Gå til innhold

MLN2018

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

MLN2018 sine prestasjoner

19

Nettsamfunnsomdømme

  1. Man kan være kritisk, uten å ta stilling til om noe er sant eller ikke. Ok, noen sier noe. Ingen mening. Se på kilden først. Hvem er forskeren, hva vet vi om vedkommende? Hvor kommer uttalelsene fra? Hva vet vi om forskningen? Hva handler det om, hva var arbeidsmetode. Hvem betalte for det? Osv. Deretter kan man si om det er sant eller ikke.
  2. https://no.wikipedia.org/wiki/Fagfellevurdering Så:
  3. Jeg forstår poenget ditt. Men mange forskere er ikke nøytrale eller objektive. Det starter med at noen betaler dem. Og at forskning ofte styres i en bestemt retning. Dessuten er mange av utrolig dårlig kvalitet. Dessuten kan man enkelt avtale på forhånd hva man skal si på TV, for å berolige folk og unngå panikk i samfunnet. Beklager, men det at det er en forsker som sier det, betyr i 2024 desverre i mange (ikke alle!) tilfeller ingenting. For å ta utsagnene på alvor, må du først undersøke forskeren og forskningen nøye og kritisk.
  4. Jeg vet ikke. Men jeg tenker... Mange mennesker bestemmer hele tiden hva som er bra eller 'det beste' for andre. Og tenker at det som er bra for seg selv er det som er bra for andre. Og når livet ikke går bra og folk tror at det "aldri vil endre seg". Da kan man tro det er bedre å gå. Med hele familien. For de vil «det beste» for de andre også. Det er ikke bra å være her. Og hvis de selv går og lar de andre være her, blir de andre triste. Hvis de "går sammen" er det "bedre for alle". Som jeg sa, jeg er ikke sikker. Men jeg kan tenke meg at noe slikt kan være tanken.
  5. Med CRTL+F kan du enkelt flytte fra en persons innlegg til den neste. Du kan også bruke søkefunksjonen. Du kan søke etter brukere eller innlegg fra en bruker, også innenfor et emne. Men jeg har ikke testet det nok for å vite om du får det resultatet du leter etter.
  6. Enig. Det er en teori som høres bra ut og som beroliger samfunnet. Annen informasjon kan skape panikk i samfunnet.
  7. Norge har stått stille for lenge i utviklingen på ulike områder, mens verden alltid har gått videre. Og nå har det oppstått en uholdbar situasjon. For det ene minuttet er man i 2024 og det neste øyeblikket går ting som (tilfeldig tall) for 50 år siden, hvor alt står stille, hvor ting ikke forbedres, ikke vokser, ikke utvikler seg, ikke går fremover. Det gikk bra veldig lenge, men gapet begynner å bli for stort, problemene begynner å bli for store, folk kan ikke lenger ignorere det. Og det er et stort problem. Folk sier ikke hva de mener, de gjør ikke det de synes er rett, de holder det inni seg. Folk vet at ting ikke går bra, samtidig kan de ikke kan gjøre noe for å endre det. Også fordi de ofte mangler grunnleggende kunnskaper og ferdigheter for å kunne fungere godt og selvstendig og håndtere ulike situasjoner, for å diskutere ting som ikke går bra og for å løse problemer. Folk er under konstant stress, opplever jevnlig øyeblikk av angst, maktesløshet, sorg, irritasjon, frustrasjon og sinne, og de kommer seg ikke ut av det og kan ikke gjøre noe for å endre det. De holder ut i årevis. De prøver å ignorere det, de prøver å distrahere seg selv med andre ting. De prøvde alt de kunne komme på. Det er som om folk befinner seg i et slags usynlig fengsel. På den ene siden er de frie, på den andre siden blir de begrenset hele tiden og på mange måter. Som å være i et for lite rom, som du ikke kan komme ut av. Det skaper stress og frustrasjon, utmattelse, sinne, man får fysiske og psykiske problemer på grunn av det. Og når det blir for mye... så må det ut. Og det skjer på mange forskjellige måter. Dette er en av dem, tenker jeg. Det er synlige tegn på at ting begynner å endre seg i samfunnet, noe som vil forbedre situasjonen betydelig. Men det skjer ikke over natten, det tar år.
