Gå til innhold

Radioaktivitet & gummi


O3K

Anbefalte innlegg

Dette er en re-post av et tidligere emne. Jeg ble anbefalt å poste det i denne kategorien istedet for å kanskje få mye bedre svar, så jeg velger å gjøre det. Hvis en moderator leser dette så vil jeg bare si at det kan hende jeg får svar på den første posten min som jeg ikke kan få her. Men det er ikke opp til meg om den eldste posten låses eller ikke.

 

God dag.

 

Hjemme har jeg en "OZK" Sovjet/Russisk Kjemisk vernedrakt (Общевойсковой защитный комплект).

Denne modellen har blitt produsert i Sovjet/Russland siden 70-tallet tror jeg, produksjonen av denne modellen startet iallefall ikke senere og blir produsert den dag idag. Bare at idag brukes den også innen industri av sivile.

 

Så her er spørsmålet. Går det an å identifisere radioaktivitet på gummi visuelt?

Det har seg sånn at på et av de to delene som skal trekkes over bena så er det noe som ligner litt på støv, men som ikke går av og som "glinser" litt, ikke ulikt glitter, bare ikke like sterkt. Stoffet går igjen over hele drakten. Men jeg har også sett noe lignende på en av gassmaskene mine, som også er overskuddsvare fra Sovjet/Russland, men det støvet satt løst. For det meste av tiden antar jeg at det er ørgammelt støv. Men siden jeg er bittelitt paranoid på et normalt nivå, og ikke har studert radioaktivitet så føler jeg at jeg må spørre. Jeg har ikke følt noen form for strålesyke, og det eneste jeg merker selv er lukten av eldre gummi. Men jeg har ikke noen geigertellere tilgjengelige heller.

 

Fotoer av de aktuelle delene:

http://img261.imageshack.us/my.php?image=ozkbennx2.jpg

http://img58.imageshack.us/my.php?image=ozkdraktys7.jpg

Fotoene er hentet fra Internet.

 

Vennligst post KUN seriøse svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tja, du kan faktisk se "stråling" med det blotte øyet - i allefall partikkelstråling. Enten i form av cherenkowstråling (oppstår når ladede partikler beveger seg fortere enn lyshastigheten i mediet de beveger seg i - omtrent som et "lydmursmell", bare for lys), eller direkte stimulus av sanseaparatet. F.eks. ser astronauter ofte små "glimt" i øyet pga. høyenergetiske kosmiske fotoner.

 

Nå skal det sies at dersom du hadde sett dette, så hadde du hatt grunn til å være redd...

 

Nå vil jeg si at det er ytterst ytterst tvilsomt at det er noe radioaktivt på dem (1. radioaktive stoffer blir skjelden spredd, 2. "selv russerne" ville nok kastet kontaminert verneutstyr - da det i det store og hele er verdiløst, spesielt etter at det ble kontaminert (og var "billig" før også)...). Om du likevel er usikker, ta en tur innom et sted de jobber med radioaktive stoffer, en videregående skole, en skraphandler etc. - de har stort sett geigertellere.

Lenke til kommentar
Nå vil jeg si at det er ytterst ytterst tvilsomt at det er noe radioaktivt på dem

Mange takk, jeg føler meg mye tryggere nå :)

Jeg tror nok at selgeren ville ha vært nær døden lenge før han fikk sendt pakken med tanke på at han har et lager med disse frakken og lignende varer.

"selv russerne" ville nok kastet kontaminert verneutstyr

Jeg liker ikke når personer refererer til russere på en dårligere måte enn andre folk. Men takket være bruken av anførselstegn ble det komisk :)

Lenke til kommentar

Videregående skoler, almenfag, har gjerne geigertellere. Mulig de låner ut, men det er få ting som gjør folk mer skeptisk enn om du ber om å låne en geigerteller med uklare utsagn om "skal bare sjekke noen greier"...

 

Når det gjelder støvet, kan det hende det er anti-ski-belegg?

 

Ellers var russere beryktet for sin omgang med radioaktivitet i soviet-tiden, ikke bare under Tsjernobyl-aksjonen, men også når det gjelder dekommisjonering av gamle reaktorer (dumpet dem i Kara-havet), bruk av atombrensel (bl.a. til fyrlykter), samt manglende sikkerhet vedr. lagring av atomavfall, som nå på Kola-halvøya.

 

Også vestlige land har svin på skogen her, det er best å være sikker i sin sak.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...