansatt. Men det får bli en annen diskusjon...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...