  8. Har du noen gang frivillig tatt et kurs for deg selv/privat (ikke for jobben din)? For eksempel kokkekurs, førstehjelpskurs, datakurs, fotokurs osv Vil du fortelle oss noe om det? Hva slags kurs var det? Kan du si noe om varighet, pris, form (online eller offline), gruppestørrelse osv. Hvorfor tok du kurset? Hva lærte du? Hvordan opplevde du det (positivt, negativt og hvorfor?) Har du ønsker eller planer om ett eller flere kurs du kunne tenke deg å ta i fremtiden? Hva slags kurs?
  9. Erfaringsekspert her. Har du leverpostei, eller kan du kjøpe det? Mange katter elsker det og gjør (nesten) hva som helst for det. Du kan gjøre våtfôr, leverpostei eller annen våt/klissete kattemat f.eks på foten hans. Da vasker han seg og spiser det. Du kan også purere kattemat (tørr kattemat mykgjøres i vann eller våtfôr) og gi det. (sprøyte uten nål, flytende mat rett i munnen, som du skriver) Du kan gjøre mat i munnen. "Tvinge" katten (på en akseptabel måte) til å spise noe. Når katter ikke har spist på en stund, har de noen ganger problemer med å starte opp igjen. Jeg har en katt som noen ganger slutter å spise, når hun er ulykkelig (ikke syk, følelsesmessig ulykkelig). Det begynte da den andre katten, hennes beste venn, døde. Da hun var ca 4 år. Hun er nå 13. (Når vi mennesker er ulykkelige, har vi noen ganger også mindre matlyst.) Hun spiser vanligvis selv. Men noen ganger har hun en periode at hun ikke spiser eller bare spiser litt våtfôr. Da gir jeg henne mat. Til hun begynner å spise selv igjen. Tunfisk på boks i vann (for mennesker) (blå boks fra Kiwi, First price?) fungerer også bra. Og som et siste tips: (Flere merker har noe slikt, F.eks Trixie, Vitakraft, osv)
  10. Jeg tror det ofte er fordi foreldrene ikke vet hva de kan gjøre eller hvordan. Ikke bare foreldre, forresten, alle mennesker. For det gjelder alle forhold. Ikke bare foreldre-barn-relasjoner. Derfor er det viktig at folk kan lære seg visse ferdigheter. Det er lettere å lære ting og å be om hjelp når det ikke er problemer ennå, hvis du kan gjøre det frivillig og av positive grunner, enn når det er mange problemer og du sannsynligvis gjør noe galt eller dumt. Det finnes kurs hvor man kan lære deg personlige og sosiale ferdigheter, uansett om du er forelder eller ikke, uansett om du har problemer eller ikke. Bare for å lære ferdighetene eller for å bli bedre på dem. Jeg tror det er bra for mange. Og det trenger ikke å være dyrt, et gruppekurs eller et kurs på måneder. Det finnes også kurs 1:1, hvor du selv kan velge innhold og varighet, for en rimmelig pris. Som også passer for aleneforeldre, folk som er ufør osv. Nesten alle føler skam hvis de ikke kan noe, som andre forventer eller krever at de kan. Og det er enda vanskeligere å innrømme når noe går galt og be om hjelp når det er problemer. Det er ikke rart, men veldig forståelig. Ved å reagere negativt på foreldre, hjelper vi dem ikke og det løser ikke problemet. Det gjør det bare verre. Det er mye bedre å forebygge problemer. For å gjøre det normalt og positivt i samfunnet, at folk/foreldre leser om temaer, lærer noe eller tar et kurs eller hva som helst, hvis de trenger det, før problemer oppstår. Bare for å lære mer om det, for å bli bedre på det. For det er sterkt, smart og bra. Da tar de ansvar og vil det beste for seg selv/folk rundt seg/barnet sitt. Da blir det en invitasjon, noe positivt. Slik bidrar vi til å forebygge problemer og folk/foreldre får den informasjonen, hjelpen og veiledningen de trenger. Vi er alle født uten kunnskap og erfaring. Noen er så heldige at de i løpet av livet har lært kunnskap og ferdigheter som de trenger som foreldre. Andre vil bli foreldre en dag, uten (mye/nok) kunnskap og ferdigheter. Disse menneskene trenger informasjon, hjelp og veiledning. Ikke negative blikk eller negative reaksjoner fra andre. Det er bedre om vi inviterer og motiverer folk til å lære ting på forhånd for å forebygge problemer. Og at vi hjelper og støtter mennesker på en positiv måte til å be om hjelp dersom det skulle oppstå problemer. Hvis vi snakker, tenker og ser negativt på folk/foreldre som har problemer, er det ikke rart at de foretrekker å 'gjemme' seg. Det er da en logisk konsekvens av samfunnets oppførsel. Det er ikke rart at foreldre føler seg usikre eller utrygge og derfor ikke ber om hjelp, for sent eller for lite. Det er lett å snakke om det, når det ikke handler om deg selv. Men når du er personen/forelderen med problemer, når du selv er i den posisjonen, er det ikke så lett å be om hjelp. Dessuten er ikke alltid den hjelpen som er tilgjengelig eller som du får god/positiv.
  11. Takk for spørsmålet ditt. Jeg forstår at du allerede gjør disse tingene selv. Det handler om at du, sammen med noen med kunnskap, ser på hva du gjør og hvordan du gjør det. Og hva du kan forbedre og hvordan. Alt du sier og gjør påvirker hvordan situasjonen din vil være på et senere tidspunkt. Et senere tidspunkt like etterpå eller et senere tidspunkt etter en stund, noen ganger dager, uker, måneder, år senere. Ting du sier og gjør nå, valg du tar nå, får konsekvenser for fremtiden. Når vi ønsker å lære å håndtere stress, tenker vi ofte på terapi. Hvordan vi kan gjøre ting annerledes i hodet vårt. Vårt syn på ting, hvordan vi tenker om ting. Vi tenker ikke ofte på det praktiske. Hvilke ting i livet forårsaker stress (bevisst og veldig viktig: ubevisst!!) og hvordan du kan gjøre det annerledes eller bedre. Mange ting vi gjør forårsaker eller gir oss stress og vi fortsetter å gjøre det fordi vi tror at det er slik livet er, eller at det ikke er mulig å gjøre det annerledes. Det er ofte ikke sant. Du kan gjøre mange ting annerledes eller bedre på enkle måter. Og det kan bidra til å redusere stresset. Men du kan også lære å forberede deg på stressende øyeblikk som kommer. Jeg mener ikke yoga, pusteøvelser, tankeøvelser. Men praktiske, smarte ting som gjør det lettere å komme seg gjennom en vanskelig eller utfordrende situasjon. For eksempel ved å lære mer om kommunikasjon. Ved å lære ferdigheter og øve på hva du kan si i bestemte situasjoner, hvordan og når. Hvis du er god på kommunikasjon er det mye lettere å svare riktig, når det er nødvendig. Da føler du deg sterk, selvsikker og gir det lite stress. Eller ved å jobbe i forkant og sørge for at ting som kan hjelpe deg, allerede er forberedt og på plass. En situasjon er enklere når flere løsninger allerede er på plass. Da slipper du å stresse med det. Og hvis det ikke fungerer, har du også plan B og C klar. (Dette er bare noen eksempler, men det avhenger helt av situasjonen og problemene.) Vi lærer ofte ikke dette på skolen, av våre foreldre eller venner. Derfor kan det være nyttig å be om hjelp fra noen som har kunnskap og erfaring med dette. Nå tenker du kanskje "Hva, jobbe fremover? Jeg ligger allerede etter med ting, dette kommer ikke til å fungere". Eller: "Plan A, B og C? Det er mye mer arbeid og skaper stress!" Nei, jeg snakker om veldig enkle løsninger. Det kan være nytt for deg og kanskje er det noe du må lære, men da vil du forstå at det er veldig enkelt. Noen som gir praktisk veiledning (f.eks) hjelper deg med det hele. Altså ikke ett triks her eller én løsning der. Og at du selv må finne ut hvordan du skal få det til. Men han/hun hjelper deg med å få det hele til å fungere slik at livet ditt blir bedre og enklere. Så h*n sørger først og fremst for at du får en bedre dagstruktur, slik at du får gjort alt du skal i tide. For deretter å lære deg hvordan du kan jobbe fremover. På en måte som fungerer for deg, slik at du enkelt kan opprettholde det over lang tid. Det er ofte vanskelig å se på egen oppførsel og se hva som ikke går bra. Dessuten, når du ser det, er det vanskelig å finne ut hvordan du kan endre det og faktisk gjøre det annerledes i livet ditt. Noen som gir praktisk veiledning kan se hva som ikke går bra. Hva du kan gjøre annerledes og hvordan (på en måte som fungerer for deg). Og kan veilede deg til å gjøre det annerledes i praksis. Ved å gjøre praktiske hverdagslige ting annerledes/bedre, vil det ha en positiv dominoeffekt på følelser, hendelser, situasjoner osv. senere. Så h*n ser faktisk på roten til problemet, der hvor dominobrikken begynte å falle, og begynner å forbedre situasjonen der. Det handler altså ikke om symptomlindring, men om å ta tak i årsaken. Å snakke om stress og lære å tenke annerledes kan være nyttig i visse situasjoner. Men ved å gjøre ting på en annen måte i praksis, kommer man automatisk i andre situasjoner (f.eks. situasjoner med mindre stress), og da er det ikke lenger nødvendig å lære å håndtere stress. Fordi du sørger for å unngå stress, eller du går mindre stresset og bedre forberedt inn i en stressende situasjon. Det gjør at stressnivået ikke blir så høyt. Hvis du har flere spørsmål eller hvis det fortsatt er uklart, kan du si det. Så skal jeg prøve å forklare.
  12. Det finnes mange lenker i e-poster som man kan klikke på uten problemer. Det er ikke så nyttig hvis folk blir redde for "alle" lenker i e-poster (og på andre steder på internett) . Det er bedre å lære folk hvilke lenker de kan klikke på, og når det er bedre å ikke klikke på en lenke.
  13. Sensitivitet, stress og angst kan også ha andre årsaker enn psykiske, for eksempel på grunn av fysiske problemer. Har det blitt undersøkt? Vitaminmangel, tarmproblemer, reaksjoner på matvarer osv. Kanskje det kunne vært fint å få praktisk veiledning. Noen som "står ved siden av deg" og som samarbeider med deg for å finne løsninger i hverdagen. F.eks For å finne ting som er fint og bra for deg, som hjelper deg til å sove bedre. en god dagsrytme, en god måte å avslutte dagen på. Og hva du kan gjøre hvis du våkner med uønskede tanker. Noen som jobber sammen med deg, for å finne ut sammen med deg hva som fungerer for deg i hverdagen. Ting som du kan integrere i livet ditt, som er gjennomførbare i praksis, som kan opprettholdes over lang tid osv. Noen som øver med deg å ringe politiet. (Ikke virkelig ringe, men øve). Hvordan du kan forberede deg. Hvordan du kan gjøre det på en god måte. Hvordan du kan hjelpe deg selv etterpå. Slik at du lærer ferdigheter og føler deg sterkere, tryggere og mer selvsikker og vet hva du kan gjøre og hvordan du kan gjøre ting.
  14. Jeg vet ikke hva slags selskap det er og hvorfor de vil dette. Hadde det ikke vært mer praktisk med et mer generelt kurs der de lærer å skille mellom hva som er ekte og hva som er falskt? Enten det gjelder nettsider, e-poster, fakturaer, nyheter, bilder, videoer osv. Da har folk bredere kunnskap og er forberedt på mange flere situasjoner. Min bedrift tilbyr også datakurs. Jeg tror det kan være mye mer nyttig for kunden og ansatte å lære det grunnleggende godt, i stedet for bare spesifikk phishing. Men som sagt, jeg kjenner ikke situasjonen. Kanskje det er logisk og nyttig for dette selskapet å fokusere spesifikt på phishing.
×
×
  • Opprett ny...